Magazin

Blog

Mindent az ütőhúrozásról

Ebben a rövid írásban a húrokról, a húrozásról, és a Decathlon húrozás szolgáltatásáról szeretnénk átfogóbb képet adni számodra.

Bármennyire is sikeres a megfelelő ütő kiválasztása, a megfelelő húr és húrozás nélkül nem fogjuk tudni kihozni a maximumot az ütőnkből, így a játékunkból sem, ezért fontos a számunkra megfelelő húr kiválasztása. 

A Decathlon húrozás szolgáltatásáról az alábbiakat érdemes tudni:

-A választékunkban található húrok árai tartalmazzák a húrozás díját is! Ezeken a linkeken keresztül éred el őket: Tenisz húrok, Tollaslabda húrok, Fallabda húrok. Az alábbiakban a húrozás menetéről, és az egyes húrtípusokról lesz szó.

A húrozás menete az alábbiak szerint történik:

  • Válaszd ki a számodra megfelelő húrt, és húrfeszességet.
  • Kérlek fáradj be áruházunkba az ütővel, ahol felvesszük a húrozáshoz szükséges információkat munkalapunkra.
  • Ezután az ütőt elküldjük Regionális Műhelyünkbe, ahol képzett csapatunk elvégzi a húrozást. Amennyiben a budaörsi áruházunkat választod, a húrozás helyben történik, viszont a megadott időt továbbra is igénybe veszi (4-5nap).
  • Amint elkészül az ütőd,  megadott elérhetőségeken értesítünk!
  • Az ütőd átvétele után a megszokott módon, a kasszáknál tudod rendezni az összeget.
  • A folyamat az ütő leadásától számítva nagyjából 4-5 napot vesz igénybe.

Mit érdemes tudni a húrokról?

Általánosságban elmondható, hogy a húrok vastagsága, kialakítása és anyaga határozza meg a húr tulajdonságait, illetve azt, hogy milyen funkciót tölt be játékunk során. Ezzel együtt az is fontos, hogy a megfelelő húrfeszességet is megtaláljuk.

A húrok anyagát figyelembe véve, a mai húrok a legtöbb esetben műanyagból (nylon, poliészter) készülnek, de a választékunkban elérhető klasszikus, bélből készült teniszhúr is. A műanyag húrok előnye, hogy könnyen előállíthatóak, és alakíthatóak egy adott játékstílusnak megfelelően, emellett olcsóbbak a bélhúrokhoz képest. A bélhúrok előnye, hogy magas szintű játékosok számára az egyik legjobb ütőerőt biztosítja, jobban tartja a húrfeszességet, egyben nem terheli annyira karunkat, így kevésbé vezet sérülésekhez.

A húrok kialakítását tekintve kétféle húrt különböztetünk meg, monofilament és multifilament húrokat.

A monofilament húrok jellemzően egy főszálból, és egy külső rétegből állnak, mint amilyen például az Artengo TA 100 teniszhúrunk is. Elsősorban azoknak javasoljuk, akik gyakran szakítják el a húrt, egyben megfelelő ütőerőt és komfortos játékot részesítenek előnyben. Hátrányuk, hogy feszességükből hamar veszíthetnek, és kevésbé tartósak. 

Monofilament húr

 

A multifilament húrok több szálból állnak, jellemzően a szálak különböző anyagokból és különböző vastagságban találhatóak meg a húrban. Ilyen például Artengo TA 500 teniszhúrunk is. Kiváló választás azoknak, akik játékuk során ritkábban szakítják el a húrt, és pontos, precíz ütésekre törekszenek. 

Multifilament húr

Ezen felül teniszhúroknál megtalálható nem csak kerek keresztmetszetű, hanem sokszög keresztmetszetű húrok is, a jobb pörgetés érdekében. Ilyen például Artengo TA 930 húrunk is. 

Sokszög keresztmetszetű húr

A húrok vastagságát illetően tenisz, tollaslabda, fallabda sportokon különböző tartományban találhatóak vékony, és vastag húrok. Minél vékonyabb egy húr, annál érzékenyebb, és nagyobb teljesítményt nyújt, viszont hamarabb szakad. Minél vastagabb, annál tartósabb a húr, viszont kevésbé fog teljesítményt nyújtani.

Törekedjünk arra, hogy a játékszintünknek megfelelő húrozási gyakoriság mellett találjuk meg a számunkra legvékonyabb húrt. Tenisz sporton jellemzően 1.10mm és 1.40mm, tollaslabda sporton 0,65mm és 0,71mm, fallabda sporton 1.10mm és 1.30mm közötti átmérőben találhatóak húrok, de természetesen előfordulnak ezektől eltérő, extrém vastagságok is. A megfelelő húr kiválasztása után fontos meghatároznunk, hogy pontosan milyen húrfeszességre van szükségünk, ami egyrészről sportonként, ütőnként és kiválasztott húr szerint is eltérő lehet. 

Az ütőnkhöz javasolt húrfeszességet legtöbbször megtaláljuk az ütőnkön, tenisz és fallabda esetében jellemzően az ütő fején vagy keretén, tollaslabda esetében a száron. Általánosságban elmondható, hogy minél puhább értéket választunk, annál erősebb, de pontatlanabb ütéseket fogunk tudni kivitelezni. Ugyanez fordítva is igaz: minél keményebb értéknél pontosabb, de kevésbé erőteljesebb ütéseink lehetnek.

A fenti információk mellett fontos még megjegyeznünk pár alapvető tárolási - karbantartási tanácsot is, miután a húrok érzékeny részeit képezik ütőnknek: A magas hőmérséklet-ingadozás kifejezetten árt a húroknak, ezért törekedjünk ütőnk tokban, táskában történő tárolására, illetve őszi-téli időszakban minél többet szobahőmérsékleten tároljuk. Tenisz, tollaslabda és fallabda választékunk számos lehetőséget biztosít.

A húrok használattól függetlenül “öregednek”, ezért érdemes egy hosszabb kihagyás után, vagy egy komolyabb mérkőzés, verseny előtt időben újrahúrozni ütőnket. A szabadidős ütők, amik jellemzően alumíniumból vagy acélból készültek, nem húrozhatóak újra.

Húrozás előtt nézzük át ütőnket, hogy van-e rajta bármilyen komolyabb sérülés, ami nem csak esztétikai (pl.: kopás) jellegű. Jellemzően az ütőfejen repedés, törés fordulhat elő, vagy a húrvezető műanyagok törése. Sajnos ha ütőnkön repedés, kisebb törés található, akkor a húrozás során történő feszítés hatására az ütőnk tovább repedhet, vagy eltörhet. A húrvezetők hiánya miatt pedig az ütő technikailag húrozható lenne, de nem ajánlott, miután az ütések során bekövetkező rezgések miatt olyan, mintha az ütőfej “elfűrészelné” a húrunkat, így az akár az első ütés után is elszakadhat.

Reméljük tudtunk segíteni a húrok és húrozással kapcsolatos alapvető információkkal kapcsolatban. Kollégáinkkal nagy örömmel állunk rendelkezésetekre további kérdésekkel, és az ütőtök húrozásával kapcsolatban!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)