Magazin

Blog

Milyen ruházat kell egy téli túrához?

A többség a tavasz beköszöntével tekint a túraszezon kezdetére, de én bizony ahhoz a kisebbséghez tartozom, akik alig várják, hogy 20° alá csökkenjen a hőmérséklet... Ilyenkor lehet, hogy kicsit több a sár, és néha elered az eső, de az ősz és a tél színei az erdőkben utánozhatatlanok, és míg hidegben felöltözni nem nagy kunszt, hőségben levetkőzni csak korlátozottan tud az ember. Mi kell egy jó őszi-téli túrához? Lássuk!

Először is, egy hőálló kutya, mert szörnyek nélkül nincs túra :-) Enyémek szerencsére bírják a hazai klíma szélsőségeit (bár nyár közepén igyekszünk patakszelte utakon haladni), de vannak barátaink, akik ilyenkor már felöltözve kísérnek minket. Nem minden esetben divathóbort a kutyák öltöztetése, a minimális aljszőrzetű, és főleg a kisebb testtömegű kutyáknál ez kifejezetten ajánlott, főleg, ha  mellette benti kutyák. A Decathlonban is beszerezhető kabátka.
 

Nem kell kicsinek lennie ahhoz, hogy fázzon a hidegben, nagyobb testű kutyák is értékelni tudják a kabátot
A kutyák közt is vannak fagyosak :)

A humanoid túrázóknak javasolt ilyenkor a nagyszüleink által már rogyásig ismételt réteges öltözködés, ami nem úgy értendő, hogy 4-5 réteg pamut pólót vegyünk a nagykabát alá, hanem tartsuk magunkat a három fő réteghez: aláöltözet (légáteresztő), középső réteg (hőtartó) és külső héj (vízhatlan, szélálló). Ezt a kombinációt nálunk már egész kedvező áron össze lehet állítani, és a kreativitásunnak is teret adhatunk.

2015. január, -10°C, Mecsek: aláölti, polár, és mellény sínadrággal
 2015. január, -10°C, Mecsek: aláölti, polár, és mellény sínadrággal

Hogy pontosan milyen darabokat is érdemes beszerezni, arra nincs jó válasz, hiszen mindenki tűrőképessége más, ahogy az igényei is, ezeket mind ki kell tapasztalni. A három fő szempont, amit túrázóként (és aktív téli kutyázóként) megállapítottam: Mennyire bírom a hideget? Mennyire melegszem fel aktív mozgás során? Mennyire igénylem a szabad mozgást? Ismerek olyan férfit aki bár nagy és erős, mégis polár alánadrágot húz akkor, amikor én még azon gondolkozom, hogy kell-e még a lecipzározható naci... szóval ez nem keménység kérdése, viszont fontos, hogy fel tudd mérni. A saját testhő termelése szintén sarkalatos, és igen, vannak, akik izzadósabbak. 

Októberi TT softshell alul-fölül

Ez senkinek se legyen ciki, így adjuk le a fölösleges hőt, vizet, ez egy teljesen egészséges folyamat, és nagyon jól jön ilyenkor télen. Sajnos aki ilyen radiátortestű az nyáron is az, és mint említettem, lefelé vetkőzni csak egy adott szintig képes az ember... A mozgás szabadsága iránti vágy sem feltétlen természetes, vannak akik rendszeresen farmerban túrázgatnak, én nincs panaszuk rá. Nekem lenne, és tudom, hogy vannak még néhányan, akik rosszul viselik, ha nem nyúlik a rajtuk lévő nadrág vagy pulcsi, és a softshell anyag is hasonló okokból terjedt el.

