Magazin

Blog

Mit vegyek fel, hogy ne fagyjak szét? - Túlélőtippek téli lovazáshoz

Az egyik lovas csoportban valaki feltett egy kérdést arra vonatkozóan, hogy ki hogyan vészeli át a fagyos heteket-hónapokat ruha, lábbeli, és kiegészítőügyileg. Záporoztak a kommentek, nekem pedig annyi minden jutott kapásból eszembe, hogy végül úgy döntöttem, egy cikk formájában talán többekhez eljuthat.

Aki igazán beleszeretett a lovaglásba, az télen sem akar lemondani róla. Akinek pedig saját lova van, az egyszerűen nem teheti meg. Jöhetnek a fagyok, eshet vízszintesen a hó, nekünk akkor is menni kell.

Lónak és lovasnak is színben passzoló felszereléseket találhatsz nálunk.

Tény, hogy ilyenkor némileg több lelkierő kell a napi rutinnak azon részéhez, amikor az ablak mögül próbálod kitalálni: na, ma hány réteg kell, ebből mennyit dobtál tegnap a mosásba, mennyi lóg a szárítón félig vizesen, mivel tudod ezeket pótolni. Rángatod fel magadra a ruhák tömkelegét, reggel töksötét, délután töksötét. A szintentartás csendes időszaka ez, talán senki nem ilyenkor fogja megváltani a világot. Ha kilépsz a meleg szobából, már győztes vagy. Hogyan teheted elviselhetővé az elviselhetetlent? 

Öltözz rétegesen!

Legalább három rétegre lesz szükség. A legalsó az aláöltözet (alsó-felső), mely lovassport esetében lehet bélelt is. Ahányféle sport létezik, melyet télen is kint művelnek, mindegyikhez gyártanak aláöltözetet. Én a magam részéről fázós vagyok, nekem a síaláöltözetek jönnek be. Amíg lovas munkám volt, sajnos azt sem tudtam, hogy létezik ilyen, pedig mennyivel jobb lett volna.

Téli kollekciónk gyerekeknek és felnőtteknek is megoldást kínál.

Itt fontos megemlíteni, hogy nem mindegy, hogy valaki az egész napot kint tölti, vagy csak néhány órára megy ki a melegről. Amíg kint voltam, jobban bírtam a hideget, ehhez a szervezet könnyen hozzá tud szokni. Viszont mióta csak az aktuális egykétszem lovamhoz megyek ki, sokkal fázósabb lettem, ezért több réteget is veszek fel, nem sajnálom az időt rá. 

Ilyen egy jól átgondolt téli ruházat

Alulra mindenképpen olyan réteget érdemes venni, ami jól elvezeti az izzadságot, hiszen a legtöbb megfázás lovaglás után alakul ki, amikor levezetésképpen még sokáig sétálunk, leszereljük, visszaápoljuk a lovat, elpakoljuk a szerszámokat, rendet rakunk magunk után. 

Második rétegnek olyasmit érdemes választani, ami melegen tart. Jöhetnek a mindenféle polár pulóverek, legjobbak azok, amelyek magas nyakúak, mert különösen komfortos érzést adnak. Nem csak Fouganza, Quechua (Túrázás), Tribord (Hajózás), Wed'ze (Téli sportok) termékek is szép számmal vannak, melyek alkalmasak erre a célra. Ebből lehet két-három réteget is felvenni, de indokolt esetben szabaduljunk meg a fölöslegtől, nem célszerű nagyon megizzadni, mert utána hamar lehül a test, hiába veszel fölé bármit, ha az alsó réteg vizes, nem ragozom. 

Harmadik réteg (komfortos, de elhagyható) a mellény, a lovasok nagyon kedvelik, mert melegen tartja a mellkast, mégis jól lehet benne mozogni, csinos és jól öltöztet. Itt is több sport termékei szóba jöhetnek a lovagláson kívül is, nagyon jó áron elérhetőek. 

Végül pedig egy célnak megfelelő vastagságú, lehetőleg víz és szélálló kabátot célszerű beszerezni. Dereka lehet akár hosszú is, de csak akkor, ha alul-hátul felzipzározható, hogy ne zavarjon  lovaglás közben. Bélése lehet vatelin, vagy toll, mindkettő jó, de a toll amennyivel melegebb, annyival drágább is, és macerás a mosása, mert könnyen összeáll benne a töltet. Ha az idő engedi, bemelegítés után vegyük le, és csak edzés végén vegyük fel újra, jól fog esni a hátunknak a meleg. 

Nagyon hidegnek kell ahhoz lenni, hogy lovaglás közben erre mindre szükség legyen, de előfordulhat, célszerű felkészülni mindenre, és szükség esetén valamit levenni, mint amiatt megfázni, hogy nem volt rajtunk elég réteg, vagy megizzadtunk. 

