Magazin

Blog

Nyikorgó gördeszka? Itt a megoldás....

Gyakori probléma, hogy a gördeszka - legyen az gyerekjáték, freestyle deszka, cruiser, vagy longboard - felfüggesztése felől egy furcsa és olykor igen zajos hang hallatja magát, miközben a lapon állunk. Eme olykor igen idegesítő probléma megszüntetésének próbáltam utánajárni.

Szóval a gördeszka zajos? A súlypontot szeretnénk megfelelően elhelyezni, vagy éppen kanyarodunk, netán egy trükk véghezvitelén fáradozunk... a kellemetlen nyikorgás minden esetben jelentkezhet. Hiába próbálod megfejteni az okát, nem tudod honnan jön a zaj? A gördeszka gumipogácsái nyikorognak? A lap és a felfüggesztés közötti riserpad lenne a ludas? A kerekek rossz minőségűek?

Dobpergés... hogyan gyógyul meg a gördeszka?

A megfejtés: nem, vagy általában nem. A nyikorgás forrása a felfüggesztés fém (t)alapzatának mélyedésében található poli-urethán gyűszű. Itt találkozik, ebben a kis gödörben van beékelődve a felfüggesztés felső - egyébként a kerekeket is tartalmazó - része. 

Nyikorgó gördeszka - Egy longboard lap és a felfüggesztés alapzata
 Egy longboard lap és a felfüggesztés alapzata

Mi az a felfüggesztés? 

A gördeszka kerekei a felfüggesztésen találhatóak. A deszkával kivitelezhető kanyarodás mértékét és a board stabilitását pedig a tőcsavarral rögzített gumipogácsák keménysége és a tőcsavar feszessége, valamint a felfüggesztés szélessége határozza meg. A műanyag gyűszű és a fém találkozása okozza tehát ezt a súrlódást, s ennek következtében a nyikorgást. Ha a megszüntetésén gondolkodsz, itt egy tipp ennek megvalósítására: A tőcsavar teljes kiengedésével szedd le a pogácsákat és a függesztés felső részét. A gyűszűhöz így már könnyebben hozzáférhetsz. Persze így sem lesz egyszerű a dolgod, mert a gyűszűt nem egyszerű kiapplikálni. Ha van egy vékony harapó fogód, szerszámod sokat segíthet az ügyön. 

Nyikorgó gördeszka - Kend be zsírral a gördeszka gyűszű részét!
 Kend be zsírral a gördeszka gyűszű részét!

Miután a gyűszűt kiszedted, a gödröcskét enyhén kend be egy is kenőzsírral, majd tedd vissza a helyére. Ha ezzel megvagy, a gyűszű belsejét is bekenheted. Már csak használatra készre kell szerelned a deszkádat. Szét és összeszerelésnél is gondosan ügyelj a helyes sorrendre és az alkatrészekre! 

Nyikorgó gördeszka - Szüntesd meg a nyikorgó hangot a B'twin teflon kerékpárzsírjával
 Szüntesd meg a nyikorgó hangot a B'twin teflon kerékpárzsírjával

Ha mindent jól csináltál, a zaj minden bizonnyal megszűnt!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)