Magazin

Blog

Mivel és hogyan frissíts otthoni edzés közben?

Aki egy kicsit is belekóstolt már a futásba, kerékpározásba, vagy bármely állóképességi sportba, annak nem kell ecsetelni a frissítés szükségességét. Nem hiába mondják például egy triatlon során, hogy a frissítés a negyedik sportág benne... Fitnesztermekben is egyre többször találkozhatunk a frissítés valamely formájával: különböző színű folyadékok edzés előtt, közben vagy éppen utána. Az otthoni folyadék- és tápanyagpótlásról azonban kevés szó esik. Tegyük a szívünkre a kezünket: egy-egy otthon töltött nap során (még ha nem is sportolunk) iszunk annyit, mint általában? Nekem erre tudatosan figyelnem kell. Nézzük, mi lehet segítségetekre otthoni sportolás közben.

Tudatos hidratáció egész nap

Az otthon töltött idő alatt érdemes figyelni a folyadékpótlásra. Ez akkor is igaz, ha éppen nem sportolsz, hanem otthonról dolgozol, vagy éppen a szabadnapodat töltöd. Emlékeztetőként jól jön, ha nemcsak egy-egy pohár vízért szaladsz ki a konyhába, hanem egy kulacsot töltesz meg, és viszed magaddal a szobába: így mindig szem előtt lesz, és nem feledkezel meg róla.

Otthon is érdemes kulacsot használni, hogy ne felejts el eleget inni

Ásványi anyag pótlása

Izzadás során nemcsak víz távozik a szervezetből, hanem vele együtt ásványi anyagokat is veszítünk. Az elektrolitokat és a vizet pótolni kell, ha fent szeretnénk tartani a teljesítményünket, és szeretnénk elkerülni a rosszullétet. Beltéri sportolás során sokszor többet izzadunk, mint kint, hiszen bár érdemes jól átszellőztetett szobában nekidurálni magunkat, azért a levegő nem jár annyira, mint a szabadban. Az elektrolitok pótlására már cukormentes megoldást is kínál az Aptonia, a Decathlon triatlon márkája: a sportkupakos, natúr és ízesített ásványvíz mellett sótabletta és elektrolitos pezsgőtabletta is segítheti a sportolók munkáját.

Cukormentes opciók az elektrolit-pótláshoz

Természetesen az izotóniás italporok is remek alternatívát kínálnak: segítenek az elektrolitok, szénhidrátok, B és C vitaminok pótlásában. Az Iso+ jelzéssel ellátott termékek ajánlottak azoknak a sportolóknak, akik több, mint 3 órán át képesek gyűrni a futópadot vagy a görgőt. Az Ecosize kiszerelésű, 2 kilós csomagolásban megvásárolható porokkal kevesebb szemetet termelhettek, és többi ideig elegendőek.

Izotóniás italporok: szénhidrátpólásra is

Gélek és energiaszeletek

Versenyen mindig van nálad valamilyen energiaszelet vagy gél, de otthon lenyomsz másfél órát padon, minden nélkül? Miért? Hiszen a tested ugyanúgy dolgozik, csak a környezet más. A szeletek között, a müzliken túl rengeteg alternatívánk van: gyümölcsös zselészelet antioxidánsokkal, marcipános csoda az ínyenceknek, magas mandula tartalommal, vagy éppen datolya alapú sportszelet, ha hosszabb ideig tolod a sportot.

Gélek közül otthonra kifejezetten praktikus a G-easy, amelyben egy tasak két darab egyadagos gélnek felel meg. Praktikus szívókájának köszönhetően az adagolása is gyerekjáték. Ha nem fogyasztottad el mindet, akkor irány a hűtő, hiszen a maradékot felhasználhatod a következő edzésed alkalmával.

Adagolási segédlet a G-easy gélen

Regeneráció – belülről is

A regenerációról se feledkezz meg! Ez igaz a sportolás utáni nyújtásra, önmasszázsra, valamint a megfelelő tápanyagbevitelre is. Ebben nemcsak fehérjeszeletek, hanem regenerációs italporok is segítenek. A szeletek és porok a fehérjék mellett szénhidráttal, antioxidánsokkal és vitaminokkal is feltöltik a megfáradt testedet.

A proteines italporok és szeletek segítenek az edzés utáni regenerációban

Ne feledjétek: akár beltéren, akár kültéren sportoltok, a szervezetetek ugyanúgy kimerülhet, ezért fontos, hogy törődjetek vele, hogy feltöltsétek. Ha szeretnétek további, táplálkozással kapcsolatos tippeket olvasni, például az egészséges nassolnivalókról, akkor ajánlom figyelmetekbe Fejes Dóri cikkét.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)