Magazin

Blog

Milyen cipőben fussak?

A fogyasztói társdalom üzenetének köszönhetően a futócipő-gyártásban is forradalmi változásoknak lehetünk részesei. A fejlesztések jóvoltából, egyre inkább drágulnak a lábbelik. Kérdést vet fel bennem, hogy egy rekreációs sportolónak valóban szüksége van az "űrtechnikai" technológiákra? Vajon csak a drága futócipőkben lehet büntetlenül futni?

Jó az öreg a háznál

Azt a korosztályt képviselem, akiknek már az EVA (Etilén-Vinil-Acetát) megjelenése is komoly előrelépést és védelmet jelentett a futócipő-gyártásban. Ezek a cipők is biztonságot nyújtottak az edzéseim során. 17 éves koromtól, heti 10-12 edzéssel készültem a minél jobb eredmények elérésére. 19 évesen pedig az egyetlen ultra versenyemen is EVA talpú cipőben futottam 4 percen belüli tempót az 50 km-en. Így is sikerült az eddigi 43 futóévemet hosszan elhúzódó sérülés és műtét nélkül lehoznom. Éppen ezért, nyugodt szívvel ajánlom az EVA habbal ellátott lábbeliket, mert ezekben is büntetlenül el lehet végezni a napi futásokat. Az EVA egy zárt cellás hab, ami nem szívja magába a nedvességet, így nagyon jól ellenáll a hidegnek is. (Akár mínusz 30 fokig.) Ezért kellő védelmet tud nyújtani a hideg téli futásokon, vagy a csapadékosabb tavaszi és őszi edzéseinken. Nem korhad, olaj, sav - és lúgálló. Nem szennyezi a környezetet, ami napjaink egyik legfontosabb üzenete a világ számára. Jól ellenáll az UV sugárzásnak és rendkívül könnyű. Könnyen formálható, önthető, és ragasztható, így változatos alakot ölthetnek a cipőtalpak. Nagyon jó az ütésállósága.

Legyen a célunk a futás, és a többi már jön magától!

Akkor most milyen cipőben fussak?

A futócipő-gyártó cégek nem titkolt célja, hogy olyan lábbeliket gyártsanak amikben világra szóló eredményeket érhetnek el az általuk támogatott sportolók. Ezáltal a nagy tömegek érdeklődését is jobban fel tudják kelteni. Az elmúlt években hihetetlen eredmények születtek az országúti és a pályaversenyeken egyaránt. Ugyanakkor, sokan megkérdőjelezték, hogy hitelesíthetők ezek a csúcsok, hiszen a cipőkben lévő "rugós dobbantó" már szinte külső meghajtást biztosít a versenyző számára. Az nyilvánvaló, hogy a technika fejlődése a kényelmünket igyekszik szolgálni, de az már nézőpont kérdése, hogy egy rekreációs céllal futónak milyen előnyökkel bíró csukát érdemes megfizetnie. Vitathatatlan tény, hogy mentálisan jobb teljesítményre ösztönözheti a tulajdonosát, ami ugyancsak nagyon fontos szempont lehet, és megérhet egy próbát. Akik nem szeretnének, vagy nem tudnak nagyobb összeget áldozni, azoknak sem kell búslakodniuk. Számukra is vannak bőséggel olyan cipők, amik futás közben bearanyozhatják a mindennapjaikat.

 Az EVA (habosított gumi) talp által szolgáltatott előnyök kellő biztonságot nyújtanak a viselőjének, így a futás jótékony hatásait ezekben a cipőkben is élvezhetik. Az előállítási költsége pedig jóval alacsonyabb. Elsőként a sokak által kedvelt Run 100 nevű cipőnket szeretném bemutatni, ami csak 4990 Ft. Nem az ultrafutóknak fejlesztették, de így is 20 órán belüli 221 km teljesítéséhez segítette viselőjét. 3147 vélemény alapján 4,2-es osztályzattal dicsekedhet az ötös skálán. A Run Cushion cipőnkben is futottak már nagyszerű 1/2 maratont, (1 óra 23 percet) 6990 Ft-os ára ellenére. Halkan jegyzem meg, hogy a 80-as évek elején az Adidas cipőm sem volt jobb technikai felszereltségű. A Run Active nevű cipőben már van egy plusz csillapitó technológia, a CS (Circular System). Alkalmas aszfaltra, futópados és a mostanában divatos futópályás edzésekre egyaránt. A 4,39-es értékelés több mint 1500 ember véleményét tükrözi, ami egyértelműen arról tesz tanúbizonyságot, hogy nem az  elfogultság beszél belőlem. 8990 Ft-os ára pedig verhetetlen ebben a technikai felszereltségű kategóriában. 

