Magazin

Blog

Minden, amit a napsátrakról tudnod kell

Itt a nyár, egyre több a szabadtéri program. Egy önfeledt strandolás, egy pihenő a túrázás során, egy kerti vagy erdei piknik elengedhetetlen kelléke ma már egy napsátor és egy pikniktakaró. De vajon mi alapján érdemes választani?

Bármilyen szabadtéri programot is választunk jól esik megpihenni, a nap vagy szél elől védekezni, egy kicsit bekuckózni valahova. A legtöbben ezek miatt választják a napsátrakat és viszik magukkal a programokra, kirándulásokra, strandolásokra. 

A napsátrak védelmet nyújtanak a nap, szél ellen, de van, hogy csak egy kis bázisul szolgálnak

Ma már széles választékban állnak rendelkezésre a napsátrak, de nézzük, milyen kérdéseket érdemes mérlegelni, mikor kiválasztjuk a nekünk megfelelőt. Általában az alábbi szempontok kerülnek elő: 

  • Milyen könnyen állítható fel és csomagolható össze?
  • Mekkora a sátor mérete?
  • Milyen napvédelemmel rendelkezik?
  • Mekkora csomagot, súlyt jelent szállításkor?

Nézzük ezeket sorra illetve írásom végén egy összefoglaló táblázatot is közzéteszek segítségképpen. 

A technológia

3 féle technológiával találkozhatunk. Nem lehet igazából egyikre sem rámondani, hogy az egyik jobb lenne, mint a másik. Mindegyik más, azt kell megtalálnunk és választanunk, ami nekünk leginkább megfelel. 

  • 2 másodperces vagy közismertebb nevén kidobós sátrak. Talán ezek a legismertebbek és legkeresettebbek. Valóban pillanatok alatt, nagyon egyszerűen felállíthatóak. Felállítva is hordozhatóak, így könnyen megtalálhatjuk az ideális helyszínt vagy költöztethetjük át bármikor a hepes-hupás helyszín vagy egy figyelmen kívül hagyott hangyaboly miatt. Kihívást esetleg az összecsomagolása jelenthet, de valójában az is egyszerű, azonban érdemes időt szánni rá és elsajátítani.
A kidobós vagy 2 másodperces napsátrak alapvetően kétféle verzióban érhetőek el

Előnye: nagyon gyors felállíthatóság és lebontás-elcsomagolás

Hátránya: nagyobb csomagolásméret

  • Rudazatos, hagyományos technológiájú napsátrak: hagyományos sátorrudazattal könnyen felállítható sátrak. 2 vagy sátorrudat kell átfűzni, melyek helyét rajzzal, esetleg színkóddal jelölik. A rudazat eltávolításával a sátor könnyen lebontható ée elcsomagolható.
Hagyományos, rudazatos technológiájú napsátrat is kétféle közül választhatunk

Előnye: kicsi csomagméret, gyors fellálíthatóság és lebontás-elcsomagolás

Hátránya: a rudazatot nekünk kell befűzni 

  • Easy techológiájú napsátrak: Egy exkluzív, gyors, új technológia jellemzi ezeket a sátrakat. Ezek is nagyon könnyen és gyorsan felállíthatóak és lebonthatóak. Itt nincsen külön kezelendő rudazat, viszont egy kicsit nagyobb csomagmérettel és súllyal rendelkeznek, mint a hagyományos, rudazatos napsátrak.
Az easy technológiájú napsátrak egyike 2, a nagyobb 4 személyes

Előnye: könnyű felállíthatóság és lebontás

Hátránya: a rudazatosokhoz képest egy kicsit nagyobb és nehezebb csomagméret

Hány férőhelyes?

Szintén fontos a választásnál azt végiggondolni, hogy hányan szeretnénk bekuckózni a napsátorba vagy mit szeretnénk bepakolni még. Szeretnénk-e beleteríteni egy piknik plédet, hogy még kényelmesebb legyen. A legkisebb a rudazatos Arpenaz 0 compact napsátor, ami 1 felnőttnek vagy 2 kisgyermeknek ad menedéket a nap elől. 

Legnagyobb kényelmet pedig a 4 személyes Base Easy Fresh napsátor jelenti. 

Napvédelem

Mikor egész nap kint vagyunk a szabadban, különösen vízparton egy kis szellő mellett észre sem vesszük, de pillanatok alatt leéghetünk. Napjainkban nagyobb figyelmet kell szententünk a nap elleni védelemre is. A napsátrak mindegyike minimum 25+ UV védelemmel rendelkezik.

A kidobós 2 seconds 0 Xl Fresh, az easy technológiájú, négy személyes Base Easy Fresh sátrak 50+ UV védelemmel rendelkeznek. A rudazatos Arpenaz 0 Xl Fresh Compact illetve az easy technológiájú 2 seconds Easy Xl Fresh az oldalponyvákon 25+, a tetőn pedig 50+ UV védelemmel rendelkeznek. 

Főleg ha érzékenyebbek vagyunk vagy kisgyermekekkel megyünk valahova, válasszuk inkább az 50+  UV védelemmel rendelkező sátrat. 

Fokozottan figyeljünk a napvédelemre, különösen, ha gyermekekkel megyünk a szabadba

Szállíthatóság, csomagméret

Ez akkor különösen fontos, ha gyalogosan megyünk valahova vagy esetleg a repülőgépen feladott vagy kézipoggyászban szeretnénk, ha elférne a napsátrunk. Természetesen az autós utazásnál is ismerek olyan helyzetet, mikor minden cm-nek jelentősége van :) 

Ahogy a technológiák ismertetésénél fentebb már érintettem, jellemzően a kidobós, 2 másodperces sátrak nagyobb csomagmérettel rendelkeznek az egyedi köralakjuk miatt, de könnyűek. A legkisebb és legkönnyebb csomagja a rudazatos napsátraknak van, azok mindössze 1kg illetve 1,9 kg. Ezeket a legkönnyebb akár egy hátizsákba vagy babakocsi aljába is beletenni.

 

Mérlegeljük az itt említett szempontokat illetve gondoljunk át minden olyan más tulajdonságot is, ami fontos lehet nekünk. 

Gondoljunk arra is, hogy egy-egy ilyen napsátor nemcsak a funkcióját tölti be - bár nyilván az az elsődleges - hanem kicsiben az első sátorozás élményét is adja a gyerekeknek. :) 

Napsátrak összefoglaló táblázata

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)