Magazin

Blog

MTB: a hidraulikus tárcsafék 10 előnye és hátránya

Szemezgetsz a hidraulikus tárcsafékkel, de még nem döntöttél? A legjobb helyen jársz! Ismerd meg a tárcsafék minden “titkát” annak előnyein és hátrányain keresztül!

A hidraulikus tárcsafékek egyre fontosabb helyet képviselnek a MTB kerékpárok piacán. Úgy működnek, hogy a fékfolyadék a fékbetétet a tárcsához nyomja, ez fékezi le a kerékpárt. 

Ismerd meg, hogy ez a fajta fék megfelelő-e a számodra...

A TÁRCSAFÉK ELŐNYEI...

TELJESÍTMÉNY

A hidraulikus tárcsakékek elképesztő fékerővel rendelkeznek. Ebből adódóan nem kell erősen behúzni a fékkart ahhoz, ha fékezni szeretnénk. El kell ismernünk, hogy kényelmesen irányíthatóvá teszi a kerékpárt. 

BIZTONSÁG

Mivel ezek a fékek nagy fékerővel rendelkeznek, ezáltal lerövidül a fékút, ez pedig biztonságot ad a mountain bike kerékpáros számára. Mindannyian találkoztunk már váratlan akadályokkal MTB-os útvonalon, nemde? A hatékony fékezés tehát mindenképpen hasznos! 

A hidraulikus tárcsakékek elképesztő fékerővel rendelkeznek.

FOKOZATOSAN ADAGOLHATÓ FÉKERŐ

Az ilyen típusú fékkel a fékerő adagolása sosem volt ennyire egyszerű és ösztönös! Ez a fokozatosság és pontosság teszi lehetővé, hogy elkerüld a brutális fékezést. Nem meglepő az sem, hogy fékezés közben is stabil marad a kerékpár. 

HATÉKONY FÉKEZÉS - BÁRMILYEN IDŐBEN

Esőben, hóban, sáros vagy csúszós terepen is jól fognak a hidraulikus tárcsafékek. Kialakításának köszönhetően kivezeti a vizet és a sarat fékezés közben.  

NEM KOPIK A FELNI

A rendszeres fékezés (márpedig MTB-ozás közben ez gyakran előfordul) nem koptatja a felnit! 

SOKOLDALÚ

A fent említett tulajdonságoknak köszönhetően a hidraulikus tárcsafékek egész évben hatékony és megbízható teljesítményt nyújtanak. Mindezt az elkötelezett verseny MTB-osok legnagyobb örömére!  

...ÉS HÁTRÁNYAI

Igaz, hogy drágábbak, mint a mechanikus társaik. De ha sokat edzel és versenyzel, akkor a hidraulikus tárcsafék jó befektetés!  

Ha hosszú kerékpározás közben sokat fékezel, a fékfolyadék felmelegszik, ez pedig a tárcsák és a fékbetétek túlmelegedését okozhatja.

TÚLMELEGEDÉS

Ha hosszú kerékpározás közben sokat fékezel, a fékfolyadék felmelegszik, ez pedig a tárcsák és a fékbetétek túlmelegedését okozhatja. Extrém esetekben ez ronthat a fékezés hatékonyságán. A probléma elkerülése érdekében lejtőn való ereszkedéskor javasolt mellőzni a folyamatos fékezést. Jobb ha hirtelen fékezel, majd elengeded a féket, miután megtaláltad a megfelelő sebességet. 

SÚLY

A hidraulikus tárcsafék rendszerek komplexebbek, ezért nagyobb is a súlyuk. Igen, nehezebbek, mint a mechanikus tárcsafékek vagy a V-fékek. De nem több kilóval nyomnak többet, azért nem kell megijedni. Neked kell döntened az elvárásaid és a MTB használata szerint. 

KOMPLEXEBB KARBANTARTÁS

A hidraulikus légtelenítés a hidraulikus tárcsafékek karbantartásának legösszetettebb része. Minimum évente egyszer ezt el kell végezni. Ha nem tudod te magad megcsinálni, végeztesd el egy szakemberrel. 

Ha olyan MTB kerékpáros vagy, akinek fontos a teljesítmény, aki nem hagyna ki egyetlen edzést sem, bármilyen is legyen az időjárás, vagy aki versenyzik, akkor hidraulikus tárcsafékre van szükséged. Ha azonban inkább csak alkalmanként kerékpározol a családdal lassabb tempóban, szabadidős üzemmódban, akkor a mechanikus tárcsafék vagy a V-fék bőven elegendő. 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)