Első réteg - aláöltözet

Az aláöltözetből tehát hőigényünknek megfelelően választhatunk a fagyos és a radiátor-testre valóból, és a kettő ötvözetére is vannak már megfelelő termékeink. A síaláöltözeteket szoktuk elsősorban ajánlani, a Wed'ze Simple Warm-ja az egyik legnépszerűbb. A Simple Warm nagy előnye, hogy jól szellőzik, viszont tényleg meleg. Ha szellőző nadrággal vesszük fel (nem sínadrággal, hanem egy nyári túranadrággal pl.) akkor kisebb eséllyel fogunk belesülni. Ha nagyon nagy a cidri, akkor a legegyszerűbb téli Kalenji futónadrágot szoktam alánadrágnak használni, abban könnyű mozogni, bélelt és kiválóan szellőzik. Mindazonáltal megjegyzendő, hogy ritkán veszek jégeralsót, inkább beszereztem egy softshell bevonatú Quechua sífutó nadrágot, ami elől szél- és vízálló, hátul pedig jól szellőző elasztán, nincs nála kényelmesebb nacim, és a kemény mínuszokig csak őt hordom.

 

Az esőnadrág bevált :)
 Az esőnadrág bevált :)

Ha bejön a fagy, akkor átváltok sínadrágra, illetve a terelésekhez beújítottam egy esőnadrágot is. A fő feladata az, hogy a rajtam lévő anyagot megvédje a zsíros-sáros-trágyás gyapjútól, és a legutóbbi versenyen éles teszten is átment, könnyű benne mozogni és nem ázott át a surlódó sár alatt sem. Az alsó rétegnek szabad mozgást kell biztosítania és jól szellőzőnek kell lennie. Bármit is veszünk fel, akár a régi harisnyánkat vagy egy leggingset, ezen paramétereknek feleljen meg.

Polárként vagy kabátként is kiváló!
 Polárként vagy kabátként is kiváló!

Középső réteg

A második réteg is sokféleképpen variálható, a Wed'ze minden évben kidob egy rakás gyönyörű "midlayert", szép pulcsik, pehelykabátok, és ott a Quechua népszerű tollkabátja, az X-light, ami tökéletes erre a célra. Ha konzervatívak vagyunk, vagy radiátorok, akkor a legcélszerűbb a jól bevált polár. A vastagságát is meg tudjuk választani a hőmérséklethez és a várható aktivitásunkhoz képest, árulunk egész vékonyat és olyat is, amit jelen hőfok mellett kabátként hordok.  A középső réteg lélegző, jól szellőző kell legyen, bármi is legyen a választásunk, erre a szempontra figyeljünk oda.

Havaseső: mindenki száraz, mindenki boldog
 Havaseső: mindenki száraz, mindenki boldog

Harmadik, külső réteg

A harmadik réteg az ún. "héj", aminek a célja, hogy megtartsa a hőt, állja  a szelet és a vizet. Ezek a rétegek lehetnek egészen vékonyak is, pl. egy egyszerű Arpenaz 300-as esőkabát, vagy egy bélés nélküli softshell. Előbbi valamelyest korlátozza a mozgást, utóbbi viszont kényelmes marad a karunknak. A magam részéről az őszi-téli időszakra, de még a mínusz 10°-ra is simán felveszem a kedvenc mellényemet, ha tudom, hogy mozgásban leszünk. Nekem ugyanis sokkal fontosabb a karom szabadsága (kutyák rendezése, túrabot, stb), és inkább használok izmosabb polárt, mintsem egy kabát a merevségével felidegesítsen.

Zokni

Még gyorsan egy pár szó a zokinkról. A vastag zoknik mind hosszú szárúak, és ezek közül bármelyik jó választás. Ha szélsőségesek vagyunk, akkor fázósak számára a magas gyapjútartalmú zoknikat ajánlom, a radiátor-talpúak (és mindazok, akik szeretik korán bevetni a hótaposójukat) a vékonyabb magas szárú zoknikat.

10931001_10203394367011145_1937212382359250725_n

A cipőkről tudnék írni még ugyanennyit, így az legyen egy másik poszt témája. Menjetek, túrázzatok, gyönyörű az őszi erdő!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)