Magazin

Blog

Mire figyelj, ha télen is a szabadban sportolsz?

Ha úgy döntesz, hogy télen is kint folytatod az edzést, beveted magad a téli erdőbe vagy továbbra is a szabadban focizol a csapattal, érdemes megfogadni pár tanácsot a ruházattal, felszereléssel kapcsolatban. Mire figyelj, ha télen is kint sportolsz? Öltözködési tippek kültéri sportoláshoz a cikkben!

Az alapelv: réteges öltözködés

Alapvetően minden hideg idős, kültéri sportolás esetén a réteges öltözködést érdemes figyelembe venni. Mit is jelent ez? Három réteget különböztetünk meg, mindegyik más-más funkciót lát el.

Első réteg: aláöltözet

Az aláöltözet szerepe, hogy testresimuló szabásának köszönhetően bent tartsa a test melegét és elvezesse az izzadságot, így szabályozza a hőmérsékletet és megakadályozza a nedvesség felhalmozódását. Sportonként eltérő lehet az aláöltözet anyaga illetve szabása, például a sí aláöltözetek általában bolyhozott belsővel készülnek és hosszított hát résszel rendelkeznek, míg focizáshoz vagy futáshoz készült aláöltözetek esetén rugalmasabb anyagot használnak és a varrásmentes kialakításnak köszönhetően a bőrt sem dörzsölik ki.

Az aláöltözet elvezeti az izzadságot

Második réteg: pulóver, polár felső

A második réteg feladata, hogy bent tartsa a hőt, biztosítsa a megfelelő hőszigetelést. Érdemes polár, bolyhozott belsővel rendelkező pulóvert választani. Aktív, intenzív mozgás során még kint is kimelegedhetünk, ebben az esetben olyan modellt részesítsünk előnyben, melynek jó a szellőzése (állítható szellőző-cipzárokkal, betétekkel rendelkezik) és rugalmas anyaga kényelmesebbé teszi a mozgást. 

Harmadik réteg: kabát

A legkülső réteg szerepe a védelem - elsősorban a szél és víz ellen. Előny lehet még a szellőzés, a legtöbb, sportolásra kialakított kabát rendelkezik szellőzőbetétekkel, melyek segítségével lehet szabályozni a hőérzeten. A megfelelő kabát kiválasztásánál is figyelembe kell venni, hogy mit sportolunk, hiszen más termékelőnyökkel rendelkezik egy síkabát, egy futókabát vagy épp egy túrakabát.

A kabát funkciója, hogy védjen az időjárás viszontagságaitól

Természetesen ez nem egy kőbe vésett szabály, tőlünk függ, hogy az adott sport során melyik réteget, hogyan kombináljuk a mozgás intenzitásától is függően. Lehet, hogy enyhébb időben egy aláöltözet és pulóver kombináció elég a futóedzésünkhöz, de ha szemerkélő esőben vagy hóban indulnánk el, készüljünk vízálló réteggel is! 

Arra mindig figyeljünk, hogy ha a mozgás hevében megszabadultunk egy-két rétegtől, sportolás végén mindenképpen vegyük vissza a hőtartó rétegeket a megfázás elkerülése érdekében!

Hasznos kiegészítők kültéri sportoláshoz

Sál, sapka, kesztyű! Gyerekkorunkból ismerős lehet az unalomig ismert felszólítás... viszont a mínuszokban valóban életmentő lehet! 

Sapka - válasszunk a sportunkhoz legmegfelelőbb szabás, anyag, stílus közül! Például síelésnél fontos szempont, hogy beférjen a bukósisak alá, míg intenzívebb mozgásnál lényeges funkció az izzadságelvezetés.

Tapasztaljuk ki, milyen rétegekre van szükségünk kinti sportolás során!

Sál - sportoláshoz leginkább a csősál a legpraktikusabb, mely lehet vékonyabb anyagú vagy polárból készült verzió is. Praktikus, mert több mindenre lehet használni (megfelelő hajtogatással akár sapkaként is használható), ráadásul kis helyen, zsebben is elfér.

Kesztyű - a kesztyűk tárháza egyre szélesebb: ujjatlan, egyujjas, "alsókesztyű" (erre ráhúzható még egy vastagabb kesztyű), kapacitív kialakítás, hogy kesztyűben se kelljen lemondani az okostelefonról :) Összegöngyölítve simán elfér a zsebben, kellemetlen, ha hidegben mégis otthon hagyjuk...

+1 tipp: fejlámpa

Télen hamar sötétedik, így nem árt felkészülni a váratlan helyzetekre! Jó, ha mindig van nálad egy fejlámpa, hogy biztonságosan hazaérj, amikor rád sötétedik!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)