Magazin

Blog

Minél drágább, annál jobb? - Tények, és tévhitek a kobakokról

Előrebocsátom, ez a cikk már nagyon-nagyon érik bennem egy ideje. Nélkülözhetetlen, életet védő felszerelésünk, a kobak. Pontosan ezért él annyi tévhit róla. Az árak a lehető legszélesebb skálán mozognak, a nevetségesen olcsótól az irreálisan drágáig. Sokan a legdrágább márkákra esküsznek. Beszéljünk a kobakokról!

Tavalyelőtt augusztus óta kering az interneten egy díjugrató hölgy csúnya balesetéről készült videó. Személyiségi jogok miatt nem linkelem, de aki látta, az pontosan tudja, hogy miről van szó. A hölgy egy versenyen egy kb. 120-130 cm-es pálya teljesítése közben az egyik akadályról leérkezve felbukott, ló és lovasa is átfordultak a levegőben, majd a ló farbúb tájékával érkezett a lovas fejére, aki akkorra már a földön volt. Csúnya reccsenést lehetett hallani, de a lovas komolyabb sérülés nélkül megúszta az esetet. 

A videót sokan elemezték, próbálták kitalálni, mi okozhatta a balesetet, valószínűleg a ló lába az ugrás fölött elakadhatott a szügyelős martingál valamelyik részében, körülbelül ennyit lehetett látni. A hölgy ezután azt írta közösségi oldalán, hogy az életét egy bizonyos, elit kobakmárka termékének köszönheti, bármilyen más kobakban biztosan meghalt volna. 

Ezzel az esettel egy lovas csoportban találkoztam, ahol első körben az emberek véleménye érdekelt a különböző kobakmárkákról, ezért érdeklődtem. Kiderült, hogy az általános megítélés az, hogy minél drágább egy kobak, annál jobban megbíznak benne az emberek, a Fouganza kobakjait pedig kérdés nélkül leszólták páran. 

Fouganza termékképzőként pontosan tudom, hogy ezek alaptalan feltételezések, azonban megerősítést szerettem volna kérni, ezért felvettem a kapcsolatot a Fouganza egyik termékmérnökével, aki a saját márkás kobakjaink fejlesztésén dolgozik, és egy terjedelmes levelet írtam neki angolul, melyben kikérdeztem, hogy pontosan miért állítanak ilyet emberek, mikor tudomásom szerint a szabvány arra kötelezi a gyártókat, hogy védelem szempontjából a kobakok között semmilyen különbség ne lehessen pusztán azért, mert az egyik mondjuk huszonötször annyiba kerül, mint a másik.

Fouganza C 900

Válasza hasonlóan terjedelmes volt, mint az én levelem, és itt jött el az a pont, hogy úgy éreztem, írnom kell erről egy cikket, mert az emberek előítéletektől vezérelve következetesen félretájékoztatják egymást. Egyenlőségjelet tesznek a kobak ára, és az általa nyújtott védelem mértéke közé. Ebből adódóan nem feltétlenül mernek megvenni egy olcsóbb kobakot, mert azt gondolják, hogy az nem véd megfelelően. 
 

Nos, öntsünk tiszta vizet a pohárba:

Először is definiáljuk, mit is értünk "biztonság" alatt, ugyanis ez a kifejezés több tulajdonság együttes jelenlétéből adódik a kobakok esetében. 

  • Védelmi zóna: a fej egy meghatározott területét, mely magában foglalja a homlokot, halántékot, fejtetőt, és tarkót, minden egyes piacon lévő kobaknak meg kell tudnia védeni. 
  • Stabilitás: esés, vagy bukás esetén a helyén kell maradnia, nem eshet le, és nem csúszhat, vagy mozdulhat el. (Korrekt méretválasztás esetén, természetesen!)
  • Ütéselnyelő képesség: az ütés nagyobb részét a kobaknak kell elnyelnie, hogy a lovas feje ne sérüljön. 
  • Átfúródással szembeni védelem: akkor van rá szükség, ha a lovas kemény tárggyal találkozik esés közben. 
  • Ellenállás az oldalirányú deformációnak: előfordulhat, hogy a ló ráesik a lovasra, az említett videóban is pont ez történt. 

Ez a fent felsorolt öt tulajdonság fizikailag mérhető, és mérik is, erről szól az úgynevezett szabványteszt. Ahhoz, hogy egy kobak forgalomba kerülhessen, meg kell felelnie az adott kontinensen aktuálisan érvényben lévő szabványnak. 
 

Milyen szabványok léteznek világszerte?

  • EN1384 2017 - Európában 
  • ASTM F1163 2015 - Amerikában 
  • AS3838 2006 - Ausztrália és Új Zéland területén 
  • PAS015 2011 - Az Egyesült Királyság országaiban 

Ezek az aktuális szabványok, melyek között van különbség. Az amerikai szabványnál a védelmi zóna meghatározásakor kiemelt figyelmet fordítottak a fej hátulsó részére. A brit szabvány szerint gyártott modellek pedig még ellenállóbbak az oldalirányú deformitással szemben, mint az EU-szabványos társaik. 

