Magazin

Blog

Milyen előnyei vannak a merinó gyapjúnak?

A merinó gyapjú a sportolók körében igen közkedvelt, mert csökkenti a kellemetlen szagokat, és egész évben hordható: télen hőtartó és kényelmes, nyáron puha és strapabíró. Elmagyarázzuk, milyen jó tulajdonságai vannak ennek az egyszerű és természetes gyapjúszálnak, valamint néhány tanácsot adunk a megfelelő ruházat kiválasztásához!

A merinó gyapjú hőtartó?

Amikor nagyanyáink azt mondják, hogy hideg időben vegyél fel “valami gyapjút”, ez nem véletlen! A gyapjú melegét a gyapjúszál szerkezete biztosítja, ezért különösen alkalmas meleg ruhák gyártására. A gyapjúszál természetéből adódóan vékony és göndör. Pikkelyekkel borított felülete hullámos. Ez a felépítés adja a gyapjú hőelnyelő képességét, vagyis könnyen szigeteli a meleg levegőt.

A gyapjú egyébként a “meleg tapintású” anyagok közé tartozik. Például egy állandó hőmérsékletű helyiségben a gyapjú tapintásra érezhetően melegebb, mint a simább felületű üveg. Ezen kívül a gyapjúnak vizesen (eső, izzadság, stb.) is vannak hőtartó tulajdonságai: exoterm, azaz a víz beszívása közben kis mennyiségű hőt szabadít fel! 

Télen azonban légy óvatos, mert ez a hőleadás csak ideiglenes, ezért a meleg megtartása érdekében a gyapjú réteg fölé vegyél fel egy plusz hőtartó réteget vagy széldzsekit. 

A megfelelő hőtartás érdekében készülj még egy réteggel a merinó gyapjúból készül ruházat fölé

A merinó gyapjúszál

A gyapjú szabálytalan felülete megtartja a meleg levegőt. Ezzel ellentétben a lenszál felülete sima, ezért kevésbé képes megtartani a meleg levegőt.  

Miért különböző a merinó gyapjú grammsúlya?

A kötött ruhák kedvelői jól tudják: a gyapjúból készült terméken feltüntetett grammsúly a gyapjú teljes súlyát jelenti egy négyzetméter textilen. 

Ez jelzi a kötés módját és a hőtartó teljesítményét: minél nagyobb a grammsúly, annál melegebb az anyag! 

A grammsúly segít azon túrázóknak a választásban, akik számára fontos, hogy minél könnyebb legyen a hátizsák. 

Mikor és hogyan viselj különböző grammsúlyú merinó gyapjúból készült ruhát?

Két típusú grammsúlyt különböztetünk meg:

- Vékony, 100 - 190 g/m2: könnyű, közepesen hőtartó ruházat, ajánlott meleg és párás környezetben.

- Vastag, 200 - 300 g/m2: strapabíró, erősen hőtartó ruházat, ajánlott hideg és száraz környezetben.

Évszaktól és napszaktól függően választhatsz merinó gyapjú rövid- vagy hosszú ujjú pólót, és váltogathatod a ruhákat, amelyeket ráveszel.  

Évszaktól és napszaktól függően választhatsz rövid vagy hosszú ujjú merinó gyapjú felsőt

Hordhatunk nyáron is merinó gyapjúból készült ruházatot?

Ha a gyapjú természetes módon megtartja a hőt, nem lesz melegünk, ha nyáron viselünk ilyen ruházatot? A válasz: nem! Ez a gyapjú két szuper tulajdonságának köszönhető: a nagy nedvszívó képességének és annak, ahogyan kölcsönhatásba lép a külső körülményekkel. 

Beszéljünk először a nedvszívó képességéről, mert a gyapjú bajnok ebben a tekintetben! 

A gyapjú egy rendkívül hidrofil anyag, azaz könnyen és gyorsan beszívja a vizet. Becslések szerint a saját súlya 20% - 35%-át képes magába szívni, mielőtt nedvességérzetet keltene. Tökéletes, mert melegen és szárazon tart. 

Ha azonban nedves állapotban még egy kevés hőt kibocsát, akkor meleg és száraz levegővel való érintkezéskor az ellenkező hatás lép fel! 

Ez egy könnyen megfigyelhető, fizikai folyamattal magyarázható: a párolgással. Ugyanis a folyékony halmazállapotból gáz halmazállapotba történő átmenet bizonyos mennyiségű hőt igényel, amely a szövetből kilépve a levegőbe jut. Ez az eljárás közismert a sivatagban élők számára, ők ezt használják a szövetkulacsban lévő víz hűtésére és néhány modern klímaberendezés is ezen az elven működik. 

Összefoglalva, a vizes vagy izzadt gyapjú a párolgási folyamatnak köszönhetően elveszíti a hőt, ha szabad levegőn viseled napos és száraz időben. 

