Magazin

Blog

Otthoni erősítő gyakorlatok futóknak

Előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor egy időre búcsút kell intened a heti futás adagodnak és az edzőtermi erősítést is kénytelen vagy mellőzni. Azonban a sportolásról, a futásnál különösen fontos izmok erősítéséről ilyenkor sem kell lemondanod. Rendszeres futóként 5 olyan gyakorlatot gyűjtöttem össze, mely nekem is bevált az otthoni testmozgásban. Fontos, hogy a bemelegítés és nyújtás ez esetben se maradjon el.

Törzsfordítás - mert a futáshoz nem csak a lábizom kell

Tévedés, hogy a futáshoz csak a láb és popsi izmait kell erősíteni. Legalább ennyire fontos, hogy a törzs, a hasizmok is edzettek legyenek. Ehhez kiváló gyakorlat a törzsfordítás, mely kettlebellel, súlyzóval, súlytárcsával, kézisúlyzóval, medicinlabdával, de akár egy vízzel megtöltött palackkal a kezünkben is elvégezhető. Ülj a földön enyhén behajlított lábbal. A súlyt szolgáló tárgyat emeld fel behajlított könyökkel a mellkasod elé, majd fordítsd el törzsed jobbra-balra. Ügyelj arra, hogy a hátad egyenes maradjon. A fejed kövesse a gerinced mozgását. Nehezítheted a gyakorlatot a súly növelésével, vagy a lábak felemelésével.

Guggolás - minden popsierősítés kiindulópontja

Minden farizomedzés alfája és ómegája. A jelmondatod ez legyen: “Csak mintha leülnék!” Azaz elsőként a csípődet told hátra, csak ezután hajlítsd be a térded. Vállszéles terpeszben állva a lábfejed párhuzamosan előre nézzen, a térded ne kerüljön a lábujjad vonala elé és 90 fokig ereszkedj le. A hátad tartsd egyenesen.

Nehezíthetjük a gyakorlatot, ha kézisúlyzót a kezünkben tartva végezzük el. Ilyenkor a súlyzókat a hátraguggolás fázisában magunk elé emeljük.

Ügyelj arra, hogy a gerinced egyenesen tartsd!

Plank - és végtelen variációi

“A planknél kiemelten fontos a testtartás.” - ez mondat minden edzőteremben elhangzik, nem véletlenül. A helyesen kivitelezett plank nem csak a törzs- és hasizmokat, de a hát-, váll- és farizmokat is edzi. 

Mire ügyeljünk, ha nem áll mellettünk a tréner, aki kijavítja mozgásunk? A kezeid egyenes vonalban legyenek a vállaiddal, a has- és popsiizmaid feszítsd meg, a medencéd enyhén billentsd magad alá, a lábaid zárd össze! Ügyelj arra, hogy a hátad se legyen púpos, a nyakad pedig kövesse a gerinc vonalát. 

Ha túl erősnek érzed így a gyakorlatot, a térdeid tedd a földre.

Pár évvel ezelőtt egy edzőmmel a plank közel 50 variációját gyűjtöttük össze - nem kevés izomlázat éreztem másnap :) Ebből nekem 3 személyes kedvencem lett, melyek feldobják a rutinszerű planket:

  • Autorgram plank: A planket fitneszlabdán megtámasztott behajlított karokkal végezzük, az alkart enyhén körbemozgatva “leírjuk” a keresztnevünket.
  • Evező plank: A planket súlyzóval a kezünkben tartjuk meg, majd a könyököt szorosan a testünk mellett elvezetve felemeljük a súlyzót. Váltott karral megismételjük a gyakorlatot. Érdemes pilateshez ajánlott súlyzót, vagy hatszögletű súlyzót választani, hiszen ezeken könnyebb megtámaszkodni.
  • Oldalsó plank súlyzóval: a plank oldalt, alkaron kitartott verziója. A kezedben felfelé emelt súlyzót forgasd be a törzsed alá, ügyelve arra, hogy a has és popsiizmot megfeszítsd, így a vállad, csípőd, bokád egy vonalat alkot.

Kitörés - a 90 fokos old school verzió

A futásnál nélkülözhetetlen combhajlító-, far- és négyfejű combizmot is erősíti. Ez  a gyakorlat lényegében támadóállásban elvégzett guggolás. A hagyományos kitörésnél a térdek a hajlítások végpontjában 90 fokot zárnak. Tartsd egyenesen a gerinced! A gyakorlatot ez esetben kettlebellel, súlyzókkal, súlytárcsákkal, kézisúlyzókkal, medicinlabdával nehezítheted.

A kitörés kiválóan erősíti a comb- és farizmokat.

Lábujjhegyen - ameddig csak a zene szól

Igen egyszerű gyakorlat, ám az ismétlésszám növelésével varázslatszerűen hatványozhatjuk a hatékonyságát. Zárt lábakkal emelkedj lábujjhegyre, tartsd meg 3 másodpercig, majd ereszkedj vissza. Ismételd ezt meg amíg csak szól az Ivan and Parazol 2 perc 41 másodperc hosszú Take my hand című száma. Abbahagyni csak az utolsó dobpergésnél lehet :)

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)