Magazin

Blog

Milyen beülőt válasszak?

A mászásnál az ember élete múlhat azon, hogy milyen a felszerelése, ezért nagyon körültekintőnek kell lenni a kiválasztás során. Sok szempont figyelembe vételével érdemes meghozni a végső döntést, hogy jól is érezzük magunkat, és elkerüljük a kényelmetlenségeket. Mire kell figyelni sziklamászó felszerelés kiválasztásakor? Cikkünkből kiderül!

A dyneema tangától az ipari alpin trónusig

Minden mászónál, aki az első élmény után nem akasztja örökre szögre kölcsönkapott sisakját, előbb-utóbb fölmerül a saját beülő vásárlása. Ilyenkor első körben azt szoktam javasolni, hogy kérj kölcsön a baráti körből minél többféle típust, vagy próbálgasd végig a kedvenc mászótermedben elérhető raktárkészletet. Ami ugyanis elsőre jó, még korántsem biztos, hogy a legjobb. És ha a fórumon agyondícsérnek egy modellt, attól még előfordulhat, hogy neked a kénköves pokol volna benne lógni. (Márpedig ez elkerülhetetlen, ha kicsit is komolyan veszed a mászást.) Bár a címben szereplő megoldásokra nem térek ki - ez csak mocskos PR-fogás volt részemrő l-, remélem, hogy a hegymászás ilyen, vagy olyan ágával kacérkodóknak hasznos lesz ez a cikk. Lássuk tehát, hogy voksoláskor milyen szempontokra érdemes odafigyelni.

A Nagy Sportágválasztó

Amennyiben ezt a kis szösszenetet olvasod, valószínűleg az első beülődet fogod megvenni. Talán van már elképzelésed, hogy mire fogod használni: klettersteigre, teremben, sportmászáshoz, esetleg trad mászásra, vagy gleccserre. Nos, arra buzdítalak, hogy ne lődd be túl specifikusan. Egy univerzális darab jól jön, ha mégis kedved szottyan kipróbálni valami újat. Elég béna helyzet, amikor kiderül, hogy a klettersteigre választott beülődnek nincs elég füle a sziklamászáshoz, vagy a sportmászó cuccba nem férsz bele síoverálban. Tehát, ha választhatsz, még ne válassz.

Beülő
Nem mindegy, hogy milyen beülőt választunk

Új vagy használt?

Ha környezettudatosan gondolkozol, érdemes körülnézni a használt cuccok között. Azonban csak tiszta forrásból, hiszen az életedet fogod erre az eszközre bízni. A beülő hevedereinek, és csatjainak kopottsága megfelelő hüvelykujjszabály a választáshoz, de ebben az esetben is nézd meg a gyártási évet: különböző cégek kb. 5-7-10 szezonos élettartamot garantálnak. (A boltban ugyanígy: kifoghatsz egy évek óta a polcon sínylődő, ákcijjós darabot - amit aztán jövőre le is cserélhetsz.) Hogy egyik oktatómat idézzem: a kérdés az, hogy rá mernéd-e bízni a szeretteid életét az adott darabra. Ilyen megfontolásból én használtan csak jó, és megbízható baráttól vásárolnék használt mászóeszközt. 

A nemed is legfeljebb talán

Akár leánynak, akár legénynek teremtettél, ez nem jelent automatikusan igent a saját nemedre. (Én pl. a női zoknimra női mászócipőt hordok, sőt a falközelítő lábbelim személyi száma is kettessel kezdődik.) Ám a tapasztalatom az, hogy amikor a hölgyek férfi modellt választanak, a beülő derékhevedere inkább csak a csípőjükig ér föl - ez pedig balesetveszélyes! Egy esésnél drasztikus esetben a csípőcsont összeroppanhat, és - úgy tanultam anatómiából - medence felé elvérezni nem túl látványos, ám igen könnyű. Úgy válassz tehát, hogy a derékhevedert megfelelően szűkre tudd állítani a csípőlapátod fölött. Tehát mégegyszer: a beülőnek derék-, nem pedig csípőhevedere van! A megfelelően szűk azt jelenti, hogy a beállított hevederből még legalább 8 centi lógjon ki. Használat közben ugyanis szokott lazulni, és nem mindegy, hogy a kunsztban cidrizve simán meg tudod-e szorítani, vagy a következő mozdulatnál már le is esik rólad a cucc. Azt szoktam mondani, hogy a derekadon olyan szoros legyen, amennyire csak lehet - de azért levegőt még kapjál benne, és ne akadályozzon a mozgásban. A comboknál pedig a nyitott tenyeredet még éppen tudd becsúsztatni alá.

