Magazin

Blog

"Mindenki el tudja érni a flow élményt" - interjú Zsilák Kingával

Zsilák Kinga a magyar mászóközösség rendkívül aktív tagja: versenyzik, edzőnek tanul, egyesületet vezet és rengeteget van úton hazai és külföldi mászóhelyek között Folszi nevű lakóautójával. Honnan van ilyen kiapadhatatlan energiája, hogyan edz és milyen céljai vannak a mászásban? Kingával erről és sok másról telefonon beszélgettünk.

Közismert rólad, hogy kifejezetten aktív életmódot élsz. Honnan ered a sok sport iránti érdeklődés? Mikor és miért kezdtél sportolni?

Szertornász általános iskolában kezdtem tanulni, ott egy reggeli és egy délutáni edzésünk volt. Ezzel egész fiatalon rá voltam vezetve a rendszeres sportolásra. Az egész családom aktívan mozog, mindenki vitorlázik, anyukám lovagolt, apukám szörfözött és vitorlázott,  a testvéremmel mi is sok mindent kipróbáltunk. 

Ennyi sport mellé hogyan jött az életedbe a mászás? 

A mászás 13 éves koromban indult, amikor Székesfehérvárra kezdtem iskolába járni és a testvérem elvitt a Rotpunkt Sziklamászó Egyesületbe. Annyit mondott: “megyünk mászni!”, én meg kérdeztem, hogy ez mégis mi fán terem?! Adott egy beülőt, elmondta az alapokat, én pedig nagyon gyorsan bekerültem az egyesületbe. A Rotpunkt egy sziklamászó csapat, akik kifejezetten sziklára járnak és ezt edzésként műfalas mászással egészítik ki. Egyből megtanultam biztosítani, elkezdtünk külföldre járni mászótúrákra és több kis versenyt meg is nyertem Fehérváron és Százhalombattán is. Ezután kóstoltam bele abba, hogy milyen országos versenyeken, magyar kupa fordulókon indulni. 

fotó: Kovács Dani

Mi az, amit megszerettél a mászásban? 

Egyrészt nagyon szeretem, hogy jó a közösség, de a természet szeretetére is megtanított. Emellett kifejezetten élvezem, hogy mindig ad kihívást, mindenki megtalálja a saját maga számára ledönthető határt. Mindig ki tudok tűzni magam elé egy konkrét új utat, egy álmot, hogy mit szeretnék mászni, vagy akár olyan általánosabb célt is, hogy minél kisebb peremeket tudjak tartani. Emellett a mászás nagyon jó kiegészítés a windszörfhöz, mert szél nem mindig fúj, mászni és hozzá erősíteni mindig tudok. A téli időszakban beltéren edzünk, így a szörffel ellentétben egész évben tudom űzni a mászást. 

Mi a célod a mászásban?

Magáért a mászás élményéért mászok, így a konkrét nehézségeknél vagy versenyeredményeknél jóval fontosabb számomra az érzés, a flow amit a sporttól kapok. Célként azt tudom meghatározni, hogy jó edző legyek. Sérülés miatt egy darabig nem tudtam mászni, de versenyekre akkor is eljártam és néztem a versenyzőket. Sok technikát sikerült tanulnom abból, hogy megfigyeltem, hogyan mozognak a falon. A versenymászás nagyon gyorsan fejlődik, a külföldi példák gyorsan meghonosodnak nálunk is. Konkrét célként a sportmászó sportedzői képesítésemhez szükségem van arra, hogy 7b+ nehézséget tudjak mászni. A sérülésem előtt is másztam nehéz utakat, de most 7b+ a konkrét nehézségi célom.

Hogyan dolgozol azon, hogy ezt a célt elérd? Milyen az edzésmódszered? 

Legtöbbször saját testsúlyos gyakorlatokat végzek, de gumiszalaggal is szoktam edzeni. Emellett figyelek a csípőmobilizáló gyakorlatokra és általában a mászáshoz az erő mellett szintén elengedhetetlenül szükséges hajlékonyságon is dolgozom. Ezen kívül szoktam kettlebellel is edzeni, boulderezem és nehézségit is mászom teremben. Változó intenzitással, de jobb heteken 5-6 edzés összejön. A cél persze mindig az, hogy, amikor kijutunk sziklára, akkor minél jobbakat másszunk!

Milyen eredményeid vannak?

Egy két hetes arcoi mászás után a magyar kupa székesfehérvári fordulóján első helyen végeztem és biztos vagyok benne, hogy része volt a túra alatti erősödésem. Emellett egy harmadik helyet is gyűjtöttem kupafordulón. Konkrét utak szintjén nem foglalkozom az eredményekkel, tényleg a flow érzést keresem a mászásban. Az utolsó nehéz út, amit versenyen kimásztam és emlékszem rá, egy petzeni versenyen volt, 9+(IX+), 7c+.

Hogyan tudod a sportot és a munkát összeegyeztetni?

