Magazin

Blog

"Nincs rossz idő, csak rossz ruha." - Öltözködési tippek téli túrázáshoz

"Nincs rossz idő, csak rossz ruha." - tartja egy norvég mondás. A hideg idő, a téli időjárás nem szegheti kedvünket, hogy elinduljunk télen is kirándulni. De figyelnünk kell a megfelelő öltözködésre, hogy akár mínuszokban is pozitív élményekkel térjünk haza egy téli túrázás után.

Réteg, réteg, réteg

Azt már gyerekkorunkban megtanultuk a szüleinktől, hogy rétegesen kell öltözködni. A rétegeket tudjuk variálni, ahogy az időjárás változik, a hőmérséklet ingadozik a nap folyamán vagy ahogy mozgás közben felmelegszünk. 

A rétegek között keletkező légréteg szigetel és  - mint egy hagyma - minden rétegnek megvan a maga szerepe. 

1. réteg:

Ennek a rétegnek az a funkciója, hogy megőrizze a testmeleget, a testhőből egy mini fűtésrendszert hozzon létre és ha szükséges, elvezesse az izzadságot. Úgy viselkedik, mint egy második bőrréteg: szabályozza a hőmérsékletet és megakadályozza a nedvesség felhalmozódását. Feszes, de rugalmas anyagból célszerű választani aláöltözetet, de figyeljünk arra, hogy ne legyen szoros, hiszen az gátolja a vérkeringést és így nem tölti be a funkcióját.

Többféle aláöltözet közül választhatunk ízlésünknek és pénztárcánknak megfelelően. 

2. réteg:

Melegen tart, szigeteli az alatta levő testhőt. Ez gyakran polár anyagból vagy polár belsővel készült, 1 vagy két réteg pulóver. A bolyhozott polár szerkezet úgy működik, mint az állatok bundája vagy a madarak tollazata, megköti a természetes hőszigetelőként működő levegőt. 

Én gyakran két réteg pulóverben indulok el, majd a túra során leveszem az egyiket, ha úgy melegszik az idő. Szeretem a cipzáras felsőket, mert azzal jól tudom tovább szabályozni a hőérzetemet. 

Egyik kedvencem az SH 500 x-warm Quechua polár felsőrész. Kapucnis, ami nekem elsődleges szempont a választásnál, de elrejthető, ha valaki úgy szereti viselni. Hátsó részén kialakított nyílásnak köszönhetően nagyon jó a szellőzése, oldalán pedig rugalmas betétek teszik könnyebbé a mozgást. 

Ez a polár felső külső rétegként is használható kapucnijának és a vízhatlan betéteknek köszönhetően

3. réteg

Víz-és szélálló réteg, egy külső héjkabát. Feladata, hogy védjen az időjárás viszontagságaitól. Ugyanakkor fontos, hogy a kabát jól szellőzzön kifelé, ezt gyakran szellőzőbetétek vagy például az oldalában vagy hónaljban elhelyezett cipzárokkal biztosítják. 

Fontos, hogy a kabát is kényelmes legyen, ne szorítson. A kapucni praktikus, mint ahogy a sok zseb is. 

Praktikusak és csinosak a túrakabátok, például a Forclaz 3 in 1 kabátok. A kivehető bélésnek köszönhetően könnyen alkalmazkodhatunk az időjárás változásához és egy termékben megvan a második, harmadik réteg is. Hónalj részben elhelyezett cipzár fokozza a légáteresztést. Zivatarban is több órán át megvéd (vízhatlansága 5000mm). 

Igazából az, hogy a túra során hány réteg ruhát veszünk magunkra függ attól is, hogy mennyire vagyunk fázósak, mennyire intenzíven mozgunk a túra során, legjobb ezt saját magunknak kitapasztalni. 

Én nagyon gyakran csak egy mellényt viselek a két polár réteg felett, mert ebben tudok könnyen mozogni és általában elégnek bizonyul, ha a hátamat és a mellkasomat védi.

Nadrág

A megfelelő túranadrág szabad mozgást enged: ergonomikus kialakítású, azaz lépésbetét található a combok között és formázott a térdrésze.

Régóta vágytam egy igazi túranadrágra és a Quechua SH 520 x-warm téli túranadrágja jó választásnak bizonyult. Testhez álló szabása és rugalmas anyaga miatt a nadrág nagyon kényelmes és szabad mozgást biztosít, ami nélkülözhetetlen téli túrázás közben. Két színben - fekete és sötétzöld - elérhető. 

A nadrág külső szövete szélálló és vízlepergető, így megbirkózik a téli időjárás viszontagságaival. Az ülepénél és a szárak alján vízhatlan betétekkel látták el. A szár alján elhelyezett, fűzőrögzítő kampóval ellátott kamásli praktikus megoldás, megakadályozza a hó bejutását a nadrágba.

A comboknál cipzáras szellőzési lehetőséget alakítottak ki a jobb hőérzet érdekében 

Fontos a hőtartás és légáteresztés közti optimális, egyensúlyi állapot, hiszen ha a nedvesség felgyülemlik a ruhában, a kevésbé aktív szakaszokon (pihenő, lejtmenet) fázni fogunk. Ez a nadrág ideális az esetenként intenzívvé váló mozgáshoz is: a nadrág oldalán mikroperforált szövetből készült, cipzáras szellőzőnyílásokat helyeztek el, amit egy erős emelkedőn vagy nagyobb tempónál bizony használtam mínuszban is. 

Sapka, kesztyű, sál 

Testünk felülete nem egyformán adja le a hőt. A fejünk, a nyakunk, a végtagjaink nagy hőleadásra képesek, ezért ezek téli védelme is nagyon fontos. Legjobbak a fület is védő, polárbéléses vagy gyapjú sapkák, melyek melegek és légáteresztőek. A sálról se feledkezzünk el! Széles választék áll rendelkezésre csősálakból, bár én a hagyományos sálakat szeretem jobban. 

Kesztyű esetén is tudunk rétegesen öltözködni. Mikor enyhébb idő van önmagában is elég lehet egy vékonyabb, "alá-kesztyű", ha hidegebbre fordul az idő, akkor erre tudunk rávenni egy melegebb, esetleg vízhatlan kesztyűt. 

Egyéb tanácsok

  • Vastagabb, hosszabb szárú túrazoknit válasszunk, olyat, ami meleg, de nem tartja a nedvességet, jól szellőzik. Jó, ha a hátizsákunkban tartunk egy tartalékzoknit is.
  • Ha a nadrágunkban nincsen beépített kamásli, akkor érdemes beszerezni egyet. Meggátolja a sár, kavics, hó és latyak bejutását, de hőszigetelő hatása is van.
  • Ha havas, jeges útvonalon haladunk, jó szolgálatot tehet egy, a bakancsunkra tehető csúszásgátló, "hómacska" is.
  • Emelkedőn, lejtőn minden évszakban hasznos útitárs egy túrabot. Csökkenti a sérülések kockázatát és megkönnyíti a gyaloglást.
  • Télen hamarabb sötétedik, így legyen mindig a hátizsákunkban egy fejlámpa vagy elemlámpa.
  • Figyeljünk a túránk során az energiabevitelre, hiszen a test melegen tartása extra energiát von el. Jó lehet egy energia- vagy müzliszelet, hiszen a csoki megfagy a hidegben.
  • Fontos, hogy legyen nálunk termoszban meleg ital, kávé, tea, forró csoki vagy leves.

Ha a ruházat, felszerelés pipa, már csak el kell indulni a meleg szobából. Néha ez a legnehezebb, de várnak a turista utak, hiszen túrázni télen is élmény

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)