Még egyszerűbben: a gyapjú télen hőszigetel, nyáron pedig nem lesz benne meleged! 

Egy kis óvatosság: bár a gyapjú kiváló nedvszívó, de más anyagokhoz képest (pl. poliészter) lassabban szárad. Vigyázz tehát, mert vizes merinó gyapjú zokniban könnyen megfázik a lábad! Tudni kell, hogy a gyorsabb száradás érdekében néhány márka gyapjú és poliészter keverékéből készült ruházatot kínál. 

A merinó gyapjú télen hőszigetel, nyáron viszont nincs benne meleged!

Merinó gyapjú: melegen tart és nem lesz büdös!

A sportolók meg tudják erősíteni, hogy egy merinó gyapjú póló kevésbé kellemetlen szagú, mint egy szintetikus anyagból készült póló. Egyesek azt állítják, hogy ez azért van, mert a póló antibakteriális, és korlátozza a baktériumok szaporodását, azonban nem találtunk olyan tanulmányt a témában, mely ezt bizonyítaná.  

Bár nem vagyunk biztosak abban, hogy a merinó gyapjú antibakteriális, azt tudjuk azonban, hogy az erős nedvszívó tulajdonságának köszönhetően csökkenti a kellemetlen szagok kialakulását! Ugyanis a merinó gyapjú nemcsak az izzadságot szívja magába, hanem a kellemetlen szagok kipárolgását is elnyeli, megtartja azokat a rostszálakban. Ez azt jelenti, hogy a merinó gyapjú több napon keresztül képes csökkenteni a kellemetlen szagokat, viszont nem semlegesíti meg azokat véglegesen. 

Miért jobb a gyapjú, mint más anyagok? Egyszerűen azért, mert kiváló a nedvszívó képessége és jobb a szerkezete! 

Becslések szerint egy 20 °C hőmérsékletű és 65% páratartalmú környezetben a gyapjú a saját súlya 18,25%-ának megfelelő vizet képes magába szívni, míg a pamut 8,5%-ot és a poliészter (hidrofób anyag) csupán 1,5%-ot. 100% páratartalom esetén (ha vizet öntünk az anyagra) a gyapjú 30%-ot képes magába szívni.

Miért kellemetlen szagú az izzadság?

A népi hiedelemmel ellentétben nem kizárólag a baktériumok felelősek a kellemetlen szagokért. 

Először is tudni kell, hogy az emberi testben lévő verejtékmirigyek által termelt izzadságnak nincs szaga. Másrészt ez a verejték olyan molekulákból áll, melyeket igen kedvelnek az emberi testben természetesen jelen lévő baktériumok. Ezek a baktériumok (nagyrészt staphylococcus hominis-ek) egy enzim segítségével lebontják a verejtékmolekulákat. Ez az enzim, és az izzadságmolekulák lebontása után a baktériumok által képzett salakanyag a felelős a kellemetlen szagokért!

A merinó gyapjú strapabíró anyag?

Számos, a szerkezetéből adódó ok igazolhatja egy gyapjúszál ellenállóképességét.

Az egyik a szál hosszából adódik: minél hosszabb egy szál, minél kevesebb a "vékony szál" a szövet vetülékében, annál kisebb a törés esélye két szövetszál között.

Egy másik ok a szál rugalmasságából adódik: ha a szál rugalmas, jobban ellenáll a vetülékre kifejtett nyomásnak. 

Gondolhatod, hogy a gyapjú mindkét kritériumnak megfelel! A gyapjúszál természetéből adódóan hosszú (hosszabb például, mint a pamut) és az összetétele úgynevezett “hullámos” vagy “rétegelt”, ezáltal nagyon rugalmas, mert a saját hossza 30%-áig nyújtható anélkül, hogy eltörne. 

Azonban tisztában kell lenni azzal, hogy a gyapjú nem a legstrapabíróbb anyag. Bizonyos szintetikus anyagok strapabíróbbak, még akkor is, ha nem rendelkeznek azokkal az előnyös tulajdonságokkal, mint a gyapjú (hőtartás, kellemetlen szagok csökkentése, rugalmasság, stb.). Ezért gyakran találkozunk olyan ruházattal, amikor az anyagban a gyapjúszálat a nagyobb strapabírás érdekében egy megerősített poliamid szál veszi körbe.  

Gyakran találkozunk olyan ruházattal, amikor az anyagban a gyapjúszálat a nagyobb strapabírás érdekében egy megerősített poliamid szál veszi körbe.  

Hosszú szál

A természetesen hullámos gyapjú egy hosszú szál, amely szövés után kevésbé sérülékeny. 

Megerősített gyapjú

A jobb ellenállóképesség érdekében egy poliamid szál borítja a gyapjúszálat.

