Magazin

Blog

Mit adhat nekünk a futóverseny és hogyan készüljünk fel rá?

Az első maraton emléke örökre velünk marad.

wave
A futóversenyeknek különös hangulatuk van

Az első maratonom szinte minden pillanatát fel tudom idézni, olyan intenzíven éltem meg azt a négy és fél órát. Nagyon izgultam, euforikus állapotban voltam, a célba érés pedig felért egy megvilágosodással: megértettem, hogy mi értelme volt a mögöttem álló háromnegyed év kemény munkának. Egy olyan pillanata volt az életemnek, amire biztosan egész életemben emlékezni fogok. És nemcsak azért, mert egy nagy álmom teljesült. A maraton előtt, alatt és után sokkal intenzívebben éltem meg az érzéseimet: a sok-sok edzés utáni örömünnepet, a futók közti szolidaritást, a szurkolók kedvességét, a magamban folyó küzdelmet. Azóta is érzem a maraton nyomait a személyiségemen, az egész életemen.Tudom, hogy nemcsak én vagyok ezzel így, hiszen évről-évre egyre több ember jut el arra az elhatározásra, hogy lefutja élete első 5-10-21-42 kilométerét.

Habár ebben az évben eddig elmaradtak a nagy futóversenyek, az elkövetkezendő időszakra mégis be lett tervezve egy pár, így újra lehetőséget kapunk arra, hogy megmérettessük magunkat. Íme néhány tipp, hogy mit vigyél magaddal, hogyan készülj egy félmaratonra, maratonra.

Ajánlott felszerelés futóversenyre

Természetesen minden versenyre igaz, hogy csak akkor indulj el, ha jól felkészültél rá. Ebben segítségedre lehet egy edző vagy akár egy netes edzésterv is. Nem érdemes azt kockáztatni, hogy lesérülsz és hosszú hónapokat kell kihagynod, tehát csak akkor indulj el, ha tényleg úgy érzed, hogy felkészültél. Az utolsó két hétben már ne eddz nagyokat, a verseny előtti napokban pedig figyelj a szénhidrát pótlásra. Egyél sok tésztát, zabszeletet, reform köreteket. Verseny előtti nap én már szoktam inni izotóniás italt. A verseny napján általában tojást eszem kenyérrel, de ez abszolút tőled függ és attól, hogy inkább a sós vagy az édes reggeliket kedveled. Ha az édeset, akkor az energiapuding vagy energiasütink is ideális választás lehet számodra. Mindenképpen vigyél magaddal a versenyre energiagélt, ami befér a nadrágod zsebébe és óránként el tudsz egyet fogyasztani. Ne felejts el vizet inni rá. Figyelj rá, hogy ne igyál össze mindent (kóla, víz, iso), tudatosan frissíts. Ha meleg van sótablettával pótold az elvesztett elektrolitokat. Vihetsz magaddal koffein shotot vagy magnézium shotot is, arra az esetre, ha lemerülnének az energiaraktáraid vagy izomgörcsök gyötörnének. Fontos, hogy ezeket ne a kezedben vidd, mert aszimmetrikus mozgást okozhatnak, ami a húzódások, sérülések melegágya.

wave
Az energiagélből tegyél egy párat a zsebedbe, ebből óránként el lehet fogyasztani egyet.

Ne feledkezz meg a napvédelemről. Kend be magad napkrémmel, vegyél sapkát vagy hosszú ujjú fényvédő felsőt és napszemüveget. Figyelj arra, hogy kényelmes zokniban fuss, amit már kipróbáltál, ragaszd le azokat a testrészeidet, amik kidörzsölődhetnek és kend be magad kidörzsölődés elleni krémmel. Ne fuss semmi olyanban, amit előtte nem teszteltél le, ez igaz a sporttáplálkozásra is. Fokozottan igaz ez a cipődre, a futás legfontosabb eszközére. Mielőtt belevágsz egy félmaratoni, maratoni készülésbe, vegyél részt egy lábállás diagnosztikán, hogy megtudd, milyen cipő való a lábadra. 

Futócipő oldalunkon létrehoztunk egy szűrőt a lábtartásra, így innen is könnyen kiválaszthatod a neked megfelelő darabot. Oldalunkon találsz futófelsőket, futónadrágokat, futózoknikat, alsóneműket, melltartókat is, melyek jó szolgálatot tesznek majd a hosszabb távokon. 

vazelin
Versenyszett férfiaknak - az okosóra hasznos kiegészítő lehet a teljesítmény méréséhez

Rajtszámtartót is vehetsz, így nem kell majd biztosítótűkkel lyukakat ejteni a futófelsődön. Ne feledkezz meg az alapos bemelegítésről, használj bemelegítő krémet.

energia gel
Ilyen lehet egy ideális női szett versenyhez - ha szeretsz zenét hallgatni, szerezz be egy vezeték nélküli fülhallgatót is!

Ha szeretnéd mérni a teljesítményedet, akkor választhatsz különböző okosóráink közül, melyek mérik a pulzusszámot, megtett kilométert, kalóriát és egy pulzuspánttal kiegészítve még pontosabb eredményeket mutatnak. Telefonodat, kulcsodat vagy energiazseléidet a futóövedbe, okostelefontartó karpántodba is beteheted vagy válassz egy hidratációs táskát, puha kulaccsal, ez biztosan nem terhel majd féloldalasan. Ha szeretsz zenére futni, akkor feltétlenül szerezz be egy MP3 lejátszót és válogasd ki kedvenc zenéidet, amikkel kitöltöd a futásidőt. Ha célba értél, már a helyszínen megkezdheted a regenerációt, ebben nagy segítségedre lesz a masszázshenger, a kompressziós szár és a különböző krémek, jeges zselék.

vazelin
Futóöv, melyben akár a telefonodat is tárolhatod
energia gel
Masszázshenger a regenerációhoz

Futóversenyen futni mindig óriási élmény, de nagyon fontos, hogy odafigyeljünk ezekre az apró praktikákra. Így biztosan nem ér minket kellemetlen meglepetés futás során és még nagyon sokáig gyakorolhatjuk kedvenc sportunkat, fontos képkockákat szerezve életünk filmjéhez.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)