Magazin

Blog

Mire van szükségünk egy egynapos téli túrázáshoz?

Ebben a cikkemben első téli túrázásom élményeit mesélem el és tanácsokat adok, hogyan érdemes felkészülni egy hideg, havas kiruccanásra. Milyen ruhákban, felszerelésben és élelemmel vágjunk neki a téli erdőnek, hogy azt végül úgy zárjuk: "Imádtam minden percét!"

Tisztelt Sporttársak!

Jelentem, megérkezett az igazi tél, Budapesten is esik a hó és odakint mínuszok taszítanak vissza otthonunkba. De persze vannak fanatikusok, akiknek a téli hideg sem veszi el a kedvét a természetjárástól, sőt kicsit talán fordítva is működnek. Gondolok például arra a Sporttársamra, aki kifejezetten szereti, ha túra közben fázik, ösztönözve ezzel magát, hogy még gyorsabban megérkezzen a "hüttébe" és ihasson egy forró puncsot.

Vannak olyanok is, akiket a hófödte erdő látványa hoz izgalomba. Ha az elmúlt évek téli időjárásait elemezgetjük kishazánkban, nagyobb eséllyel láttunk havat, zúzmarás fákat és jégcsapos barlangokat a hegyekben, mint a városok utcáin. Személy szerint nem vagyok nagy rajongója a télnek, viszont a havas táj szépsége engem is rabul tud ejteni. Aki pedig hozzám hasonlóan vélekedik, annak szintén kiváló kikapcsolódás lehet egy kellemes túrázás a környező vidékre.

Első téli túrám emlékeit osztom most meg veletek. Hogy okulhassatok belőle, elmondom azt is, hogyan ne öltözzetek fel, ha ilyen útra indultok.

Beázás tíz perc alatt, egy olcsó, száraz idős kirándulócipőnek köszönhetően. Izzadás után jött is a didergés, hiszen egy pamut póló, egy sportosabb pulóver és harmadik rétegként egy bécsi vásárban vett meleg tollkabát igen kevésnek bizonyult. A kéz kiszáradása estére szintén megtörtént, természetesen ezzel jár a kesztyűnélküliség a mínuszokban. Ide-oda csúszkáltam a havon, a klasszikus kirándulócipő a lábamon, tőle ennyi telt. Végül egy 20 literes hátizsák, melyben kolbászos szendvics, kulacsban tea, és 'csúcs-csoki'. A kolbász persze megfeküdte a mozgásban lévő gyomrom, a tea pedig annyira fagyos volt, hogy inkább nem ittam belőle.

Olvasva a sorokat, talán nem meglepő, ha azt írom, nem ez volt életem legkellemesebb túrája. De valamiért mégis imádtam minden percét. Ezt nem lehet leírni, ezt érezni kell. A ropogó hó árasztotta dallamokat, az erdő meséit.

Azért egy másik dologra is megtanított ez a téli túra. A következőre beszereztem néhány megfelelő, kényelmes ruhadarabot és sokkal felkészültebben vágtam neki az ezt követő többi téli túrámnak. Ezt  megtehettem volna már az első előtt, így erre ösztönzök mindenkit és adok néhány tanácsot is hozzá.

Mire van szerintem szükség egy téli túrához? 

Nézzük felülről. Mindenképpen három rétegben gondolkodjunk. Egy aláöltözetben, egy középső, melegítésre alkalmas darabban, és egy vízhatlan, egyben meleg, harmadik rétegben. Mindhárom ruhadarab esetében fontos, hogy hőtartó hatással és egyben szellőzéssel is rendelkezzen. Erre kiváló lehet egy síelésre, vagy téli fociedzésre gyártott poliamid és/vagy poliészter anyagú aláöltözet, ezt nadrágnál is ajánlom. 

A középső rétegnek polár anyag a legjobb választás, mivel ezek könnyű, meleg és jól szellőző anyagok. Harmadik rétegnek pedig membránnal ellátott kabátot javasolnék, mivel a membrán anyagát úgy gyártják, hogy a szűk varratú lyukacskák elég kicsik legyenek ahhoz, hogy a vízcseppet ne eresszék át, viszont elég nagyok ahhoz, hogy a párát kiengedjék, ezzel elérve, hogy vízhatlan, de mégis páraelvezető legyen.

Egy másik opció lehet kevésbé hideg, de szeles időre az aláöltözet, gyapjú, vagy poliamid/poliészter póló, és softshell, mely kiválóan meleg, és véd a szél ellen. Csapadékos időben viszont nem ajánlom a softshellt, mert csak vízlepergető anyaga van.

Nadrágkérdésben nem meglepő, a már korábban írt aláöltözet nadrág fölé egy bélelt, magasabb rászánható összeg esetén membrános túranadrágot érdemes venni. Ha nincs akkora keretünk rá, inkább a béleltséget és kényelmet tartsuk a fontosabb szempontnak.

Cipőnek szintén membránnal ellátott lábbelit ajánlok, de ami hóban ennél is fontosabb, a talp tapadása. Rengetegféle eljárást alkalmaznak a gyártók a jobb tapadás érdekében, a Decathlon egyik márkájánál, a Quechua-nál az úgynevezett "snow contact" talpkialakítás vált be a vásárlói visszajelzések alapján. Ezek kiválóan tapadnak a hóban. 

Ruházati kiegészítők esetében zokniból is  a főként gyapjú anyagból készültet érdemes választani, erős hóesés esetén  fölé egy kamáslit, ami védi a lábszárunkat, és gátolja a láb beázását. Kezünkre szélvédős membránnal ellátott kesztyűt, fejünkre egy hétköznapi meleg sapkát húzzunk, legjobb anyag a poliamid. Sálat jómagam nem szoktam hordani, de ha szeretnénk, szükséges a páraelvezetés, hogy egyik testrészünk se izzadjon. Annál szörnyűbb dolog nincs, ha azért fázunk (meg), mert túlöltöztünk...

Kiegészítő felszerelésként pedig egynapos túrára 10 vagy 20 literes táskát vigyünk,  attól függően, hogy mekkora az étel- és italfogyasztásunk, továbbá a plusz ruha igényünk.

Mindezek mellett természetesen alap az adott vidék térképe, egy termosz, mely tartalmát optimális hőmérsékleten tartja, szárított, vagy friss gyümölcs, magvak, csoki és szendvics, de kolbász helyett valami könnyebb húsféle, amiben vagy a fehérje, vagy a szénhidrát tartalom magas. A telefont ne felejtsétek el feltölteni, készpénz legyen nálatok és már csak egy dolog maradt hátra a túra előtt, megtervezni az előtte lévő napokban, hogy mégis melyik vidéket járjátok be.

Jó téli túrázást kívánok, kérdés esetén nagyon szívesen állok  rendelkezésetekre!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)