Puhaság

Rossz emlékeid vannak a gyapjú pulóverről, mert “szúr”? Próbáld ki a merinó gyapjút! Mindenekelőtt meg kell érteni, miért szúr a hagyományos gyapjú: mert a gyapjúszál vékony és szőrös. Ugyanis a gyapjú felülete szabálytalan, ez teszi lehetővé, hogy megtartsa a meleg levegőt. A pikkelyek a bőrhöz tapadva kellemetlen, szúró érzést okozhatnak. Ezen kívül ha a gyapjúszál vastag, veszít rugalmasságából, és mozgás közben gyakrabban érintkezik a bőrrel, ami többször kelt viszkető érzést. 

A gyapjú története

A merinó juh a spanyol juhok egy fajtája, amelynek őseit generációról-generációra választották ki a lehető legvékonyabb gyapjú kinyerése érdekében. A merinó gyapjú finomszálú, ez biztosítja a szál rugalmasságát, így kevésbé érintkezik a bőrrel, ezáltal a puhaság és a kényelem érzetét kelti. 

Összehasonlításképpen: a merinó gyapjúszál 16-19 mikron vastag, a hagyományos gyapjúszál 20-25 mikron, míg a hajszál 70-120 mikron. 

Meg kell említeni azonban, hogy az extrém puhaság elérése érdekében jobb egy sima szálakból álló anyagot választani, amely nem képez semmilyen kapcsolódási pontot a bőrrel. 

A merinó juh a spanyol juhok egy fajtája, amelynek őseit generációról-generációra választották ki a lehető legvékonyabb gyapjú kinyerése érdekében.

A merinó gyapjú egy megújuló anyag

A félreértések elkerülése érdekében fontos egyértelműen meghatározni, mit jelent az, hogy “megújuló”. 

Megújuló anyagnak azokat az anyagokat nevezzük, amelyek képesek önmagukat természetes módon megújítani: fa, pamut, gumi, gyapjú, stb.

Ezeket megkülönböztetjük a nem megújuló anyagoktól, amelyek mennyisége véges, mert egy emberi időskálán mérve nem képesek megújulni: vas, szén, olaj, homok, stb.

Amellett, hogy megújuló, biztosan lehetünk abban, hogy a termékekben felhasznált merinó gyapjú az etikai követelményeknek is megfelel, ugyanis kizárólag dél-afrikai tenyésztőktől származó gyapjút használunk fel, ahol: 

  • az élet- és a nyírási feltételek megfelelőek,
  • tilos a fájdalmas mulesing technika alkalmazása.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy bár a gyapjú megújuló, az állattenyésztés nagy mennyiségű vízfogyasztást igényel, és jelentős mennyiségű CO2-t termel. Ha maximálisan szeretnéd csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, válassz újrahasznosított anyagot. 

Figyelembe kell venni azt is, hogy a tiszta gyapjú (kezelés vagy szintetikus megerősítés nélkül) biológiailag lebomló, de nagy mennyiségben nehezen komposztálható, mert nagyon gazdag nitrogénben. 

Könnyen tisztítható a merinó gyapjú?

Bizonytalan vagy, hogy kipróbáld-e a gyapjút, mert attól félsz, hogy összemegy a mosásban, bolyhosodik vagy vonzza a molylepkéket? Tedd félre az előítéleteket! Nagyon kis odafigyeléssel a gyapjú sokáig újszerű marad, és hosszú ideig viselheted a sportos kalandok során. 

A merinó gyapjút könnyű tisztítani

Hogyan válassz merinó gyapjúból készült ruházatot?

Ahhoz, hogy segítsünk a számodra leginkább megfelelő merinó gyapjú termék kiválasztásában, 5 kritériumot érdemes figyelembe venni:

Hőtartás

A legjobb választás érdekében gondold át, hogy milyen környezetben fogod használni a terméket, és mennyire fontos a hőtartás: nagy grammsúlyú és hosszú ujjú felső hideg és száraz időben, kis grammsúlyú rövid ujjú, meleg és nedves időben. Tudni kell, hogy a merinó gyapjúból készült felső ideális első vagy második rétegként viselve.

Strapabírás

Ha a ruházat nagy igénybevételnek lesz kitéve, válassz olyan anyagot, amelyben a merinó gyapjú más strapabíró szállal van keverve és a dörzsölésnek kitett részeken megerősített.

Száradási idő

Ha esős időben fogod használni vagy kevés időd lesz arra, hogy mosás után a ruha megszáradjon, a rövidebb száradási idő érdekében válassz olyat, amely merinó gyapjúból és szintetikus anyagból készült. 

Kényelmes mozgás

Ha a szabad mozgás az elsődleges célod, válassz merinó gyapjúból és elasztánból készült ruházatot. 

Izzadság-elvezetés

Ha izzadós vagy, válassz az izzadásnak kitett részeken mesh betétekkel rendelkező ruházatot, mely kényelmes és szárazon tart.  

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)