Magazin

Blog

Nincs idő sportolni? - Heti három edzés két gyerek nevelése mellett

Sóhajtozva ültem a határidőnaplóm felett. Éppen azt tervezgettem, hogy a héten mikor tudom a teendőim közé préselni a három alkalom sportot. Fotósuli, munkahelyi feladatok, vidéki családtagok látogatása, házimunka, nyelvóra … valahol ebben a rengetegben kell helyet találnom a mozgásnak. “Hogyan oldja meg a rendszeres sportolást egy nő, aki az ilyen heti teendői mellett gyermeket is nevel?”

Ezen morfondíroztam a munkahelyemen az ebédszünetben, amikor elsétált mellettem Szeidel Edina, a Decathlon áruházak kommunikációjáért felelős csapattagunk. Edina két gyermek édesanyja. A munkája és háztartás adta feladatok mellett még azt is kigazdálkodja idejéből (és nem mellesleg az energiájából), hogy hetente három alkalommal sportoljon. A statisztikai felmérések, megkérdezések szerint a magyar lakosság egyik leggyakoribb kifogása a sportolás mellőzésére a “nincs rá időm” érv. Vajon Edinának hogyan sikerül? Arra kértem, mesélje el az élményeit.

A hobbi szintű mozgást már gyermekként megkedveltem

“-Gyerekként a szüleimmel sokszor töltöttük a hétvégéket bringázással, kirándulásokkal. Gyakran utaztunk a Balatonhoz, a nővéremmel szívesen úsztunk, eveztünk a tóban. Ugyan édesanyámék soha nem kapacitáltak az intenzív sportra, nem erőltették rám a versenyszintű mozgást, de a hobbi szintű sportolást már gyermekként megkedveltették velem. Fiatal felnőttként, a tanulmányaim miatt sokat kellett a könyv felett görnyednem, az iskolapadban ülnöm, így a főiskolai éveim alatt már igazán vágytam arra, hogy mozgással ellensúlyozzam ezt. Már ekkor is olyan sportokat választottam, amelyek nem követelték meg a fix edzéstervet. A futás, spinning és fitnesztermi edzés kötetlenebb volt: akkor vágtam bele a mozgásba, amikor két főiskolai előadás között, a vizsgákra való felkészülés során éppen ráértem. Így meg tudtam oldani, hogy a diák évem alatt rendszeresen sportoljak. 

 Edina két gyerek büszke anyukája

A sporttal a gyermekvárás alatt sem kell felhagyni

Ezt az aktív életmódot a diploma átvétele után is tartottam, ugyan ülőmunkát végeztem, de heti több alkalommal sportoltam. Ennek is köszönhetem, hogy nagyon jó formában voltam, amikor várandós lettem a kisfiammal. A babavárás során nagy rázkódással járó sportot nem űzhettem, de ezekben a hónapokban sem maradt el mozgás: kismama jógáztam és hosszú sétákra indultam. Tudom, vannak édesanyák, akik a terhességük teljes ideje alatt végeznek kardio sportokat. Ezért a döntésükért egyáltalán nem ítélem el őket, csupán én úgy gondoltam, inkább elővigyázatosabb leszek és számomra könnyebb mozgásformákat választok. Sok sport közül választhatnak azok a nők, akik hozzám hasonlóan vélekednek erről a témáról. Nem kell teljesen felhagyni az aktív életmóddal, ha valaki tart a rázkódással járó sportoktól gyermekváráskor.

Heti három edzés két gyerek nevelése mellett

A kislányom születése után tartottam csak szünetet a sportolásban. Ezekben a hónapokban az éppen elég kimerítő volt, hogy a két gyereket emelgettem és hagytam időt a szervezetemnek, hogy “kipihenje magát” a második szülés után. Az orvosom javaslatára fél év után kezdtem el ismét a rendszeres sportolást. Ezt azóta is tartom, hetente két alkalommal személyi edzővel végzek fitnesztermi mozgást, emellett heti egyszer spinning órán veszek részt. Imádom az ilyen átmozgató, igazán izzasztó sportokat! Ilyenkor csakis a mozgásra figyelek, teljesen kikapcsolódok és sikerként élem meg, hogy végigcsinálom az intenzív órát. A gyerekeim is szeretnek sportolni, a kislányomat a héten válogatták be a kézilabda csapatba, a kisfiam pedig focizik. Szinte minden nap mozognak ők is.