És a védőmellény?

Nincs rossz idő, csak rossz ruha - mennyire igaz!

Fontos megemlíteni, hogy a gerincvédők és mellények általában nem férnek be a kabát alá, csak a rugalmas változat, a vastag kabátok pedig a mellény alá nem férnek be. Mivel életet védő felszerelésről van szó, lényegesen nagyobb méretet emiatt nem szabad venni. Jó hír, hogy mellények esetében nincs is szükség vastag kabátra, a három centi vastag szivacs elég jól melegít. Van speciális, mellény alá való, azalatt vékonyított kabátunk, mely kiválóan megoldja ezt a kérdést. Mindig ügyeljünk rá, hogy a mellények piros biztonsági sávja takarásban maradjon. 

Az a fránya lábbelikérdés...

Ami a lábbelit illeti, itt már sajnos nem olyan nagy a szabadság, mint felsőruházat tekintetében. Nagyon jó túrabakancsaink, és hótaposóink vannak, tényleg, én is imádom őket, azonban lovagláshoz nem megfelelőek, nem biztonságosak. Nem rendelkeznek az előírt sarokmagassággal, bumfordi az orruk a lovagláshoz készült lábbelikhez képest, soknak belül van a zipzárja. Rengeteg kisgyereken látni ezeket, mert nem mondják el a szülőknek, hogy ez balesetveszélyes. 

Azokban a lovardákban, ahol igazán körültekintőek, nem engedik a gyerekeknek, hogy ilyen lábbeliben üljenek lóra, csak a lovaglócipő, vagy a csizma megengedett, és higyjétek el, hogy ennek jó oka van. Egy svájcban készült kimutatás szerint a lovasbalesetek több, mint kétharmada a kengyelbe szorult láb miatt következik be. Tudjuk, hogy a kengyellakat azért van a nyergen, hogy eséskor az egész kengyel, kengyelszíjjal együtt leoldjon, de a gyakorlatban ez sajnos nem mindig valósul meg. (SwissLock néven kapható egy eszköz, melyet láncszemként a kengyel és a kengyelszíj közé kapcsolva elérhető, hogy bizonyos húzóerőre a kengyel leoldjon a kengyelszíjról, míg a kengyelszíj a nyergen marad. Ez is megoldás.) 

Három esetben elfogadott a lovaglócipőtől különböző lábbeli, feltéve, hogy nincs belül zipzárja. Ha a kengyelbe kosaras kengyelbetét kerül, melyet a távlovasok előszeretettel használnak. Ez zárttá, tehát biztonságossá teszi azt. Ha a kengyelnek nincs külső oldala, azt egy kengyelgumi pótolja, mely esés esetén könnyen elszakad, így a láb a kengyelből könnyen kicsúszik. Illetve ha voltizshevederrel tanulja valaki az alapokat, az első kengyelhasználatig nincs szüksége speciális lábbelire. 

Kipwarm nadrág, Safy kabát és Performer polár.

A lovaglásra alkalmas lábbelik bélelt változatban is kaphatók, többféle modell is van, a legkisebbeknek a gumicsizmát lehet egyelőre téliesíteni, illetve bármely lábbeli kiegészíthető aktívszenes talpmelegítő párnával, vagy meleg, méretre vágható talpbetéttel. Jó hír: jövőre téli lovas lábbeli kínálatunk bővülni fog 30-35 közöti méretekkel, sokan nagyon vártok már erre. 

Aranyat érő kiegészítők:

Végül pedig álljon itt néhány szó praktikus kiegészítőinkről, melyek tényleg nagyban fokozzák a komfortérzetünket szélsőséges időjárási körülmények mellett. 


Kobak alá való polár maszk: Mesh betétjeinek köszönhetően a kobak méretét nem befolyásolja, jól lehet benne lélegezni amellett, hogy felmelegíti a belégzendő levegőt, és kiválóan lehet hallani a külvilág hangjait. 

Extra magas nyakmelegítő: visszahajtható, ezáltal a rétegei közötti levegő is felmelegszik, amitől még melegebb érzetet ad. A mellkas és a hát egy részét is védi. 

Bélelt lovaglókesztyűk: Easywear gyerekeknek, Kipwarm (vízálló)és Performer felnőtteknek. Polárral bélelt, meleg, de nem túlzottan vastag, a szárkezelést nem akadályozza. 

Kéz, láb, és testmelegítő aktív szenes párnák: Nagyon hasznos tud lenni extra hidegben, csak fel kell rázni, és 5-6 óráig melegíti a kívánt testrészt a zoknira, kesztyűbe, vagy ruharadabra ragasztva.

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)