Magazin

Blog

Tervezel beszerezni egy neoprént a szezonra? - Hasznos tanácsok neoprén ruha vásárláshoz

A neoprén nem egy olyan ruhadarab, amit minden héten vesz az ember, ezért nem árt jól átgondolni, milyet választunk, és hogy pontosan mire is számítsunk a használatakor.

A Decathlonnál jelenleg  kétféle neoprén ruha elérhető.

Az egyik 18 fokig, a másik 14 fokig ajánlott. A különbség a kettő között az anyag vastagsága. A 18 fokig javasolt dressz 2 mm vastagságú, míg a hidegebb vízbe ajánlott 3 mm a végtagoknál, illetve 4 mm vastag a törzsnél. A külső bevonata mindkettőnek vízlepergető. A ruhák szabása úszáshoz van kialakítva, így nem kell aggódni, hogy a vízben akadályozná a szabad mozgást. Nem mehetünk el amellett sem, hogy mind a két modellből kapható férfi és női változat is!

18 fokig ajánlott férfi neoprén ruha

A neoprén előnyei

A neoprén előnye a hideg elenni védelmen túl, hogy az anyagban lévő légbuborékoknak köszönhetően viselőjének könnyű a víz felszínén maradnia, így könnyebben siklik – javulhat az úszóideje.
 

Fontos, hogy a méretválasztásnál figyeljünk arra, hogy passzentos, tehát testhezálló legyen a ruha, mert ha nagyobb a kelleténél, akkor könnyen belekap a víz, ami nehezíti az úszást.
 

A neoprén felvételét megkönnyíthetjük, ha egy nejlon zacskót húzunk a lábunkra és a karunkra, úgy bújtatjuk át a ruhán, így nem akadnak el a végtagjaink. Ezzel az apró trükkel nem kell túlzottan húzni, tépni a neoprént, nem kell félni, hogy kárt teszünk benne.

Fontos, hogy testhezálló legyen a ruha, így javulhat az úszás teljesítményünk.

Ha valaki még nem úszott neoprénben, érdemes felkészülni, hogy úszás közben kidörzsölődhet a viselő nyaka, tarkója a levegővételhez szükséges fejforgatás miatt. A kidörzsölés súlyosságát csökkenthetjük, ha felvétel előtt bekrémezzük a nyak hátsó és oldalsó részét. Erre megfelelő lehet a gyógyszertárakban is kapható vazelin, de jó más - viszonylag vízálló - krém is.
 

A nyílt vízi úszóneoprének hátul cipzárasak, mert így könnyebb őket levenni. A cipzárt egy hosszú zsinór segítségével tudjuk fel- és lehúzni, így nem kell aggódni az ebből származó kellemetlenségek miatt. 

A neoprén overallok hátul cipzárral vannak ellátva, így könnyű a fel-és levétel. 

Ha sérülés, szakadás keletkezne az overallon, akkor a búvárruhákhoz is használatos neoprénragasztóval tudjuk javítani.


Nem utolsó sorban, jól jöhet még a hideg vízben egy neoprén anyagból készült úszósapka is, hogy a fejünk se fázzon, mivel egy szilikon sapka nem sokat véd a hideg ellen.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)