 Edina hetente két alkalommal fitneszteremben edz

Egyensúlyban nőként

Elsősorban anyuka vagyok. Bár sokszor kapom meg azt a visszajelzést, hogy kis felkészüléssel akár fitnesz versenyeken is részt vehetnék eredményesen, ám ezt nem vállalnám. Úgy érzem, erre annyi energiát kellene fordítanom, ami felborítaná a most meglévő egyensúlyt a gyermekeimmel, a munkámmal és a sporttal eltöltött időmben. Viszont fontos számomra, hogy nőként is jól érezzem magam a bőrömben, hogy egészséges, kiegyensúlyozott legyek. Ehhez számomra elengedhetetlen a sport - ha hobbi szinten is. 

Az egészséges táplálkozás messze nem sanyargatást jelent

A táplálkozásban nem sanyargatom magam. Édesszájú vagyok és imádok családi körben jókat enni! Diétát nem tartok, csupán az edzőm által adott pár tanácsot tartom be, amit nem élek meg lemondásként, mára ezek a mindennapjaim részévé váltak. Ilyen például, hogy a vacsorát este 7-ig elfogyasztom, illetve, hogy kevés péksüteményt eszek, többnyire csak akkor, ha az teljes kiőrlésű lisztből készült. Úgy érzem, igaz az állítás, ami szerint a fitt életmódnál 70%-ban a táplálkozás 30%-ban a sportnak van szerepe. Nem vagyok szerencsés alkat, könnyen hízok. Viszont fontos nekem, hogy egészségesen éljek, így kitartóan teszek is ezért. 

 Rendszeresen sportol, de fittségében a táplálkozásának is nagy szerepe van

Ami nekem bevált, akik nélkül nem menne

Az általam preferált fitnesztermet úgy választom ki, hogy ne teljen el sok idő az oda való utazással. Ugyan próbálkoztam az otthoni edzéssel is, de ebből többnyire csak az lett, hogy elmaradt a mozgás. Ha otthon vagyok, mindig találok más teendőt a sport helyett. Ha viszont eljárok egy terembe, akkor ott csak az edzőmre tudok figyelni, akivel kikapcsolódás a közös “munka”. Nem fix napokon edzek, minden héten más időpontot egyeztetek a tréneremmel, az éppen aktuális elfoglaltságaimtól függően. Számomra a gyermekeim az elsők. Csak akkor indulok sportolni, ha az apukájuk vagy az édesanyám tud rájuk vigyázni; ha tudom, hogy az ő iskolai és otthoni teendőik, ellátásuk nem sérül. Ha másnapra verset kell tanulniuk, vagy környezet dolgozat lesz, akkor az fontosabb, mint az én sportolásom.

A gyerekek az elsők, a rendszeres sportoláshoz a családtagok együttműködése szükséges

Arra van időd, amire csak szeretnéd?

A mozgás nem csak testi, de szellemi egyensúlyban tart. Kiváló módja, hogy kieresszük a gőzt, hogy levezessük a stresszt. A sport megerősíti az immunrendszert. Nem is emlékszem, hogy mikor voltam beteg utoljára. Magabiztosságot is ad. Nem szégyellem: jól esik, hogy 37 éves létemre huszonéves lányok lépnek oda hozzám, hogy tanácsot kérjenek tőlem, a fittségemet látva. Motivál, hogy új mozgásokat is kipróbáljak: terveim között van, hogy megtanuljak teniszezni. Úgy gondolom, édesanyaként nem mindig állja meg a helyét a mondás: “Arra van időd, amire csak szeretnéd.” Hiszen a súlyzózásnál fontosabb, hogy a gyerekek reggelije elkészüljön, hogy kész legyen a házi. Ám ha a család megérti, hogy miért fontos az édesanyának a mozgás, az egészséges életmód, akkor kis tervezéssel, összefogással megoldható, hogy egyensúlyba kerüljön a teendő és a kikapcsolódás.”   

Érdekelődsz további fitt anya történeteink iránt? Tudj meg többet a várandósság alatti sportról és olvasd el korábbi bejegyzéseinket is e témában.  

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)