Hát nem nehéz, mert a sport a munkám! *nevetés* Rekreáció szervező-egészségfejlesztő szakon végeztem a győri egyetemen és azonnal sporttal kezdtem el foglalkozni diploma után. Egy szörfbázist vezetek Agárdon, ott oktatok is, illetve mászóedzéseket is tartok Budapesten. Korábban pedig Székesfehérváron a Red Rock mászóteremben vezettem foglalkozásokat. Emellett SUP túrákat is tartok, ami szintén erősít és jó kiegészítés. A Surf&Stone Adventures csapatával külföldi utakat szervezünk, ott a rafting, kanyoning, sítúra és via ferrata vonalon mozgunk. Ha meglesz az edzői képesítésem, akkor szeretném a sziklamászást is beilleszteni ebbe a programba. Tényleg minden a sport körül forog: a hobbi, a munka, a kikapcsolódás..

fotó: Vihar Gergely

Mi a kedvenc- és mi az álom mászóhelyed?

Arco a kedvencem, mert viszonylag közel van Magyarországhoz és a mászóhelyek közelében lehet szörfözni is. Nyomtunk egy tábort, ahol délelőtt másztunk, délután szörföztünk. Ez az álom napom programja! A legjobban vágyott mászóhely, ahová el szeretnék jutni a spanyolországi Tarifa. Itt egy kite trip keretében jártam és ott derült ki, hogy mennyire sok mászási lehetőség is van a környéken, ide mindenképp szeretnék visszamenni mászni is!

Egy sportegyesületet is vezetsz: mesélj az egyesületedről, milyen a tevékenységetek, mit kell tudni rólatok?

A Szitakötő Vízi- és Extrémsport Egyesület elnökeként tevékenykedem Agárdon. A Telenor és a HelloWood közös pályázatát nyertük meg, akkor egy pavilont kaptunk. Ezt szeretnénk tovább fejleszteni egy tárolóval és sportversenyek rendezésére is alkalmas helyszínné alakítani. Szeretnék a HardBodyHang mobil mászófalaiból egyet, hogy nálunk a vízparton is lehessen mászni és edzeni. Valamint szívesen rendeznénk mászóversenyt, akár víz fölé hajló fallal. Eddig szörftáborokat tartottunk, de az edzői képesítés megszerzése után komolyabban szeretnék elkezdeni edzősködni, hogy versenyzők is legyenek a Szitakötőben. Pályázatokkal és sok befektetett energiával pár éven belül szerintem sokat tudunk fejlődni ezen a téren is. 

Sokszor egy Volkswagen kisbusszal látni téged Agárd és Arco között. Mitől különleges jármű Folszi?

Folszi egy 1983-as Volkswagen Westfalia, idősebb mint én! Amikor kislány voltam, Békéscsabán éltünk és a család ezzel a kisbusszal közlekedett. Mondhatnám, hogy ebben nőttem fel, annyit jártunk vele! Még Párizsba is eljutottunk egyszer. Mivel lakóautó, négy fő számára nyújt alvóhelyet és persze főzni is lehet benne. Mászótúrákon nagyon hasznos: fáradtan visszaérünk a parkolóba és egyből tudunk pihenni, enni. Arcoba is Folszival járunk, zseniális!

Rengeteg képet posztolsz az Instagram fiókodban. Ezzel mi a célod, mit üzensz a képeiddel?

Igyekszem a képekkel felhívni a figyelmet arra, hogy az egészséges életmód, a szabadidő fitt eltöltése helyes és követendő. Sokszor meglátnak az emberek egy képet és az ugrik be nekik, hogy “ó, ezt biztos nagyon nehéz csinálni”. Ezt szeretném ellenpontozni, bemutatni, hogy mindenki el tudja érni a flow élményt a saját szintjén, tehát lehet, hogy adott, relatív könnyű mászóút valakinek ugyanolyan nagy élményt nyújt, mint annak, aki már tíz éve mászik és a saját, komoly szintjének fokozatait teljesíti. Kezdőként egy könnyebb út is lehet ugyanolyan határfeszegetés, mint a haladónak egy nehéz. Ezt szeretném kommunikálni és emellett bemutatom azokat a sportokat, amiket élvezettel űzök.

fotó: Réti Gerzson

Hogyan tudsz ilyen sok képet elkészíteni?

Bátyám profi fotós, több éve együtt dolgozunk, illetve a baráti társaságban is sokszor a fotózás a program. Nehéz összeegyeztetni azt, hogy fotózzunk és másszunk is egyszerre, így inkább választani szoktunk. Van, hogy elmegyünk csak fotózni, vagy csak mászunk, ritkán jön össze együtt a kettő. Amiket publikálok, azok általában direkt fotós alkalmak termései. Egyszer Pázmándon másztunk és egy fotós iskola 10 növendéke jött ki fotózni, hoztak rengeteg gépet, derítőket és a sportfotózást gyakorolták. Abból a sorozatból sok képem van és nagy elismerés, hogy külföldi mászós oldalak is megosztják őket. Van egy induló sport ruhamárkám, a STORMY design, azt is gyakran fotózzuk, a szörfbázis és a táborok mellett, így találkozik a munka és hobbi. 

fotó: Vihar Gergely

Köszönjük a beszélgetést, sok sikert kívánunk neked Kinga a sportban és azon kívül is!

Borítókép: Vihar Gergely fotója

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)