Magazin

Blog

Mit tegyek, ha nincs kedvem a futáshoz?

Nemrég érkezett hozzánk ez a kérdés, és mivel én is elég gyakran szembesülök ezzel a problémával, így gondoltam, megosztom veletek, hogy ilyen esetben mit szoktam tenni.

A futás előnyei

Azt hiszem, nálam még fokozatai is vannak annak, hogy épp mennyire nincs kedvem futni. Amikor csak „nyafogok” és semmitmondó kifogásokat keresek, akkor sokszor elég végigpörgetnem magamban azokat az előnyöket, melyek a rendszeres testmozgással, futással járnak. A futás többek között fokozza a tüdő oxigénfelvevő képességét, erősíti az immunrendszert és javítja az anyagcsere folyamatokat. Persze nem ezeket szoktam mantrázni magamban egész nap, de érdemes szem előtt tartani az egészségünket is hosszú távon. Néha elég csak felidéznem egy-egy edzés utáni pillanatot: bár legtöbbször fáradtan térek haza, az endorfinnak hála boldog vagyok, hogy tehettem valamit a testi-lelki egyensúlyom fenntartásáért. Vagy arra gondolok, hogy nem küzdök súlyproblémákkal, sőt az izmaim például folyamatosan formálódnak (legalábbis én határozottan észleltem az elmúlt egy év változásait a vádlimon :) ) a rendszeres futásnak köszönhetően! 

nincs kedvem futni
A futáshoz nincs meg állandóan a motiváció

Futócuccban, otthon is

Hát ez így elég furán hangzik, de nekem eddig bevált. :) Ha egész nap otthon tevékenykedsz, a futás is betervezve, de tudod magadról, hogy könnyen lebeszélhető vagy, akkor előzd meg a kedvetlenséget! Vedd fel már reggel a futócuccod! Így már nem tudsz azzal érvelni, hogy „de még át kell öltöznöm”, hiszen már csak a futócipődet kell felkapnod és már mehetsz is futni! Ha pedig megkérdezik otthon, hogy miért flangálsz sportcuccban, akkor úgy is azt fogod rávágni, „Mert futni megyek” – innen pedig már nehéz visszatáncolni!

Reggel nincs kedvem futni

Biztos, hogy a kedvvel van baj? Nekem inkább a felkelés szokott nagyobb gondot okozni...Erre viszont szintén van egy tippem. A taktika egyszerű: előző este készítsd ki a cuccaid. Ne csak a futó felszerelésed, hanem mindent, ami a reggeli készülődéshez, munkába induláshoz szükséges. Ezzel elkerülheted a reggeli kapkodást és nyugodt szívvel térhetsz vissza edzés után! Ezt a módszert amúgy a munka utáni, esti futásoknál is alkalmazhatod. Egy fárasztó nap után már arra sem marad energiád, hogy kiválaszd, mit vegyél fel? Tedd feltűnő helyre futó ruházatod, így nem kell gondolkodnod, csak belebújni és elindulni! 

Esik az eső, nincs kedvem kimozdulni

Tudtad, hogy már létezik vízálló/vízlepergető futó ruházat? :) Tudom, könnyű ezt mondani! Zuhogó esőben én sem indulok el, viszont a borongós, hűvösebb idő még nem akadály! Végre fellélegezhetünk kicsit a nyári forróság után. Ha pedig csak a ragyogó napsütésre várva halogatunk és halogatunk, a végén soha nem mozdulnánk ki a házból... „B” opció ilyenkor a futópad, vagy bármilyen benti edzés, fitnesz óra. Futás mellett amúgy is ajánlott más típusú mozgásformát, keresztedzést végezni.

Jön az őszi szezon, irány az áruház!

A nyári hónapokra emlékeztető meleg még meg-megmutatja magát, de lélekben már készülhetünk a hűvösebb napokra. Ha fogytán a futás iránti kedvem, mi sem egyszerűbb, mint beszabadulni a futás részlegre és összeválogatni egy-két színes cuccot az új kollekcióból. Szinte még ki sem fizettem a terméket, már alig várom, hogy kipróbálhassam a friss szerzeményeket! Nem kell az üzletben hagyni a félhavi fizetésünket, egy apróság is fel tudja dobni a szürke futásokat! Ha eddig nem volt meg a kellő kedv, ez talán adhat egy kis motivációt. 

nincs kedvem futni
 Borongós időben is lehet élmény a futás!

Bónusz tipp: nem megyek el futni...

Sok esetben valóban tényleg ez a legracionálisabb megoldás. Amikor nem úgy alakul a napod, ahogy előre tervezted és fáradtan, idegroncs közeli állapotban, az előző napi keresztedzés utáni izomláztól támolyogva, farkas éhesen érsz haza... akkor van, amit nem kell erőltetni. Ebben az esetben megengedett a kanapén való bekuckózás, egy pohár bor társaságában... persze miután kikészítetted a másnapi futócuccod. ;)

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)