Magazin

Blog

Ne süsd meg a kutyádat!

A hírek, tapasztalatok, beszélgetések alapján sajnos nem lehet elégszer mondani: Ne süsd meg a kutyádat! Mégis sajnos rendre megtörténik, hogy a forró autóban felejtik emberek az állataikat, a forró nyári hőségben pedig ez az életüket követelheti!

Ne hagyjunk állatot a forró autóban!

Az autó, a fémdoboz, amiben általában klíma üzemel, pár perc alatt 50 C°-ra melegszik, ha a forró napon parkolunk vele, de még árnyékban sem tart sokkal tovább ez a folyamat. Ha a Fifit bent felejtjük, akkor nagyjából 10 perce van a túlélésre. Ha nagyon muszáj a kocsiban hagyni, akkor azt szabályosan (ketrecben) tárolva tegyük és hagyjuk nyitva számára a csomagtartót. Tudom, ez főleg olyan szörnyeknél működik, mint a sajátjaim, de egy biciklilánccal már egész jól le lehet zárni egy fém boxot is, hogy ne emeljék ki az állatot (az autók többségénél pedig külön zárhatók az utasoldali ajtók és a csomagtartóé). Léteznek már praktikus hővisszaverő fóliák (a Decathlonnál mentőfóliaként kapható), ezeket szintén a nyitott csomagtérre és a kocsi tetejére tudjuk ráteríteni, hogy kicsit kellemesebb legyen odabent a hőmérséklet. Alapvetően arra törekedjünk, hogy állat az autóban egyáltalán ne maradjon. Csak akkor cipeljük magunkkal, ha feltétlenül fontos.

Nem csak az autóban lehet melege

A Fifinek persze a kánikulában nem csak a kocsiban rossz, a panellakás és a beton is nagyon fel tud forrósodni. A legprofibb megoldás a problémára a hűsítő matrac, de hasonlóan jó lehet a hideg vizes rongy a fekhelyre terítve. Nagy népszerűségnek örvend a klasszikus kagyló formájú homokozó vízzel való megtöltése alkalmi medence gyanánt, a kutyák ezt is nagyra tudják értékelni. Nálunk az esővizes hordó túlfolyójával van összekötve a “medence”, így szinte mindig bőven van benne víz.

Segíthetünk rajtuk!

A kutyák a saját testhőjüket nehezen adják le, izzadni ugye csak a mancsukon tudnak, így a lihegés marad az egyetlen saját megoldásuk. Azzal tudunk segíteni nekik, ha a természet adta hőszigetelő rétegtől megszabadítjuk. Nagyon hatékony célszerszámokat lehet ma már kapni, amik kifejezetten az aljszőrzetet távolítják el, meghagyva a fedőszőrt. A szőr lenyírását minden esetben jól át kell gondolni, nem feltétlenül segítünk vele. Ha nagyon sűrű a Fifi szőre, akkor érdemes kozmetikushoz vinni, manapság már a legtöbb szalonban van "ciklon" olyan céleszköz, ami az elhalt szőröket csapatja ki a kutya subájából. Nagyon nagy az ilyen gépek hatásfoka, tényleg érdemes kipróbálni.

Edzeni csak okosan!

Az edzést, mozgatást a nagy hőségben, hőségriadóban legjobb hajnalra vagy estére időzíteni és természetesen bőségesen hagyni vizet a kutya előtt. Kerti kutyáknál előfordul, hogy ilyenkor gödröt ásnak és abba fekszenek bele. Ha ez nincs nagyon zavaró helyen, akkor legyünk engedékenyek és hagyjuk meg és külön örülni fog, ha még néha vízzel meg is locsoljuk.

Óvatosan a betonon!

Főleg a városi kutyák számára jelent valós veszélyt a felforrósodott beton, igazán forró nyarakon még meg is tud olvadni, szóval ne vegyük félvállról a problémát! A megoldás elsősorban az, hogy a kritikus órákban nem sétálunk, de nem szégyen a kutyacipő sem, néhány márka készít már nagyon jó minőségű cipőket, amiket nem csak télen, a felsózott talajon, hanem egész évben tudunk használni, amennyiben indokolt.

Az úsztatással is okosan!

Nem teljesen tartozik a vezérgondolathoz, de azért emeljük ezt is: ne sokkold a szívét! Ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is okozhat hirtelen sokkot, majd szívleállást, ha az áthevült testük hirtelen vízbe csobban. Ahogy magunkat - vagy a gyerekeinket - őket is lépésenként engedjük a vízbe a nagy melegben.

 

A lányaim szerencsére nem ugranak hasast a vízbe, főleg csak pacsálnak benne.
 Lányaim Orfűn, az orfűi szabadstrand a jelenleg üzemelő hivatalos kutyás fürdőhelyek egyike

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)