Magazin

Blog

Nyolc ok arra, hogy esőben is túrázz

Előfordult már veled, hogy egy egész túraszezont kihagytál a rossz idő miatt? Az esőnek azonban van jó oldala is. Esőben gyönyörű a természet. Mielőtt beismernéd, hogy meghátrálásra kényszerít az időjárás, ismerd meg az esőben való túrázás előnyeit!

Akár kezdő vagy, akár profi, a megfelelő felszereléssel, felkészüléssel és pozitív hozzáállással az esőben való túrázás valódi öröm lehet. Nyolc okból is. Biztonsági okokból mindig tájékozódj az időjárási viszonyokról, mielőtt túrázni indulsz! Ne csak a kedvenc TV-csatornádon, vagy internetes oldaladon tekintsd meg az időjárás - előrejelzést! Javasoljuk, hogy alaposan járj utána és nézd meg a várható hőmérsékletet, fenyeget-e villámlásveszély, földcsuszamlás, vagy bármilyen egyéb veszély azon a területen, ahol túrázni kívánsz. 

1. Egyedül leszel az úton

Az eső hatására kiürülnek a hegyi ösvények, előfordulhat, hogy senkivel sem találkozol és élvezheted az egyedüllét, a nyugalom örömét. Ha csöndben maradsz és türelmes vagy, talán olyan állatokkal is találkozol, amilyeneket általában nem láthatsz. Azonban ügyelj arra, hogy a kijelölt úton maradj, szükség esetén visszatalálj egy térkép és egy iránytű segítségével. Esőben valószínűleg nem lesznek körülötted más túrázók, akik segíthetnének, ha eltévedsz. Mindig mondd el valakinek, hogy túrázni mész, és azt is, hogy hova és milyen hosszú időre indulsz.

2. Az eső tele van negatív töltésű ionokkal, mely valójában pozitív

Bár a negatív ion kifejezés félrevezető lehet, valójában nagyon jó hatással vannak a szervezetünkre. Az eső tele van ilyen ionokkal, örüljünk neki! Felfrissítik a levegőt és csökkentik az asztma, valamint a krónikus fáradtság tüneteit. Ha legközelebb kimész a szabadba levegőzni, várd meg az esőt, hogy kiélvezhesd minden előnyét!

3. Tízszer erősebb érzékszervekkel fedezheted fel (ismét) a tájat

Az eső különleges élményt nyújt az érzékszerveink számára. Egyesek könnyebben elalszanak az eső hangjára, az illata is egyedülálló. Ha az erdőben sétálsz, a fű zöldebbnek tűnik, a fák és a növények illata intenzívebbé válik, és még az eső következtében kialakuló patakok és kis vízesések hangja is erősebbnek hangzik. Ha mindezt száraz lábbal szeretnéd élvezni, ne feledkezz meg az esőnadrágról és a kamásliról. Nem elég a vízhatlan cipő, mivel még a fűről lepergő víz így is belefolyhat a cipődbe, a lábadra.

4. Végre kipróbálhatod a vízhatlan kabátod, ami már kezd kifakulni a szekrényben

Ismerd el, hogy azért kerestél egy tökéletes vízhatlan, légáteresztő és könnyű súlyú kabátot, hogy minél tovább használhasd. Végül ráleltél arra a kabátra, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen időjárási viszonyok között elindulj túrázni. A kabátod azonban már jó ideje nem hagyta el a szekrényt. Most itt a lehetőség, hogy kipróbáld, méltó-e a hírnevére. Ne feledd, hogy a vízhatlan kabátjainkat különleges teszteknek vetjük alá és egy 5-ös skálán minősítjük a vízhatlanságukat. Itt mindent megtudhatsz arról, hogyan válassz vízhatlan kabátot. Itt pedig azt tudhatod meg, hogyan számítjuk ki a kabátok vízhatlansági minősítését

 Az esőben való túrázás maradandó élmények forrása lehet

5. Olyan állatokat láthatsz, amelyek csak esőben jönnek elő

Nagyobb esélyed lesz arra, hogy állatokat láss a vadonban. A csigáktól a szalamandrákon át a békákig mindenki találhat a kedvére valót. Ajánljuk, hogy esős időben mindig legyen kéznél egy távcső vagy a fényképezőgép. Lehetőséged nyílik arra is, hogy csigaversenyt rendezz a gyerekeid számára, de természetesen csak az állatok maximális tiszteletben tartásával.

 6. Ha szerencsés vagy, szivárványt is láthatsz

Mindnyájan nagy gyerekek vagyunk és a szivárvány mindig bearanyozza a napot. Eső nélkül azonban nincs szivárvány. Egy további ok arra, hogy kimenj a szabadba akkor is, ha nem ideális az időjárás. Ráadásul nagyszerű motiváció a gyerekek számára, hogy kimenjenek a szabadba felfedezni a szivárvány lábához rejtett kincseket.

7. A gyerekeid imádni fogják a pocsolyába ugrálást

Klasszikus de hatékony módszer: a pocsolyák mindig csábítóak a kicsik számára. Azonban légy óvatos és figyeld, merre mennek! Ügyelj arra, hogy ne csússzanak el a sáros talajon! Gondoskodj arról is, hogy megfelelő felszerelés megakadályozza, hogy a víz belefolyjon a cipőjükbe és a csizmájukba.

 8. Valószínűleg nem Yumában, Arizonában élsz

Évente 330 napsütéses nap, átlagosan 11 órás napsütéssel. A Guinness Rekordok könyve szerint Yuma a legtöbb napsütéses órával rendelkező város a Földön. Sajnos nem ott élsz. Azonban a nagyobb arányú esős napok ellenére kár lenne lemondani a tiszta levegőről és a csodálatos kilátásról a közeledben egy enyhe zápor miatt. Ugyanez a helyzet, ha esősebb területre mész nyaralni.  Bónusz: Egy forró ital, és az érzés, hogy végrehajtottál valamit, amikor hazaérsz. Egy forrócsoki és egy meleg fürdő ugyanazt jelenti a túrázás után, mint egy raklettezés a tűzhely mellett síelés után. Egy esős túranap után felkészülhetsz a következő túrára. Álmodozhatsz távoli tájakon folytatott túrákról, vagy egyszerűen felfedezheted a környező túraösvényeket. Mindkét esetben nagyszerű új túralehetőségek adódnak. Jó tudni: Ahogy láttad, az esőnek nem csak kellemetlen oldala van, valójában nagyon kellemes is lehet. Azonban figyelj arra, hogy időben keress menedéket, ha a zivatar viharrá fokozódik.  

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)