Magazin

Blog

Nem viszünk potyautast! - Mikor jó a kutyahátizsák, és mit érdemes beletenni?

Nálunk még nem annyira elterjedt, kutyás túrázós körökben néha szélsőséges reakciókat kap, ám pl. az USA-ban már nagyon népszerű a kutyákat hátizsákkal felszerelni. Nemrégen mi is beruháztunk egyre, nézzük hát mikor és hogyan érdemes használni.

Rövid, vagy hosszú túrára?

Nagyon sokáig gondolkoztam rajta, hogy vegyek-e, és ha igen milyen típust, majd az első több napos túrázásunk során meggyőződtem róla, hogy igenis szükségem van arra, hogy kihasználjam Rebelle kapacitását. Aki pakolt már be hátizsákos ottalvós túrára tudja, hogy nincs olyan, hogy elég hely... Mikor tehát belefutottam egy leárazásba, vettem egy nagy levegőt, és megvettem Rebinek az eddigi legdrágább felszerelését. Igen, sajnos a kutyahátizsák bármely gyártótól vásárolva húzós tétel... Nagyon olcsó ázsiai oldalakról pedig nem volt kedvem rizikózni. 

Sajnos csak egy színben volt elérhető, de így is jól áll Rebinek

No és mit szól hozzá a kutya?

Természetesen, meg kell szoknia. Nem pusztán azt, hogy a kutyahátizsák több ponton rögzített, mint egy átlagos hám (a hasa alatt is fut egy pánt, nem csak hónaljban), de a súly hordozása is újdonság. A teste terebélyesebb lesz, amit csak rutinnal fog tudni megszokni, és valamelyest mozogni is fog a hátán a súly, kutyája válogatja, hogy ez meddig és mennyire zavarja. Rebelle kb. az első fél órában idegenkedett a hátizsáktól, utána már vidáman futkosott.

Mindenki kivette a részét a homik cipeléséből

Mit tegyünk bele? 

Mivel ő kutya és nem öszvér, arra törekedtem, hogy minél kevesebb súlyt helyezzek rá. 33 kg a súlya, azon igyekeztem, hogy ennek csak max 10%-át hordozza, azaz kb három kilót (az eddigi túráinkon a 2 kg-ot alig léptük túl). A cél érdekében polár pulcsijainkat, zoknit, alvós nadrágot helyeztünk el a zsákjaiban, gondosan ügyelve rá, hogy a két nyeregtáska ki legyen egyensúlyozva. Elérhető a piacon olyan hátizsák kutyák számára, amiben gyárilag kapunk egy puha kulacsot mindkét rekeszbe, és elgondolkoztam rajta, hogy a Kalenji soft flaskákat adom neki, mondván az az ő vize, de inkább a kisebb súlyt választottam. Plusz a vizet nagyon kiszámolva kellett volna adagolni, hogy mindig megegyező súly legyen a két oldalán. Én másoknak is azt ajánlom, hogy keressék meg a teljes pakkból a könnyű de térfoglaló tételeket, és azt pakolják a Fifi tatyójába. Tartsuk szem előtt, hogy a kutyahátizsák nem törvényszerűen vízhatlan, a kutyánk nem fogja tudatosan kerülni az ütközéseket a fák törzsével vagy a pocsolyákkal, úgyhogy törékeny holmit sem pakolnék neki, illetve csak vízhatlan csomagolásban helyezzük be a ruháinkat a táskájába.

Csendélet az első pihenőnél

Jó ez neki? 

Ez már egy nehezebb kérdés, fontos, hogy a gerinc és a lábak ízületei egészségesek legyenek, és ügyeljünk arra, hogy a testsúlyához képest a 10%-ot ne lépjük túl! Egy kisebb testű kutyánál már nem is feltétlenül éri meg a táskával bíbelődni, fejlődésben lévő kutyára pedig semmiképpen se adjunk! Tartsuk szem előtt, hogy a nagytestű kutyák teljes kifejlődése akár 2-3 év is lehet! 

Kempinghangulat

Ő nem tudja, hogy meddig fog menni

Míg mi fel tudunk készülni az előttünk álló kilométerekre, a kutyánk legfeljebb sejti, hogy most nem egy rövid, intenzíven futkosós séta vár rá. Hogy biztosan ne terhelje meg az előtte álló táv, célszerű lábnál tartani, vagy pórázra venni. Rebelle elég jól bírja a gyűrődést, de neki is kellett egy 15 kili, mire belátta, hogy nem érdemes össze-vissza szaladoznia a zsákkal, mert még mindig megyünk tovább. Ha nem veszem magam mellé már az elején, sokkal hamarabb elfáradt volna, így élénk maradt táborverésig.  

Második nap-még mindig mosolyog

Rövid, vagy hosszú túrára?

Én nem vesződnék a hátizsákkal rövid túrán, legfeljebb akkor, ha valamiért nem tudok máshogy pakolni. A mi zsákunk elég nagy űrtartalmú, viszont ha nincs telepakolva, akkor az a néhány dolog nagyon mozog benne, nincs értelme félig megrakni. Léteznek természetesen más márkáknál kisebb űrtartalmúak is, amik praktikusak lehetnek az egynapos túrán is, például a vizet szállítani, ha nincs az útvonalon forrás. 
 

Lemmy kutya (40kg) és a hám a nyeregtáskák nélkül

A jó hátizsák másra is jó

Bár nem mindegyik ilyen kialakítású, de a miénk szerencsére ilyen: egy alap hámra tudjuk felpattintani nyeregtáska-szerűen a táskát magát, de a hám külön is teljesen jól használható. Egy strapabíró, kényelmes viselet, amivel még húzni is kényelmesen tud a jószágunk. No nem használnám futóedzéshez, de dombon felfelé segítségnek simán működik. Plusz a három pontos megoldás miatt minimálisan, de alkalmas a kutya emelésére, átsegíteni akadályokon.  

 

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)