Magazin

Blog

Otthoni edzés

2020. január 10.

Újévkor sokan teszünk fogadalmakat. Szeretteinkkel együtt hallgatva a Himnuszt pontban éjfélkor, kavarognak a gondolatok a fejünkben: mit fogunk idén máshogyan csinálni. Az egyik legnépszerűbb fogadalom ilyenkor a sport: elkezdek edzeni/többet fogok edzeni...

Ezt én is mindig megfogadtam, majd az esetek nagy részében a kitartásom alábbhagyott pár hét vagy hónap után. Valahogy nem éreztem. Jöttek a kifogások, hogy ma miért nem, de ez később megváltozott. Elkezdtem itthon edzeni. Immáron nem nyűgnek éreztem a mozgást, nem egy kötelező rossznak, hanem lelkesedtem, alig vártam, hogy hazaérjek. Jó pár hét kemény edzés után elkezdtem felfedezni a tükörben olyan izmokat is, melyeknek eddig a létezéséről sem tudtam. Ez még jobban lelkesített. Olvastam valahol egy nagyon jó idézetet, amit most sajnos nem fogok tudni pontosan leírni, de valahogy így szólt: „Amint az eredmény látható, kialakul a függőség”. Valóban így volt. Hétről hétre egyre jobban és jobban tetszett az, amit a tükörben látok.

Felszerelés, eszközök

Kezdetben egy 10 kilogrammos súlyszettet vásároltam:

Otthoni edzés - 10 kg-os súlyszett
Kezdetben egy 10 kg-os súlyszettel indultam

Később érkezett mellé még egy. Amikor meguntam, hogy a különböző gyakorlatokhoz cserélgetnem kellett a tárcsákat, hát vettem még egy szettet (nem volt egyszerű költözni). Ha az új tárcsarögzítő kicsit hamarabb érkezik az áruházakba, talán nem nő a szettem 30 kg-ra, de a régi pillangós rögzítőt az edzések végén nem mindig volt erőm nyitogatni. Ha már súlyzózom, akkor kell vennem egy kesztyűt is, mert egyrészt nagyon menőnek gondoltam, másrészt mert valóban hasznos is: nem kellett azért abbahagynom az edzést, mert fájt a tenyerem.

Gyakorlatok

Majd felidéztem néhány gyakorlatot az iskolai tornaórákról, és gondoltam, milyen jó lesz nekem fekvőtámaszozni. Valahogy gyerekkoromból nem rémlett, hogy ez a gyakorlat ennyire nehéz. Ráadásul egy-két évvel ezelőtti sportbaleset következtében a jobb csuklóm már sosem lesz az igazi, így eleinte volt mire fogni, miért hagyom abba a fekvőzést. De hát ez csak kifogás, úgyhogy szert tettem egy fekvőtámaszkeretre is. 

Otthoni edzés - Fekvőtámaszkeret
A fekvőtámaszkeret segítségével könnyebben megy a gyakorlat

 Ezek szerencsére mind kis eszközök, nem kell külön szoba a felszerelés tárolásához, viszont rengeteg gyakorlat végezhető velük, és a hiedelmekkel ellentétben nem csak a felsőtest megdolgoztatására alkalmas néhány kézi súlyzó. 

A kitöréseknek és a guggolásoknak rengeteg variációja létezik a lábak és a fenék formálására. A vádlinkat is edzhetjük – lábujjhegyre emelkedés súllyal a kezünkben. A felüléseink is hatékonyabbak lesznek, ha súllyal csináljuk! A merev lábas felhúzás nagyon jó (és igencsak kemény) gyakorlat a fenék formálására. A derekunkat oldalirányú törzshajlítással, súlyzóval a kezünkben tudjuk edzeni. Ezen gyakorlatok elvégzéséhez még csak nagy helyre sincs szükségünk, így a „nem férek el sehol” kifogás nem érvényes! 

A lényeg számomra a változatosság volt (és igazából ezt az izmok is igénylik). Hamar bele lehet unni egy bizonyos gyakorlatsorba, és ami unalmas, azt könnyebb szívvel adja fel az ember. Fontos, hogy megtaláld azt a sportot, ami igazán kikapcsol, amit örömmel csinálsz, ami feltölt és ami után mosolyogsz és büszke vagy magadra az elért eredményeid miatt. (Apropó, eredmények: mindig önmagaddal hasonlítsd össze a saját teljesítményed, ne másokkal! A saját fejlődésed a legjobb tükre a befektetett energiának és időnek!)

Kovács Nikoletta

Már kisgyerkőcként is az életem része volt a sport, úsztam, szertornáztam, atletizáltam és shotokan karatéztam hosszú éveken keresztül. Ilyen múlttal természetesen nem lehetek rest és felnőttkoromban is a mindennapjaim részét képezi a sport.

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)