Magazin

Blog

Minden, amit tudni akartál a kobakokról

Lovaglás során a fej védelme az első, ezért a lovasok legfontosabb életet védő felszerelése a kobak. Sok tévhit kapcsolódik hozzá, még több olyan kérdés van, ami állandó jelleggel újra és újra előkerül. A kobakokról nem lehet eleget beszélni.

Ahhoz, hogy a fejedet biztonságban tudhasd lovaglás közben, gondosan kiválasztott, a fejformánkhoz jól illeszkedő, megfelelő méretű kobakot kell vásárolnod, és azt minden lóraüléskor ajánlott viselned. Igen, természetesen az esetek túlnyomó többségében nem történik semmi. Viszont amikor meg igen, akkor az illető, aki a balesetet elszenvedte, ha viselt kobakot, általában azonnal posztol egyet a kobakviselés fontosságáról, hesteg hálásvagyok, hesteg újjászülettem, hesteg köszönömhogyvoltrajtamkobak. Ha pedig nem viselt és még képes az online térben verbálisan megnyilvánulni, általában azonnal posztol egyet a kobakviselés fontosságáról, hesteg egyéletedvan, hesteg viseljkobakot, hesteg felelőtlenvoltam...

Tehát nem kérdés, hogy kobakot viselni kell, mindig és mindenkinek. Lótól, lovastudástól, körülményektől függetlenül. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venned kobakvásárlás előtt?

Állítható, vagy fix méretű kobakot érdemes választani?

A fejvédő sisakok piacán a legtöbb sport esetében már évekkel ezelőtt áttértek a gyártók az állítható modellek gyártására. A lovaglás az egyik utolsó olyan sport, ahol még a hagyományos, centinként növekvő méretezést is használják, azonban egyre inkább teret nyernek a több méretet lefedő kobakok a prémium márkák háza táján is. Igazából mind a kettőnek megvannak az előnyei. Gyerekeknek, akiknek még nő a fejük, általában praktikusabb az állítható modellek közül választani, azonban természetesen nekik is lehet venni fixet, azonban ilyenkor számolni kell vele, hogy hamarabb ki fogják nőni. Ugyanígy a felnőttek is bátran választhatnak állítható kobakot, ha számukra szimpatikusabb, hogy a körméretet maguk szabályzohatják, ennek is megvannak a praktikus tulajdonságai. Tehát irányvonal van csak, de természetesen semmi sincs kőbe vésve. 

A kobak a lovas első, és legfontosabb felszerelése kell, hogy legyen

Hogyan válassz helyes méretet?

Érdemes megmérni a  fej körméretét, azonban ez nem mindig ad teljesen valós eredményt, mivel a fejforma, a fej esetleges egyedi sajátosságai, a haj mennyisége és a kobak fazonja is sokat számít. Ezért nagyon fontos, hogy a vásárláskor mindig legyen jelen a kobak leendő gazdája, látatlanban csak akkor szabad életet védő felszerelést venni, ha márkára és típusra is pontosan ugyanolyan volt az előző, amit kinőtt, vagy elhasznált a viselője. A mérés közelítő eredménye csak kiindulási alapnak jó - megtudhatod, milyen méretet érdemes először felpróbálni. Mindig legalább kettőt próbálj! 

A próbához távolíts el mindent a hajadból: hajgumit, hajpántot, kontyot, kendőt. A kobakot helyezd fel úgy, hogy teljesen illeszkedjen, a fejtető is hozzáérjen a kobak belsejéhez, és elölről, vagy oldalról nézve a "napellenző" homlokközépig érve előre mutasson. Az állítható kobakokat ilyenkor kell szorosra húzni. Miután felhelyezted a kobakot, az állszíj becsatolása nélkül hajolj előre derékból, és óvatosan mozgasd meg a fejedet, mialatt a kezedet tedd a kobak alá, ennek az a lényege, hogy kiderüljön, ha a mérete kicsit nagy, ilyenkor ugyanis leesik a fejedről, bele a kezedbe.

Ezután felegyenesedve, de a kobakot még mindig nem becsatolva fogd meg a "napellenzőt", és mozgasd meg a kobakot előre-hátra, valamint mindkét lehetésges oldalirányba is. Ilyenkor minden irányban a fejbőrrel együtt kell a kobaknak mozogni. Ha valamelyik irányba csak a kobak mozog, az azt jelenti, hogy nem illeszkedik rendesen. Ez az állapot bizonyos mértékig korrigálható úgynevezett kobakszűkítő matricával, mely egy kis csomag öntapadós szivacsbetét, arra jó, hogy az ilyen problémákat megoldja. 

A kobaknak passzosnak kell lenni, de nem lehet olyan szoros, hogy fájdalmat okozzon hosszabb viselés során, és itt figyelembe kell venni a fej hőtágulását is. Nyári melegben simán bele tud dagadni a fej a kobakba úgy, hogy fájdalmat okozzon, ha a mérete pont határeset, így ezt is érdemes figyelembe venni.

Amennyiben minden stimmel, beállíthatod az állszíjat, és készen vagy. 

