Magazin

Blog

Ne fázz! - Kiegészítők téli túrázáshoz

Gyerekkorunkban megtanultuk, ha tél: akkor sapka, sál, kesztyű. De azért hajlamosak vagyunk felnőttként ezt elfelejteni és nem tulajdonítani neki akkora jelentőséget még egy hideg, téli kirándulás alkalmával sem. Pedig a nem kellő odafigyeléssel megválasztott kiegészítők könnyen megfoszthatnak a téli túrázás élményétől.

Egy-egy rossz tapasztalás pedig véglegesen elveheti a kedvünket attól, hogy egy hideg, esetleg havas téli napon felkeressük az erdőt és sétáljunk, vagy túrázzunk egy jót. Pedig ez télen is csodás kalandokat tartogat számunkra, ha odafigyelünk pár dologra. 

Télen is élmény túrázni, ha megfelelően felkészülünk

Sokan mondják, hogy a réteges öltözködés a kulcsa annak, hogy ne érjenek kellemetlenségek egy téli kirándulás során. Mindössze 3 rétegre van szükség: egy légáteresztő alaprétegre, amely melegen tart, miközben elvezeti az izzadságot, egy pulóverre, amely szigetel a hidegtől, és egy harmadik rétegre, azaz egy kabátra vagy parkára (hosszabb kialakítású kabát), hogy megvédjen az időjárástól és a széltől. 

Egy korábbi írásomban én is részletesen írtam arról, hogyan öltözzünk fel egy téli túrához , hangsúlyozva a 3 rétegű öltözködés fontosságát és a különböző rétegek szerepét. Azt gondolom ugyanakkor, hogy valóban fontos a jól megválasztott ruházat, de nem elegendő. Testünk felülete ugyanis nem egyformán adja le a hőt, a legtöbb hő a fejtetőnkön, a kéz- és lábfejünkön távozik. Ahhoz, hogy csökkentsük a hőleadást, ezek téli védelme nagyon fontos, így a hőérzetünk valóban kellemes maradhat. 

A fej, a nyak valamint a végtagok védelme nagyon fontos - a legtöbb hő ezeken a felületeken távozik 

Kesztyű

Kezünknek már az ősz második felében is jól eshet egy vékonyabb kesztyű, különösen a csípősebb reggeleken, vagy a hűvösebb estéken. Ilyenkor még egy ún. alsókesztyű is elég, hiszen komoly melegentartásra itt még nincs szükség. Választhatunk polár, selyem vagy merinói gyapjú kesztyűk közül egyéni ízlésünknek megfelelően. 

Választásunkat meghatározhatja az is, hogy 

 • milyen hőmérsékletben kívánjuk használni a kesztyűt: minden kesztyűnket laboratóriumi és valós környezetben is teszteljük, így határozzuk meg az ajánlott használati hőmérsékletet illetve a komfortzóna határát.
 • milyen a kesztyű kézügyessége: az a tulajdonság, hogy hogyan tudod benne kényelmesen mozgatni a tárgyakat. Kesztyűinket laboratóriumban, 1-5-ös skálán osztályoztuk. Minél közelebb vagyunk az 5-ös számhoz, annál jobban lehet a tárgyakat mozgatni a kesztyűben, annál inkább olyan, mintha ezt puszta kézzel tennénk. Nem mindegy, hogy mennyire nehezen tudjuk lehúzni vele a zippzárt vagy esetleg kivenni a zsebünkből valamit a túránk során.
 • kapacitív-e: mutató- és hűvelykujjal használni tudjuk-e az érintőképernyőt, az okoseszközeinket.

A megfelelő méret kiválasztása pedig azért fontos, mert ha túl kicsi kesztyűt választunk, a kompressziós hatás gátolja a megfelelő vérkeringést és nem tudja a kesztyű ténylegesen melegen tartani a kezet. 

A visszajelzéseitek alapján az egyik legjobbra értékelt modellünk a Trek 500-as alsókesztyű, mely 2 színben és 3 méretben elérhető.

Ahogy hidegebbre fordul az idő, már alaposabb védelemre és komolyabb melegítő hatásra van szüksége a kezünknek. Ilyenkor válasszunk "külső" kesztyűt, akár magában, akár rétegesen viselve egy alsókesztyű felett. 

