Magazin

Blog

Miről szól a szinkronúszás?

Erő. Dinamika. Szépség. Ez a három egyszerre jelenik meg mikor a szinkronúszók bevonulnak, beugranak a vízbe és valami egészen különlegeset alkotnak zenére - együtt vagy akár egyénileg.

Sokan hiszik, hogy eredetileg női sportág és csak mostanában kezdett elterjedni a másik nem körében, de valójában eleinte férfiaknak rendeztek versenyeket melyeken az életmentők és az úszók mozgáselemeit vegyítették. Azóta sokat változott -  egy időben vízi balettként ismerték a legtöbben - rengeteg kategóriával és művészi elemmel bővült.

A szinkronúszást egy időben vízi balettként emlegették

A szinkronúszás jótékony hatásai

Elképesztő munka áll egy - egy kűr mögött, mégis könnyedén kell előadni - vagy esetleg kőkeményen ha a koreográfia és a zene úgy kívánja. Igaz, van egyéni szám is mégis többnyire csapatsportról beszélünk, épp ezért hatványozottan megjelennek a sport jótékony nevelő hatásai, úgy mint például a fegyelem, kitartás, összetartás, küzdés. Mivel több sport mozgáseleme egyesül, sokrétűen fejleszti a mozgáskultúrát. Néhány kiemelve ezek közül: fejleszti a hajlékonyságot, erő-állóképességet, mozgáskoordinációt (mind a saját test összekordinálása, mind a külvilághoz, többi csapattaghoz való folyamatos igazodás), ritmusérzéket, izolált mozgást, javítja a kardiovaszkuláris rendszer működését.  3-4 perc összehangolt, közös alkotás egy teljesen más közegben. 

Bevonulsz. Elhelyezkedsz a kezdő pózban. Megszólal a zene és kezdődik az alkotás. Beugrasz a vízbe - amiből valójában annyit érzel csak, hogy igen ez AZ A HELY, amiben varázsolhatsz. A víz alatt hallod a zene lüktetését, a másodperc töredéke alatt lecsekkolod, hogy meg van-e még a pót orrcsipesz és kezdheted. Víz felett és alatt minden végtagod mást csinál, mégis minden egyben van. Egyik pillanatban még feszesen emelkedik ki a lábad, de a másikban már kedvesen nyúlsz ki a karoddal, miközben kétszer megfordultál. Tudod, hogy mindjárt vége a kűrnek. Mindent kiadsz magadból, olyan magasra kiemelkedsz, amennyire csak tudsz, utolsókat forogsz és hirtelen vége. Most veszed észre, mennyire elfáradtál és elkezded érzékelni a medencén kívüli világot. És közben alkottál valami igazán egyedit. Csoda.

Ilyen nekem a szinkronúszás. 7 évesen kezdtem el és 12 évig versenyszerűen űztem. Azóta rendszeres látogatója vagyok az uszodáknak - akár egy hosszú úszásra, egy kis öröm-szinkronúszásra vagy csak hogy a vízben legyek. Tapasztald meg Te is!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)