A kobak csak akkor véd megfelelően, ha helyes méretet viselünk, pontosan beállítva, minden lóraüléskor

Leggyakoribb hibák a kobakvásárlás kapcsán

-A kelleténél nagyobb méret választása, melyet az állszíj meghúzásával próbálnak kompenzálni, mondván, hogy a viselője "majd belenő". Életet védő felszerelésnél nincs ilyen. Annak tökéletesen passzolni kell.

-Sapkára történő kobakpróba. A korrektül kiválasztott méretű kobak alá ugyanis hagyományos sapka nem fér, és nem is szabad alávenni, mert úgy már nem illeszkedik és ebből adódóan nem is véd megfelelően. Arról nem beszélve, hogy egy fix méretű kobakot ha sapkára próbálva választanak ki, akkor anélkül valószínűleg nem fogja tudni hordani a gazdája, mert nagy lesz és lötyögni fog. Direkt erre a célra való speciális, vékony sapkákat gyártanak, legjobb a kifejezetten kobak alá valót választani. Ez egy apróság, de annál fontosabb, érdemes odafigyelni rá, mert amennyire kényelmetlen és nem biztonságos egy kobak alá erőltetett sapka, pont annyival képes emelni a komfortérzetet egy a célnak tökéletesen megfeleő darab.

-Nem megfelelő felhelyezés miatti rossz méretválasztás. Sokan az első kobak kiválasztásához nem kérnek segítséget, mert nem tudják, hogy érdemes lenne. Közben a lovasok nagy része életében egyszer belenyúl és rossz méretű kobakot választ. Nem ciki tanácsot kérni, mert bár egyszerűnek tűnik, könnyen el lehet rontani, ha valakinek nincs még meg a kellő tapasztalata a témában.

-Használt kobak vásárlása. A használt felszerelések adás-vételével alapból nincs probléma, azonban kobakot nem javasolt ilyen formán beszerezni. Bármit is mondanak róla, nem lehetsz biztos benne, hogy valóban nem érte ütés, vagy nem volt kitéve túl magas hőmérsékletnek, mondjuk egy autó kalaptartóján nyáron. A gyártás idejére vonatkozó információ pedig könnyen eltávolítható róla.

520-as fix méretű kobakok, melyeket versenyre is bátran felvehetsz

Mikor kell a kobakodat lecserélni?

Minden egyes kobaknak van szavatossági ideje, ez a gyártástól számított 5 év. Tehát esés hiányában is, maximum ötévente kobakot kell cserélni. Ez azért fontos, mert a kobak belsejében lévő EPS öregszik, és ennyi ideig garantálható, hogy a feladatát 100%-osan el tudja látni. Kobak vásárlásakor ezért érdemes vetni egy pillantást a gyártási időre, hiszen onnantól ketyeg az óra. Ha a kiszemelt kobakod már egy éve az üzlet polcán várja a leendő gazdáját, akkor neked már csak négy éved van rá, hogy biztonságosan használd azt, akár tudsz róla, akár nem.

Amennyiben viszont úgy esel le, hogy a kobak valamihez hozzáért, talajhoz, lambrinhoz, akadályrúdhoz, faághoz...stb, akkor azonnal le kell cserélni, ártól függetlenül, és ez még mindig sok lovasnak nem tiszta. Nyilván nem esel le minden nap, viszont amikor sikerül, akkor a kobaknak olyan erejű ütést kell elnyelnie, amelynek következtében bizonyos mértékű károsodást el fog szenvedni, még akkor is, ha ez kívülről nem látható - ugyanis ez a feladata. A kobak úgy véd meg, hogy ő maga közben károsodik, tehát ha neadjisten kettétörik esés közben, az nem azt jelenti, hogy nem megfelelő a minősége, hanem, hogy valószínűleg éppen most mentette meg a viselője életét.

Megéri drágább kobakot venni?

Attól függ, milyen felhasználásra van rá szükség. Az érvényben lévő kötelező szabványok garantálják, hogy bizonyos szintű védelmet minden egyes piacon lévő kobaknak biztosítania kell. Erről bővebben itt olvashatsz.

Aki ennél többet, vagy speciálisabbat szeretne, például military-ra keres nagyobb védelmet biztosító modellt, esetleg extra igényei vannak a kobak kinézetére, vagy a külső borítás anyagára vonatkozóan, netán valamely prémium márka kizárólagos elkötelezettje, természetesen léteznek a piacon megdöbbentően drága márkák és modellek. Biztosan adnak esztétikai és kényelmi szempontból számos pluszt, amellett, hogy egy ismert márka termékének viselése büszkébbé teheti az embert. Azonban abban is elég egyszer leesni, azt is elég egyszer odacsapni, és onnantól az is kuka. Hiába került három-négyszázezer forintba is adott esetben. Itt pénztárcától függően nyilván meg lehet szaladni, de én például elvből nem veszek drága kobakot, mert szeretnék tudatosan a realitások talaján maradni - ezt eldönteni azonban mindenkinek szíve joga. A lényeg, hogy viselj kobakot, valahányszor lóra ülsz. Kivétel nélkül. Mindig.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)