Magazin

Blog

Őszi kerékpáros ruhakörkép

Bár, az idei nyár az elmúlt évek jó szokásához híven ezúttal is jócskán kitolódott, nem szabad elfelejteni, hogy ősz és tél idén is lesz. A levegő le fog hűlni, viszont remélhetőleg a sportolásra való hajlandóság kevésbé csökken majd – így fontos felkészülnünk a megváltozó időjárásra. Elsősorban a legmegfelelőbb ruhadarabok kiválasztásával.

„Nincs rossz idő, csak nem megfelelő ruházat.” – tartja a nagy sport-klasszikus mondás. És milyen igaz. Rémesen elronthatják egy-egy őszi-téli edzésünket a lefagyó ujjperceink a lábunkon vagy a kezünkön – megfelelő kesztyű, kamásli hiányában – vagy esetleg az izzadságtól túlságosan „elázó” ruházatunk okozta megfázás. Pár kulcs-ruházatot illetve kiegészítőt szeretnék javasolni nektek az előttünk álló hónapokra. Legfontosabb: – mint azzal jóanyánk is megesketett gyermekkorunkban – Öltözz rétegesen! A különböző tudású és funkcionalitású ruházatok együttesen fejtik ki a lehető legjobb hatást. A választásom az 500-as fantázianevű kollekciónkra esett, amely már jóval többet tud, mint a belépő kategóriájú darabok, mégis nagyon kedvező ár-érték aránnyal rendelkeznek.

Először is, az aláöltözet

Kulcsfontosságú, hogy a bőrünkkel egy ilyen vagy ehhez hasonló ruhaanyag érintkezzen, ne pedig egy fél mérettel nagyobb pamutpóló a szekrény aljából. Az 500-as aláöltink rendkívül puha anyagból készült (elasztán-poliamid-poliészter „keverék”), végig követi a test vonalát. Szuper hőtartó hatással rendelkezik és valóban gyorsan, hatékonyan elvezeti a testről az izzadságot. Alapdarab egy bringás ruhásszekrényének, mindössze 3.990 forintért. 

Őszi kerékpáros ruhakörkép - aláöltözet
 Öltözz rétegesen! Első rétegként válassz egy aláöltözetet!

A második réteg akár egy rövid kerékpáros mez is lehet vagy egy vékony anyagú hosszú ujjú. A lényeg, hogy ez fogja kitölteni az aláöltözet és a kabát közti helyet. Ezért is fontos, hogy minden egyes ruhadarabunkat a lehető legalaposabban válasszuk ki, a megfelelő méretet megtalálva. 0-10 fok körül már érdemesebb egy hosszú ujjú mezben gondolkodni.

Ami a harmadik „szintet” illeti: a kabát.

A legfontosabb tulajdonságai közt elsőként a windstopper jelleget említeném meg. Legyen szélálló, ne jusson a hideg a bőrünkig. A kabát lesz a pajzs a hideg elleni védekezésben. A hőszigetelésről a belső oldalon található polár bélés gondoskodik, a hátrészen vízlepergető anyag található, a vállrészeken pedig fényvisszaverő panelek – a hajnali vagy esti tekerések „biztosítására”. A hónaljrészen rövid cipzáros szellőzőnyílások segítik a levegő áramlását – egy-egy emelkedő leküzdése során, még télen is jó szolgálatot tehetnek ezek az „ablakok”. 

Őszi kerékpáros ruhakörkép - kabát
Az 500-as választékba tartozó kerékpáros kabát

A szett legdrágább, de alighanem legfontosabb daraja a jó téli nadrág. Elsősorban a térdek védelme érdekében kell nagy gondot fordítanunk a kiválasztására. Igen, igen újabb 500-as, a rendkívül jól csengő Super Roubaix anyagból „szőve”. Ez egy „must have” darab, rengeteg apró trükkel, gondolattal megspékelve: boka részen cipzár, vádlinál fényvisszaverő rátétek, a vállpántjai lélegző mesh anyagot kaptak. A 11.990 Ft-os vételár mindennek fényében és a piaci árakat tekintve vásárló szemmel remek üzlet.

Végezetül még pár ötlet, javaslat.

Induljunk lentről felfelé. A kamáslit – bár elsősorban kerékpáros cipővel kompatibilis, a sima utcaira is fel lehet húzni. A Decathlon 5.990 forintért bocsátja áruba 100-as fantázianevű termékét. 2 mm-es neoprén anyag segít a hőt a láb közelében tartani. Átmeneti eső ellen vízlepergető hatással bír, a fényvisszaverő elemek itt is szériatartozékok. Amennyiben 100%-os eső/hó elleni védelemre vágysz, úgy bátran válogass további Shimano termékeink között. A nyak védelméről az egyik legegyszerűbb kiegészítő gondoskodik, egy egyszerű csősál. Vékony anyaga ellenére a nyakon összehúzva kellő védelmet biztosít, ráadásul nagy hidegekben a szánk elé, vagy az orrunkra is ráhúzhatjuk. A fázósabbak polárbéléssel is elérhetik nálunk ezt a terméket és akár a sisak alá, sapkaként is használhatják. Végezetül jöjjenek az ujjaink. Nincs annál rosszabb, mint mikor 0 fok környékén egy hosszabb lejtmenetben ereszkedünk – vékony kesztyűben. A kezek ilyenkor képesek szinte teljesen elérzéktelenedni. A kínkeserves melengetés után pedig komoly fájdalmak árán tér csak vissza az élet az „ötösökbe”. Ezt elkerülendő merek nagyobbat álmodni, és áruba bocsátanám kesztyűinket.

Őszi kerékpáros ruházat - kesztyű

 Az ujjak védelme kiemelkedően fontos, főleg 0 fok környékén[/caption] A kezünk védelme érdekében megérdemli a felsőfokú kényeztetést. Softermic bélés a lehető legjobb hőtartás érdekében. Természetesen Touch screen technológiával is ellátták, így tudjuk benne kezelni az okostelefonunkat, ráadásul a tenyérrész is kapott egy úgynevezett Technogel anyagot, a minél nagyobb komfort érdekében. Ebben az összeállításban igyekeztem valóban jó termékeket összegyűjteni – mind kedvező árukat, mind technikaiságukat illetően. Természetesen mindig van jobb, alkalmasabb megoldás, de ez rendszerint nemcsak igény, pénztárca kérdése is. Ha segíthetek nektek kerékpározást illető kérdéseitekben, keressetek bátran!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)