Csitt és csatt

Beülő

A csatok száma sem elhanyagolandó szempont. (Elsőre, gondolom, nem akarsz minden sporttevékenységhez más, és más beülőt venni, elég egy all-in-one is.) Én jobban szeretem, ha a derekamon is két hevedert kell állítani: így könnyebb, gyorsabb, és precízebb a finomhangolás. Nem utolsó szempont, hogy így tudod szabályozni a felszereléstartó fülek - lásd később - pontos helyét, tehát így fogod könnyen elérni a slószod minden egyes darabját. (Az ellentábor ilyenkor fölhördül: igen, de plusz egy hibaforrás, és legalább 17 fölösleges gramm.) Azonban a combhevederek csatjai ennél is többet számíthatnak. Ha vannak egyáltalán. Oda szeretnék kilyukadni, hogy a grammhuszárok szívesen föláldozzák a combheveder csatjait, jó nekik a varrott  típus. De érdemes ezt újragondolni: mire is fogod használni a beülődet? Mert ha a combrész nem állítható - tehát nincsen csatja, hanem egy varrott, gumis rész áll be a megfelelő méretre -, akkor valószínűleg vagy nem lesz megfelelően szoros a cucc mászóteremben, rövidgatyóban, vagy nem fog rádmenni, amikor a gleccseren magadra húznál egy újabb polár nacit.

Keleti kényelem

Ki kell ábrándítanom a hölgyeket: a beülőnek nem a színe a legfontosabb paramétere. A kényelem sokkal többet számít. Ha például egy függő standban kell lógnod félórát, vagy előtted elakad egy nagyobb csoport a klettersteigen, egyáltalán nem mindegy, hogy öt perc után van-e még vérkeringésed. (Ennyi idő után kezdenek a szövetek szép lassan elhalni...) Persze lehet mocorogni - sőt, kell is. Mégis, a párnázottság nagyon praktikus dolog. Válassz olyat, amiben nem nagyon kényelmetlen hosszabb ideig függeni. Jobb üzletekben ezt ki is tudod próbálni: kérésedre fölakasztanak, otthagynak, majd húsz perc múlva érted mennek. Ha még mindig akarod a szajrét, mehetsz a kasszához. Ha meggondoltad magad, a procedúra újrakezdődik. Praktikus a széles derékrész, de nem árt, ha közben hálós anyagból készül: nyáron (jellemzően ekkor fogod használni) sokat ér a szellőzés! Érdemes az egészet jól megterhelni: akkor is szépen illeszkedik-e, amikor ráakasztasz tizenkét expresszt, az éksorodat, egy kazal friendet és hexet, hogy a karabinereidről már ne is beszéljek?

Akarsz egy fülest?

Beülő

A felszereléstartó fülek száma, és elhelyezkedése a következő szempont. Ha saját közteses sziklamászó vagy, mindenképp kell vagy négy fül. Fontos, hogy ezek mennyire vannak elöl. Egyrészt, hogy kényelmesen tudd lekapkodni róla az ékeket, és barátaikat. Másrészt viszont, ha hátizsákban mászol, a tatyó ne lógjon rájuk: mert nyomni fogja a hátadat, mert nem férsz hozzá a ráakasztott slószhoz, és mert évek alatt egyszerűen elkoptatják egymást. (Nálam már ez a szitu.) Az fontos még, hogy ne műanyagból legyen: ezek a hidegben, illetve az UV hatására rideggé, törékennyé válhatnak - a következményeket a fantáziádra bízom, nyilván láttál már hegymászós katasztrófafilmet. A legjobbak talán azok a varrott típusok, amelyek egy védő gumiréteget is kaptak, hogy az expressz ne koptassa el őket - és rájuk akasztani is könnyebb.

Grammmánia

Ha minden klappol, azért érdemes a grammokon spórolni. Alapból lesz nálad jópár kiló felszerelés, ne nehezítsd fölöslegesen a saját dolgodat. Azt mondod, hogy 20 gramm nem számít? Önmagában tényleg nem sok. De ha tudatosan válogatod össze minden felszerelésedet, az eredmény (fél)kilókban mérhető. Ja, hogy erős vagy, mint a chili? Az ízületeid is így fogják gondolni, amikor majd nyugger leszel? De inkább vigyél a megspórolt grammok helyére egy tábla csokit - a haverok örülni fognak - vagy egy flaska vizet - annak meg te fogsz örülni, mikor a többiek már leszáradnak a falról.

Beülő

Na jó, a szín

Én nem szoktam mosni a beülőmet. Emiatt örülök, hogy olyan színe van, amely nem érzékeny. (És még a hátizsákomhoz is megy!) Néha összesározom, de olyankor - Takács Tamás és a Dirty Blues Band nyomán is tudjuk - egy jó kefélés segít.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)