A választásunknál az egyéni ízlés mellett itt is fontos szempont lehet a kézügyességi érték, az ajánlott használati hőmérséklet illetve a kapacítív tulajdonság megléte. Ugyanakkor további tulajdonságok is befolyásolhatják, hogy melyik a legmegfelelőbb kesztyű a számunkra:

 • vízállóság: a használati szokásainknak megfelelően nem vízálló, vízlepergető vagy vízálló kesztyűt választhatunk.
 • szélállóság: ez is fontos szempont lehet, hiszen a szél tovább növeli a hidegérzetünket.
 • egyéb használati tulajdonságok: amennyiben jellemzően túrabottal túrázunk, akkor válasszunk olyan kesztyűt, melynek a tenyérrésze és az ujjai megerősítettek, így strapabíróbbak a bothasználatkor.
 • egyéb praktikus jellemzők: ilyen például, ha a kesztyű két fele összekapcsolható, összefűzhető, ily módon jobban egyben tartható.

Nekem nagy kedvencem az MT900-as kapacitív kesztyű, amely mindezeket a tulajdonságokat magában hordozza és ecodesign termék. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a környezettudatos gyártási eljárásnak köszönhetően a termék 12%-kal kevésbé terheli meg a környezetünket. 

A kesztyű kiválasztásánál fontos, hogy az ízlésen túl a használati szokásainknak megfelelőt válasszunk, megfelelő méretben

Zokni

A megfelelő zokni megválasztásának sokkal nagyobb jelentősége van, mint amennyire általában gondoljuk vagy hangsúlyt helyezünk rá. Hiába a jól megválasztott túracipő vagy túrabakancs, a nem megfelelő zokni kényelmetlenné teheti, elrontva így a túrázás élményét. Téli túrák alkalmával pedig a lábfejek fokozott hőleadása miatt még nagyobb figyelmet kell fordítanunk erre a kiegészítőre, hogy ne fázzunk. Én a biztonság és a valódi komfortérzet miatt mindig tartok magamnál egy tartalék zoknit is. 

Az alábbi szempontok alapján választhatunk túrazoknit

 • hőtartó: gyapjú összetevőnek köszönhetően melegen tartja a lábunkat
 • szárazon tart: légáteresztő legyen a zokni, hogy a lábunk izzadságát elvezesse. Minél hosszabb túrára indulunk, ennek annál nagyobb jelentősége van.
 • magas szár: általánosságban is igaz, hogy legalább olyan szárú zoknit válasszunk, hogy a túrabakancs fölé érjen, hogy a bakancs ne dörzsölje ki a lábszárunkat. Télen pedig a hosszabb szár melegen tartja a lábszárunkat is.
 • minél kevesebb varrás legyen rajta - kényelmesebb, kevesebb irritációt okozhat
 • bőrirritáció és a vízhólyag kialakulásának megakadályozására sok esetben dupla réteget vagy különleges réteget alkalmaznak az ujjaknál, sarkoknál

A megfelelő méret kiválasztása a zokni esetében is nagyon fontos. Minden modellünk elasztán szálakat is tartalmaz, ami kellő rugalmasságot ad a zokninak és biztosítja azt, hogy a zokni rásimuljon a lábfejünkre, ne mozduljon el mozgás közben. Ha nagyobb méretet választunk, az könnyen irritációt, kidörzsölődést és vízhólyagot is okozhat. 

Az SH520 X-warm zokni nemcsak hidegidős túrázáshoz, de hótalpas túrákhoz is kiváló választás

Sapka + Sál

A fejünk szintén nagy hőleadásra képes, nem véletlen mondják az öreg hegymászók: "ha fázik a lábad, vegyél sapkát". A sapka megválasztásánál nagyon fontos szempont a megfelelő páraelvezetés. Ha nem figyelünk erre és túl meleg sapkát választunk, akkor könnyen éppen a túlöltözés, a megizzadás miatt fogunk fázni. 

Nyakunk védelmére praktikus csősálak vannak, bár én a hagyományos sálakat szeretem inkább, de ez egyéni ízlés kérdése. Csősálat választhatunk annak megfelelően, hogy

 • milyen hőmérsékleten szeretnénk használni,
 • milyen más sportok közben lehet praktikus: például használjuk kerékpározáshoz, futáshoz, síeléshez stb.
 • milyen egyéb funkciókat tölthet be: használható sapkaként, fejkendőként, maszkként....

 

Ha ezeknek a téli ruházati kiegészítőknek a kiválasztására és használatára valóban kellő figyelmet fordítunk, már nagyon sokat tettünk azért, hogy téli túrázásaink valódi élmények legyenek és ne a hideggel való küzdelemről szóljanak. 

Jó téli túrázást kívánok Nektek! 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)