Magazin

Blog

Ne csak láss, téged is lássanak a kerékpáron!

Rövidülnek a nappalok, jönnek a rossz látási viszonyok, ilyenkor elengedhetetlen, hogy megfelelően látszódjunk a kerékpáron a saját biztonságunk érdekében! Adunk egy pár tippet, hogy épségben hazaérj!

Világítás nélkül közlekedni balesetveszélyes és szabálytalan

Ha van jogosítványod, és szoktál vezetni este, akkor valószínűleg már találkoztál az úgynevezett kerékpáros ninjákkal. Ők azok, akik valamilyen oknál fogva úgy kerékpároznak este, hogy se lámpa, se prizma, se fényvisszaverő nincs rajtuk. Ők vagy szeretnek veszélyesen élni, vagy csak szeretnének adományozni a rendőrségnek, nem tudjuk. Amellett, hogy balesetveszélyes így közlekedni, szabálytalan is, és ha a rendőr elkap, csúnya bírságnak néz elébe a delikvens, jogosan. 

Sötétben, világítás nélkül balesetveszélyes kerékpározni!
Keresd a bringást a képen!

Nem látsz semmit a képen? Pedig ott van rajta egy bringás. Az autósok is ennyit látnak belőled, amennyiben nem vagy kivilágítva! Egyik esetben sem kifizetődő így közlekedni, és el sem tudnád képzelni, mennyit számít már 1-1 apró fényvisszaverő a keréken, a vázon, vagy éppen rajtad, a ruházatodon. 

A kivilágítatlan kerékpár szabálytalan és balesetveszélyes
Nagyon sokat számít a megfelelő világítás a kerékpáron!

Kötelező!

Kezdjük az alapokkal, és nézzük meg, minek kell lennie a kerékpárodon (láthatóság szempontjából) a KRESZ szerint: "d) egy előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpával, e) egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával, f) elöl egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel, és g) legalább az első keréken, legalább 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával). A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy a gumiabroncsokon." Tehát ez a minimum, aminek rajta kell lennie a bringádon! Ezen felül érdemes akár fényvisszaverő matricákkal felvértezni a kétkerekűt, ha a hátsó kerékre is kerül prizma, az is csak segíteni fogja az autósokat abban, hogy észrevegyenek.

Ruházat!

Láthatósági mellény. Sokan nem szeretik, köztük én sem szívesen veszem fel, de lakott területen kívül, rossz látási viszonyok között kötelező! Én sokkal jobban szeretem a jobban szellőző, de fényvisszaverőkkel ellátott ruházatot, ami a kerékpár megfelelő kivilágítása mellett, pláne városban már elég lehet. A Decathlon kerékpáros ruházatának alkotói a láthatóságot mindig szem előtt tartották a tervezéskor, így szinte az összes ruházatunkon találsz fényvisszaverő részeket

Fényvisszaverő ruházat
A fényvisszaverő ruházat nagyon sokat számít!

Az én új személyes kedvencem ez a kerékpáros kabát, ami amellett, hogy kerékpáros funkcióit tökéletesen ellátja, kiváltja a láthatósági mellényt úgy, hogy mindezek mellett jól is néz ki, bár ez ugye szubjektív :) 

Kerékpáros kabát
A megfelelő kerékpáros láthatósági kabát már elég tud lenni a biciklin.

  Ha szeretnéd fokozni a láthatóságodat, szerezz be egy feltűnő színű sisakot, zoknit vagy egy kesztyűt. Minél több ilyen ruházatod van, annál inkább fény leszel az éjszakában!

Kiegészítők

Ha a bringád OK, és a ruházatoddal is törekedtél arra, hogy látható legyél, van még lehetőséged arra, hogy még jobban kiszúrd az autósok szemét! Ha használsz nyeregtáskát, abból is van fényvisszaverős verzió, de a legkedveltebbek a karra/lábra tehető fényvisszaverős pántok és nadrágszár csíptetők.

A nadrágszárcsíptető jól látható
A nadrágszárcsíptető jól látható

 Ha a fentieket megfogadod, akkor már rengeteget tettél magadért, de mindent lehet fokozni :) Reméljük sikerült tippeket adnunk ahhoz, hogy mindig biztonságban légy az utakon, és mindig jusson eszedbe, hogy az, hogy te látsz, nem jelenti azt, hogy téged is látnak! További kerékpáros lámpákat itt, láthatósági kiegészítőket pedig itt találsz! Biztonságos kerékpározást kívánunk!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)