Magazin

Blog

Milyen cipőt válassz mountain bike kerékpározáshoz?

Ha mountain bike-ozol, fontos, hogy megtaláld hozzá a megfelelő cipőt. A cipőnek több tulajdonsága van: merevség, tartás, tapadás, kényelmi fokozat, stb. Csak ki kell választanod a számodra legmegfelelőbbet!

1/ CIPŐK MINDEN TÍPUSÚ HASZNÁLATHOZ 

CROSS-COUNTRY CIPŐ

Cross-Country kerékpározáshoz nélkülözhetetlen, hogy a cipő merev legyen és jól tartsa a lábfejet. Különösen a talpon, amely elengedhetetlen a hatékony pedálozáshoz. Viszont figyelj arra, hogy a cipő kompatibilis-e az SPD vagy a Time ATAC típusú automata pedálokkal.

ALL MOUNTAIN CIPŐ

All Mountain vagy Gravity kerékpározáshoz előnyösebb olyan cipőt választani, amely ellenáll az ütődéseknek, miközben megfelelő kényelmet biztosít. Tehát nagyon fontos olyan cipő mellett dönteni, amely bírja a sportos használatból adódó igénybevételt, ugyanakkor kényelmes is. 

CIPŐ TÚRA MOUNTAIN BIKE-HOZ

Rendszeres túra mountain bike-hoz meg kell találni a kompromisszumot tartás és kényelem között. Ha a jó tartás magas kényelmi szinttel párosul: ez a kulcs ahhoz, hogy nagyobb öröm legyen a kerékpározás. 

Rendszeres túra mountain bike-hoz meg kell találni a kompromisszumot tartás és kényelem között

2/ A MOUNTAIN BIKE-OS CIPŐ FŐBB TULAJDONSÁGAI

A mountain bike-os cipőknek különböző tulajdonságai vannak.

1. Merevség

A megerősített és merev talp növeli a pedálozás hatékonyságát. Ennek a merevségnek köszönhetően a cipő tartása is jobb. Viszont hátránya, hogy kevésbé kényelmes, különösen hosszútávon. Léteznek félmerev cipők, melyek tökéletes kompromisszumot biztosítanak merevség és kényelem között. 

2. Tartás

A lábfej megfelelő tartása szintén fontos a hatékony pedálozáshoz. Bizonyos tartozékok megerősítik ezt a tartást. A mikrometrikus csat különösen erre szolgál. Emellett az aszimmetrikus tépőzár is hatékonynak bizonyul. 

3. Tapadás

Mountain bike-ozás közben nem mindig ülsz a nyeregben! Néha gyalogolsz, futsz, vagy tolni kell a kerékpárt. Ebben a tekintetben a barázdált talp jó tapadást biztosít bármilyen terepen. Néhány cipőtalp “cross” típusú, amely a csúszós terepen, még a sárban is jól tapad. 

4. Kényelem

Néhány cipő belsejében EVA párnákkal ellátott talpbetét van, ez nagyobb kényelmet biztosít. Más cipőknél a kényelmi hangsúly az orra helyeződik, a lábujjakra, amely különösen hasznos lehet hosszútávú, intenzív kerékpározásnál. Néhány túra mountain bike cipő ugyanolyan kényelmes, mint egy gyaloglócipő. 

A vízlepergető felsőrész hosszabb ideig szárazon tartja a lábfejet, különösen nedves és sáros terepen

3/ A MOUNTAIN BIKE-OS CIPŐK ELŐNYEI

A mountain bike-os cipőknek más, nem elhanyagolható előnyei is vannak, amelyek segítik a választást. Minden egyébként a kerékpározás típusától függ:

– a könnyű befűzés és kifűzés akkor fontos, ha gyorsan kell cipőd váltanod, például egy terepduatlon versenyen;

– a vízlepergetés is fontos lehet. A vízlepergető felsőrész hosszabb ideig szárazon tartja a lábfejet, különösen nedves és sáros terepen;

– a láthatóság egy biztonsági szempontból fontos tulajdonság, főleg, ha sötétben kerékpározol (méginkább, ha úton is közlekedsz!). Bizonyos cipőkön vannak fényvisszaverő részek, amelyek gyenge fényviszonyok mellett is láthatóságot biztosítanak.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)