Magazin

Blog

Milyen kerékpárpumpát válassz?

Kerékpározás során nélkülözhetetlen, hogy legyen nálunk egy gumileszedőt, gumibelsőt és egy kézi pumpát tartalmazó javítókészlet egy esetleges defekt esetére.

Viszont otthon is rendszeresen fújjuk fel a gumikat egy lábpumpával, hogy megőrizzük a megfelelő guminyomást, így csökkenteni tudjuk a defekt kockázatát. Többféle típusú és kategóriájú pumpa létezik. A megfelelő modell kiválasztása érdekében olvasd el tanácsainkat! 

KÉZI VAGY LÁBPUMPA

A kézi és a lábpumpa nemcsak alakjában és méretében különbözik egymástól, hanem teljesítményben is.  

KÉZI ÉS CO2 PUMPÁK

A kézi pumpák kisebbek és könnyebb a súlyuk, vagyis kevesebb helyet foglalnak. Könnyen magaddal viheted és defekt esetén elegendő a gumi felfújásához. Viszont, a gumi csak nehezen fújható fel a kézi pumpával a maximális nyomásra. Ezért olyan pumpát válassz, melynek a teljesítménye nagyobb, mint a gumiabroncshoz szükséges nyomás. A CO2 pumpákkal nagyon gyorsan és egyszerűen felfújhatod a gumit. Könnyen elférnek egy hátizsákban vagy nyeregtáskában. 

A kézi pumpák kisebbek és könnyebb a súlyuk, vagyis kevesebb helyet foglalnak.

LÁBPUMPÁK

A lábpumpát is magaddal viheted, viszont nagyobb helyet foglal. A műanyag lábpumpák könnyűek, viszont kevésbé tartósak. Általánosságban elmondható, hogy a lábpumpát inkább otthon használjuk, amikor a kerékpár karbantartása során rendszeresen felfújjuk a gumikat. Nagyobb a teljesítményük és magasabb nyomással lehet velük pumpálni. A hosszabb élettartam és az egyszerűbb használat érdekében olyan pumpát válassz, amelynek a teste acél vagy alumínium, erős a markolata (fa, alumínium vagy kemény műanyag) és a lába öntött vasból vagy alumíniumból készült. A dupla lábas pumpa stabilabb. 

A legjobb, ha a pumpa Schrader és Presta szelephez is használható, de a dupla fejes is tökéletesen működik. A pumpafejen lévő nyomásmérő (manométer) mutatja a nyomást. 

A KÉZI ÉS LÁBPUMPÁK LEGFONTOSABB TULAJDONSÁGAI 

1. Kompatibilitás

Mint minden felszerelés esetében, a pumpánál is meg kell nézni, hogy kompatibilis-e a kerékpárunkkal. Kétféle szeleptípus létezik: Presta és Schrader. A Schrader szelep átmérője nagyobb, mint a Presta szelepé, viszont ez utóbbi az olyan gumibelsőkhöz megfelelőbb, melyeket nagy nyomásra kell felfújni.  

2. Teljesítmény 

A pumpák különböző teljesítménnyel bírnak. Általánosságban a lábpumpák nagyobb nyomást tudnak kifejteni, mint a kézi pumpák. Ezenkívül a használatuk is könnyebb és kevesebb erőt igényel a pumpálás. A kézi pumpákat erősen kell nyomni egy bizonyos nyomás fölött. 

Általánosságban a lábpumpák nagyobb nyomást tudnak kifejteni, mint a kézi pumpák.

3. Kis súly

A kis súlynak különösen a hosszú és a gyors kerékpározásnál van szerepe. A kézi pumpák értelemszerűen könnyebbek, mint a lábpumpák. Bizonyos modellek kimondottan ultra könnyűek, súlyuk csupán 39 gramm!

4. Pontosság

A pontosság nem egy elhanyagolható szempont, különösen az országúti versenykerékpároknál, ahol 8,5 bar lehet a maximális guminyomás. A lábpumpákon a legtöbbször van manométer, mely mutatja a nyomást. Bizonyos kézi pumpák azonban digitális nyomásmérővel rendelkeznek és pontosan mutatják a nyomást. 

5. Méret

A lábpumpák nyilvánvalóan nagyobbak, mint a kézi pumpák. Ez utóbbiak mérete 165 mm és 270 mm között változik.

6. Stabilitás

Ez a tulajdonság csak a lábpumpára vonatkozik. Hiszen ha a pumpa nem áll meg stabilan, több időbe és energiába telik a pumpálás. Az alumínium vagy öntött vas dupla lábas pumpák a legstabilabbak. 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)