RunActive Grip nevet viselő modelljét ugyanezzel a technológiával látta el a Kalenji, azzal a különbséggel hogy a talpán 3 mm-es barázdák mélyülnek aminek következtében már könnyebb terepviszonyok között is használható. Ami nagyszerű hír még, hogy nem zárja ki azokat sem a viseléséből akik aszfalton is futnak. Szélesebb kaptafa formát használtak a gyártás során, így teret nyertek ebben az irányban is. Nyugodt szívvel ajánlom az első Spartan versenyekre is, hiszen a célnak megfelel, és nem kell komoly költségbe verni magukat azoknak, akik ki szeretnénk próbálni ezt az új őrületet. A 4,21-es értékelés több, mint 1000 ember véleményét figyelembe véve kifejezetten jónak mondható. Az árára pedig ugyanaz vonatkozik, mint a sima talpú testvérére, mert még mindig 10 ezer Ft alatt maradt. Kortól, nemtől és súlycsoporttól függően 6-800 km lefutásara alkalmas mindkét futócipő. 

A szabadság és a boldogság pillanata.

Még mindig EVA

A fejlesztések a Decathlon háza táján sem álltak le, de a célközönség továbbra is az egészségükért tenni akaró futók maradtak. Ez persze nem jelenti azt hogy a versenysportolók Kalenji vagy Kiprun cipők nélkül maradnak a jövőben. Kollégáink folyamatosan azon dolgoznak, hogy ár-érték arányban a lehető legjobban vigyázzanak a futás szerelmeseire. A szabadság pillanata, a boldogság hulláma. Ezt hívjuk FLOW-nak. A JOGFLOW család tökéletesíti a jó közérzet leírhatatlan élményét a mozgás szabadságán és a kényelmen keresztül. A fejlesztéseket egy 2018-ban elkezdett kutatás előzte meg. Azt tanulmányozták, hogy  valóban létezik-e kapcsolat a cipő ütéscsillapítása és a sérülések között. A teszteken 848-an vettek részt, és 27 761 futóedzés eredményeként jutottak el a két új modellhez. Kétféle ütéscsillapítást teszteltek: egy puha cipőt (61 N/mm) hasonlítottak össze egy kemény cipővel (95 N/mm). Azt vették észre, hogy  25%-kal kevesebb futó sérült le a puha cipőben. A tanulmány eredményéből adódóan a FLOW család cipőinek puha csillapítását az ütéscsillapítás referencia-indexének megcélzásával hozták létre, amiből egyelőre csak az egyik modell található meg a választékunkban. 

A Jogflow 500.1 a puhább és egyben könnyebb cipő (255 g 43-as méretben), ami már megcsodálható az áruházainkban. A hajlításkönnyítő barázdáknak és a talp kialakításnak köszönhetően dinamikus és egyben légies mozgást biztosít a viselőjének. Mindkét cipő 4 mm-es drop-al  (a sarok és a cipőorr közötti magasságkülönbség) készült azzal a céllal, hogy a futó minél inkább az elülső lábfejre érkezzen. Ezeket az izmokat illetve koordinációt, többnyire csak valamelyik labdajáték űzése során, vagy a busz után való futásnál használják. Éppen ezért a fokozatosság elvének betartása fokozottan érvénybe lép ennél a technikánál. Időt kell adni arra, hogy az izomzat és a koordináció fel tudjon épülni. Mint látható, a Decathlon fejlesztéssel foglalkozó csapata sem tétlenkedik amikor a futásról van szó. Nem a világcsúcsok megszerzéséért folytatott versenyben kívánnak részt venni, hanem a szabadság és a boldogság pillanatát igyekszik minél több ember számára biztosítani. Szerintem ez legalább olyan fontos.

A talp kialakításának köszönhetően, mintha felhőkön járnánk.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)