Tehát nem a márkák között van különbség, hanem a szabványok között. Még egy adott márkán belül is gyártanak különböző verziókat a különböző kontinensek számára, mivel kizárólag az adott kontinens érvényben lévő szabványával kerülhet kobak a piacra. Ez biztosítja a vásárlót arról, hogy ártól függetlenül ugyanazt a védelmet kapja. 
Az alábbi videón a Fouganza kobakjainak európai szabványtesztje látható. A feliratok franciául vannak, ám ennek ellenére is jól érthetőek. 
[video width="1280" height="720" mp4="https://sportoljma.fra1.digitaloceanspaces.com/blog/uploads/2018/01/Fouganza-kobak-tesztvideó.mp4"][/video] 

 

De akkor miért van ekkora különbség az árak között?

Ennek több oka is ismert. Maga a kialakítás, a kényelmi szempontok, a pántrendszer, a szellőzés, és a külső borításhoz használt anyagok  már önmagukban jelentős szórást eredményeznek az árak tekintetében, de van itt még valami. Nyilván az a márka, amelyik  régebb óta van a piacon, több referenciával rendelkezik, természetesen megteheti, hogy magasabb áron adja a termékeit, hiszen azok már több alkalommal bizonyítottak. 

A termékmérnök kollégától még egy olyan információt is kaptam, hogy hozzájuk, a francia központba szép számmal érkeztek köszönetnyilvánítások a kobakjainkkal kapcsolatban. Attól, hogy nem velünk van tele a média, jópár életet megmentettek már. 
 

Az okok, amiért ennyivel olcsóbbak tudunk lenni, a következők

Elsőáras modelljeink kizárólag a védelmet szolgálják, teljesen egyszerű kialakításúak, és nem tartalmaznak komfortérzetet növelő elemeket, pontosan azért, hogy minél alacsonyabb áron tudjuk adni őket. Cégünk egyik vezérelve elérhetővé tenni a sportolás örömét a lehető legtöbb ember számára, ezért mi a piachoz képest jóval alacsonyabb árrésekkel dolgozunk. Sokan egyedül a mi termékeinket engedhetik meg maguknak, ezért örömmel jönnek be hozzánk, mert máshol sokkal drágábbakat találnak. 

Kobakjaink úgynevezett környezetbarát eljárással készülnek, (eco concepcion) mely egyébként is egyszerű. Emellett a márka egyelőre még kevesebb referenciával rendelkezik, viszont előny, hogy jóval nagyobb darabszámot gyárt. Tavaly, 2017-ben,  a Decathlon világszinten összesen 547 157 db kobakot adott el. Ebből is láthatjátok, hogy nagyobb számokkal dolgozva könnyebb alacsonyabban tartani az árakat. 

Tehát abszolút nincs szó arról, hogy a minőséggel probléma lenne. 

Viszont nem ártana belegondolni, hogy egy kb. ötven-hatvan dekagramm súlyú, jórészt egy expandált polisztirol nevű anyagból (habszivacs) álló terméken mi a bánat kerülhet hatszámjegyű összegbe? Azért készül ebből, mert ennek van a legjobb ütéselnyelő tulajdonsága, nem pedig azért, mert gagyi. Minden kobakban ez van. A drágákban is, csak ott nem látszik, mert elegánsan be van vonva egy belső kényelmi párnázattal, de belül attól még tök-ugyan-az-van. Ezt a kobaktémát eléggé túlmisztifikálják, holott egy viszonylag egyszerű eszközről van szó. Nem győzöm ismételni, mennyi előítélet van az emberek fejében, aminek jó része alaptalan, ha józanul végiggondoljuk. 

Az interneten továbbá szembejött velem még egy furcsa mondat, mellyel az elsőáras kobakjainkat minősítik. Nem fogom szó szerint idézni, de nagyjából arról van szó, hogy az illető szerint az olcsóbb kobakjaink azért gyenge minőségűek, mert az övé az első esésnél ripityára tört. 

Drágáim. A kobak úgy véd meg, hogy ő maga közben károsodik. Tönkremegy, mivel az ütést valaminek el kell nyelnie, hogy mi legközelebb is itt beszélgethessünk... Ez egyszerű fizika. Ha egy kobak esés során eltörik, az egy valamit jelent. Beteljesítette a feladatát, megmentette az életed. Ezért  kell(ene) őket minden nagyobb esést követően, de öt év után annak hiányaban is lecserélni. Újra. 

 

Úgyhogy szépen kérlek, ne vegyetek kobakot használtan!

Akkor se, ha világmárka, és újonnan kétszázötvenezer. Mert baromira nem lehet tudni, hogy nem ejtették le, nem estek benne egy oltári nagyot, vagy nem hagyták a kocsi kalaptartóján hatvan fokban. Függetlenül attól, hogy neked mit mondanak róla. 

Persze, emberek vagyunk. Mindenki szereti a szép felszerelést, ruhát, cipőt, órát, kocsit. De józanul gondolkodva, az ár-érték arányt figyelembe véve egy szint fölött nem biztos, hogy megéri annyival többet fizetni egy felsőkategóriás kobakért, ha védelmi szempontból semmivel sem jobb. Az egyetlen elfogadható érv lehet a latban, a divat. Az, hogy sok top  lovason látni, mi pedig tudat alatt szeretnénk hasonlóan jól lovagolni, ami valahol természetes. Azonban ha ésszerűen gondolkodunk, már a különbözetből is szép számú edzésen lehet részt venni, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy közelebb kerüljünk tudásban azokhoz, akikre hasonlítani szeretnénk. :)    

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)