Magazin

Blog

Mit vigyünk magunkkal egy hosszú országúti bringás túrára? -1600 kilométer az Alpokban 8 nap alatt

Szegedről a svájci Oftringenba kerékpárral - ezt vette a fejébe Palásthy Máté, Decathlon munkatársunk. A nem mindennapi bicajozás az olyan harcedzett, tapasztalt bringásnak is kihívásokat tartogat, mint ő. Te is szívesen belefognál hosszabb távok kerékpározásába? Máté megosztja veled, hogy neki mi vált be!

Mit csomagolj be egy ilyen túrára?

Röviden: Szinte semmit. Kicsit hosszabban: Gyakorlatilag annyi ruhát, amennyi éppen rajtad van és még néhány apróságot.

A kerékpár – Az új Triban RC 520

Hogy mivel vágok neki az 1800 km hosszú távnak? A Decathlon országúti kerékpárját választottam, a Triban RC 520-t. Egy kényelmes geometriájú, kifejezetten túrázásokra fejlesztett kerékpár Shimano 105 R7000-es váltószettel és TRP hibrid tárcsafékekkel szerelve. A 28 mili széles gumik, a magas  fejcső, és a széles kormány mind a kényelmet szolgálják, amire szükségem is lesz, ha napi 8-9 órát szeretnék a nyeregben tölteni. Az alap felszereltségen túl kapott még egy könyöklőt is a bicikli, hogy menet közben több testhelyzet között tudjak váltogatni, és hogy a sík szakaszokon kicsit gyorsabb legyen a haladás.

 A Triban RC 520 kerékpár

A ruházat – Van Rysel minden mennyiségben

A kantáros nadrágot, a mezt, a sisakot, a kesztyűt, az esőkabátot és a szemüveget mind a Decathlon új verseny országútis márkájának köszönhetem, ami a Van Rysel nevet kapta. Eddig egytől egyig szépen végezték a dolgukat, legfőképp a nadrág ami a zselés betéten, és a női bugyikat megszégyenítő lézervágott szabáson kívül még elképesztően ellenálló is. Egy esésnél 2-3 méter aszfalton csúszás, majd árokba borulás során sikerült úgy végig horzsolni az egyik oldalamat vádlitól vállig, hogy közben a ruhám felette teljesen ép maradt. -Ha nem velem történik el sem hiszem.- 

Van Rysel márkanév alatt igazán technikai ruházatot találhatunk magunknak

Ha magasabb hegyi szakaszokat is beiktatunk a túránkba, akkor az őszi  ruhadarabokat se hagyjuk otthon. 1500-2000 méteren –főleg egy hosszabb lejtőnél- még nyáron is könnyen érhet minket meglepetés. Nem árt ha van nálunk szélkabát, esőkabát, karmelegítő, esőnadrág és esetleg kamásli. A legfontosabb a ruházatnál, hogy mindenből az ultralight-ot és ultrakompaktot keressük, legyen az esőkabát, törölköző, vagy épp egy utcai nadrág. Amit nem lehet összecsomagolni egy ökölnyi kis tasakba azt inkább ne is vigyük.

A táskák

Csomagtartót semmiképp nem akartam felszerelni, és mivel a Decathlon sajnos nem gyárt nagyobb méretű váz- és nyeregtáskákat, ezért ezeket klasszikus magyar módon egy kínai webshopból kellett beszerezni.

 Máté teljes csomagja. Te meg tudnád oldani a 8 napos bicajozásod ekkora felszereléssel és ruházattal?

A vázba a 2 kulacs fölé megy egy 3-4 liter űrtartalmú táska, ezekbe pakolom majd az ételt, és az összes szerszámot amire menet közben gyorsan szükségem lehet. A ruháknak, tisztálkodási szereknek pedig egy ~10 literes táska jut a nyeregcsőre rögzítve. Nem sátorban fogok aludni, így azt szerencsére a matraccal együtt megspórolom magamnak, viszont ha valaki ezt a módját választja a túrázásnak akkor erre a célra kiváló kis zsákokat lehet kapni, amit a könyöklőre a koskormány közé rögzíthetünk. Összesen nagyjából 14 liternyi helyem van így a pakolásra, ami talán nem túl sok, de ha majd a Szent Gotthard-hágó századik kanyarjában kapaszkodok felfelé akkor eszembe fog jutni, hogy milyen jó, hogy csak ennyi cuccot hoztam.

 1800 km távú kerékpározásba csak akkor vágj bele, ha gyakorlott és edzett bringás vagy!

A tapasztalatok

Mindenkinek egyéni igényei, és egyéni elképzelései vannak egy ilyen embert próbáló úttal kapcsolatban. A lényeg, hogy tudjuk, hogy Nekünk mire van szükségünk, és az alapján készítsük el az útitervünket, és a felszerelésünket. Ez az első ilyen túrám, úgyhogy a legtöbb tapasztalatot valószínűleg a saját káromon tanulom majd meg, de hát ezért is jó elindulni egy ilyen utazásra… az ember megtudja, hogy mire képes, vagy, hogy mire nem ;)

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)