Magazin

Blog

Milyen futózoknit válasszunk?

A futók körében senki sem vitathatja a futócipők jelentőségét. Egy széttaposott vagy túlhordott cipő valóban rengeteg kellemetlenséget tud okozni, de mi van akkor, ha a zokniválasztással nyúlunk mellé? Akár hónapokig tartó felkészülést dobhatunk sutba. 

Még mindig mélyen él bennem egy 30 évvel ezelőtti történet, amikor az egyik versenyzőtársam a rossz zokniválasztása miatt bukta el a maraton egyéni bajnoki címét és vele együtt a mi csapat aranyunkat is. Abban az időben jóval kisebb volt a merítés lehetősége, hisz a frottír és a 100% pamut zoknik közül választhattunk. Az egyikben égett a talpunk, a másik pedig ha megizzadt a lábunk, vagy eláztunk, akkor cuppogott a cipőben. Mindezek ellenére tettük a dolgunkat, abban futottunk, ami éppen a kezünkbe akadt, és drukkoltunk, hogy ne legyen semmi gond a verseny közben. Ma már nagyon kedvező a helyzet, hisz a választék már lehetővé teszi számunkra, hogy szeretett sportunk igényeinek megfelelő kínálatból válasszunk.

Különböző sportok, különböző összetétel

Tenisz: 27% poliamid, 5%elasztán, 68% gyapjú

Síelés: 46% poliészter, 24% poliamid, 4% gyapjú

Túrázáshoz: 8% polipropilén, 32% poliamid, 46% gyapjú, 4% elasztán, 10% akril

Futáshoz: 96% poliamid, 4% elasztán, de a kezdők számára megfelel a 11% poliészter, 34% poliamid, 53% pamut, 2% elasztán összetételű is.

Egy jó zokniválasztás sok kellemetlenségtől kímélhet meg

Melyiket válasszam?

Sokan gondolják még ma is azt, hogy a pamut a legalkalmasabb arra, hogy felszívja a testünk által kibocsátott izzadságot. Ez valóban így van, viszont a keletkezett víz mennyiségét magában tartja mindaddig, amíg le nem vesszük. Éppen ezért nyert egyre nagyobb teret a sportruházatban a műszál (poliamid) használata, ami a szellőzést nagyban segíti, és a bőr irritációját is meggátolja. Nincs ez másként a zoknik terén sem. Ahhoz, hogy a zokni a lábunkra simuljon, elasztán hozzáadásával teszik még rugalmasabbá az anyagot. A futózokninak kényelmesnek kell lennie, és meg kell akadályozni a vízhólyagok kialakulását! Vásárlóink már hozzászokhattak ahhoz, hogy a Decathlon a különböző igényeknek megfelelően, jó ár-érték arányban alakítja ki a termékkínálatát. Kezdőktől a versenysportot űzőkig ki tud szolgálni mindenkit, így végig tudja kísérni a fejlődési folyamatot egy helyen. Ez nagyszerű dolog, hisz csak olyan szolgáltatást kell megfizetnünk, amit ki tudunk használni. A termékek elnevezésében, számok jelzik a felhasználási területet, 100-tól 900-ig. A kezdő futóknak nem kell egyből 900-al jelzett prémium zoknit viselnie. Arra a néhány Km-re bőségesen megfelel a hármas csomagolásban kapható zokni, amit a 100-as számmal jelöltünk. A másik nagy kedvenc, az 500-assal jelzett, ami több színben, és két féle kivitelben kapható. Boka és csak a cipő vonalát követő "titok" becenévre keresztelt. A 900-as sorozatunk pedig már a prémium kategória, ami a versenyzők közé sorolhat be minket. Megtalálható még kínálatunkban, az egyre nagyobb teret hódító kompressziós zokni, illetve szár.

Legyen az hosszú vagy rövid, a lényeg a kényelem. 

Újdonságok

Kutatási és fejlesztési részlegünk feltérképezte a futás közbeni izzadási és vízhólyag kialakulási részeket. A saroknál kezdődik, átmegy a rüsztön és a lábujjaknál végződik. Ezeken a helyeken speciális kidörzsölésmentes anyaggal láttuk el a zoknikat. Az eredményeket továbbgondolva, egy különlegességet is alkottunk. Ez nem más  az 5 ujjas zokni. A másik nagy dobásunk pedig a nemzetek zászlojával díszített zoknink. Egyelőre csak online kapható! Sajnos még nincs a kínálatban magyar, de remélhetőleg hamarosan mi is díszeleghetünk benne a versenyeken!

Piros fehér zöldben is jól mutatna!

Akik a terepfutásnak szentelték életüket, azoknak sem kell csalódniuk. A bokánál megerősített konstrukciónkkal kedvezünk nekik (Kiprun 900 STRAP). A merinói gyapjú zokni pedig hidegebb esős időben, vizesen is gondoskodik a megfelelő hőháztartásról.

Minden új terméket tesztelj le a verseny előtt! Így megbizonyosodhatsz arról, hogy a verseny napján nem ér meglepetés. Mosáskor az új zokni elveszti a selyemhatását. A lábfejed így kevésbé csúszik a cipőben. Kellemes futó Km-eket kívánunk!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)