Magazin

Blog

Mit sportoljon a gyerekem? - Sport az egészségért

Minden szülő szeretne büszke lenni a gyerekére, és sokan szeretnék, hogy a sportban jó eredményeket érjen el. Nincs is annál felemelőbb érzés, amikor a dobogó legfelső fokára áll, és büszke lehetsz a teljesítményére. De tudod, mivel tehetsz neki jót és hogy kezdjél hozzá?

Amikor megszületett a kisfiam, sportos szülőként azonnal elkezdtem tervezni a jövőjét:), már az első perctől fejemben kavarogtak a gondolatok és a kérdés: mit is sportoljon a gyerekem? Persze rögtön a saját kedvelt sportjaim jutottak eszembe, és már megjelent a kép előttem, ahogy együtt síelünk, korcsolyázunk, kerékpározunk a fiammal. Már kezdtem tervezgetni, milyen lécet, korit, biciklit veszek neki. Hova fogunk menni együtt sportolni. Hogyan fogom tanítani a különböző kunsztokra. Ahogy tovább szőttem az álmaimat vele kapcsolatban, egyre több kérdés fogalmazódott meg bennem. Érdekelni fogja egyáltalán az a sport, amit én is szeretek? Vagy egy teljesen más sportot választ, amit nem is ismerek? Sőt egy lépéssel továbbmegyek, kifejezetten utálok! És egyáltalán, mikor kezdje? Mennyi időt fordítson rá? És így tovább záporoztak fejemben a kérdések. Azt hiszem, ezeket a kérdéseket más szülők is felteszik maguknak. Nehéz ezekre egzakt választ adni, de pár szempontot érdemes figyelembe venni a helyes döntéshez.

A kezdetek

Először is a gyerekek életében fontos szerepet játszik a mozgás. A legtöbb gyerek, már csecsemő korától hatalmas késztetést érez a helyváltoztatásra és minden lehetőséget megragad a mozgásra. Először csak kúszva, majd négykézláb hihetetlen gyorsasággal képesek eljutni egyik pontból a másikba. Majd amikor felállnak, onnantól csak szaladva akarnak közlekedni. Ezt a mozgásigényt eleinte a játszótér, jobb esetben egy hatalmas udvar elégíti ki, ahol tudnak rohanni, ugrálni, kúszni-mászni és a természet adta energiáikat levezetni. Még ezt az időszakot érdemes kihasználni és minél több időt biztosítani neki a kötetlen mozgásra a szabadban. 

A futás mindig bejön
A gyerekek életében fontos szerepet játszik a mozgás

Változás az életkorral

A növekedéssel azonban már más igényeik lesznek. Sajnos egyre többet ülnek TV, vagy számítógép előtt és az óvodában, iskolában is visszaszorul a mozgásra fordítható idő. A negatív tapasztalatom az, hogy már az óvodában sikerül sok gyereket leszoktatni a mozgásról és őket sokkal nehezebb később sportolásra rávenni. Tehát már ebben a korban érdemes megismertetni őket néhány lehetőséggel. Manapság rengeteg mozgásforma közül lehet választani. Már az óvodásoknak szerveznek focit, kosárlabdát, tornát, balettet, úszást és felsorolni is nehéz lenne az összes lehetőséget. Persze mondanom sem kell, hogy a gyerekek az összesre járni akarnak, ami természetes, mert mozogni jó és a barátok is odajárnak, vicces feladatokat kell csinálni, jót lehet rohangálni és a végén még jutalom matrica is van. De a nap 24 órája nem lenne elég mindegyikre. Ezért mindenképpen választani kell, ami sokszor nehézségekbe ütközik. Ha nincs ötleted miben is lenne jó a lurkó, akkor minden évben többször is  megszervezik a Nagy Sportágválasztót. Itt majdnem minden sport képviselteti magát és bele is lehet kóstolni bármelyikbe.

Motiváció

A választásnál talán a legfontosabb szempont, hogy a gyerek élvezze, amit csinál. Semmiképpen ne erőltessünk rá olyan sportot, amit nem szeret, mert a mozgástól örök életre elmegy a kedve, és megfosztjuk egy csomó sikerélménytől. Tehát mindig legyen motiváció. Találja meg benne, amiért szívesen jár edzésre. Ha csak azért jár szívesen, mert a legjobb barátja is ott van, és így együtt lehetnek az is elegendő. Nem muszáj már rögtön olimpiai győzelmet, érmeket kitűzni célul. Az nem árt, ha mi is jó példával járunk elöl. Könnyebb úgy rávenni a gyerekeket a mozgásra, hogy otthon a szülőktől is azt látja, rendszeresen sportolnak. Hitelesebb, mint elküldeni az edzésre, miközben mi otthon bekapcsoljuk a TV-t és azt bámuljuk reggeltől estig. Így nem csak az ő egészségéért tehetünk, hanem a mienkért is.

A telet sem töltjük tétlenül
 A telet sem töltjük tétlenül

Időtényező

Az elején nem kell rögtön hosszú távra tervezni, mert előfordulhat, hogy csak egy fellángolás volt a gyerkőc részéről és rövid időn belül abbahagyja. Ettől nem kell megijedni és erőltetni a folytatást. Nyugodtan engedjük más sportágat választani és kipróbálni. Minél több sportot kipróbál, annál inkább tud később dönteni, melyik tetszik neki igazán. A hiedelmekkel ellentétben a sikeres sportolók nagy része 10 éves kora után kezdte a sportágat, amiben sikeres lett. A lényeg, hogy mozogjon és ne otthon punnyadjon egész nap. Természetesen az sem jó, ha minden ideje csak a sportolással megy el. Más dolgokra is maradjon mellette ideje, elvégre egy gyerekről van szó, akinek még játszani, tanulni és pihenni is kell mellette. 

Anyagi vonzat

Szülői szemszögből az egyik legsarkalatosabb kérdés, hogy mennyibe is kerül az adott sport. Mivel még nem tudjuk, milyen sokáig akarja űzni, eleinte csak a legfontosabb kellékeket vegyük meg. Ha van rá lehetőség, inkább kölcsönözzük az eszközöket. Ebben az esetben nem kell azzal foglalkozni, mit csináljunk vele, amennyiben gyorsan megunja az adott sportot. Amivel még számolni kell, az az oktatás/edzés alkalmankénti összege, egyesületi tagdíj, utazási költség. Ezek a költségek sportáganként jelentősen változnak. Amíg a futáshoz elegendő egy jó futócipő, addig a golf nagyon költségigényes sportág. [caption id="attachment_5994" align="aligncenter" width="600"]

A biciklizés a kedvenc elfoglaltságunk
 A biciklizés a kedvenc elfoglaltságunk

 Végül most, hogy már 6 éves elmúlt a kisfiam, egyre inkább kirajzolódik, milyen sportok érdeklik, mihez van megfelelő adottsága. Hagyom, hogy válasszon és próbálgasson mindenfélét. Persze azért én is terelgetem egy kicsit azok felé, amiket együtt csinálhatunk. :) Hogy a későbbiekben - amikor majd kamasz lesz - legyen olyan kapcsolódási pont, amivel együtt tölthetjük el az időt.

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)