Magazin

Blog

Otthoni mozgás óvodásokkal

A jelenlegi, korlátok közé szorított mindennapokban különösen fontos a gyerekek mozgásigényének figyelembe vétele és a megfelelő lehetőségek biztosítása. A szabad levegőn töltött időre ez hatványozottan igaz. Nem győzzük hangsúlyozni a nagy séták, és környékbeli kirándulások jelentőségét!

Ennek ellenére sajnos előfordul, hogy a korai sötétedés, a kedvezőtlen időjárás, vagy valamilyen családi logisztikai bukfenc miatt a négy fal közé szorulunk. Szerencsére ebben az esetben is van lehetőség a gyerekek átmozgatására, sőt akár az ügyességük fejlesztésére. Most ehhez adunk néhány ötletet.

Akadálypályák

A gyermekek képzelőereje bámulatos. Bármelyik nappali megfelelő egy lovagkori kastély vagy éppen egy űrállomás kialakításához. Az akadálypályánál ez a legfontosabb tényező, a kialakított útvonalhoz tartozzon egy mesés történet, amibe a gyerekek beleélhetik magukat. Ha ez megvan, a pálya elemeinek és feladatainak valósága háttérbe szorul - a gyerekek lelkesen bújnak át egy egyszerű műanyag szék alatt is, ha az kalózok kincséhez vezet. A pályát nem kell bonyolítani, az energiát a köré szőtt történetre érdemes fordítani.

Ötletek az akadálypálya elemeire:

Kúszás - a gyerekek kússzanak vagy bújjanak át valamilyen alagút, például a már említett szék, kanapé elemek alatt!

Egyensúlyozás - egyensúlyozva sétáljanak vagy fussanak végig egy földre kihúzott szigszalagon vagy madzagon!

Átpakolás - pakoljanak át néhány hasonló tárgyat - például tejesdobozt - egyesével, a szoba két kijelölt pontja között, csak akkor mehetnek tovább a pályán, ha pontosan a megjelölt helyre tették át az összes tárgyat!

A pálya legyen egy teljes lezárt kör, így a gyerekek folyamatosan körözhetnek rajta!

Az akadálypályát nem kell bonyolítani, az energiát a köré szőtt történetre érdemes fordítani.

Labdázás

A labda egyszerű és nagyszerű. Varázslatos eszköz a gyerekek mozgásának, idegrendszerének stimulálására. Amellett, hogy a ritmusérzéket, a szem-kéz koordinációt, a térbeli látást és tájékozódást, a reakció-időt, a másikkal való együttműködést (és még hosszasan sorolhatnánk) fejleszti, aközben csupa játék és örömforrás. Még ha egy óvodás időnként ügyetlennek is tűnhet, a labdázást érdemes minél hamarabb elkezdeni és sokat gyakorolni.

Ötletek labdás feladatokra:

Feldobás és elkapás - a gyerekek próbálják két kézzel feldobni majd elkapni a labdát, először ülésben, majd állásban, később féllábon állva!

Gurítás - próbálják meg a labdát begurítani egy egyre kisebb kapuba vagy tekézve üres tejes dobozok megcélzásával!

Célbadobás - próbálják meg a labdát egy üres szennyeskosárba vagy lavórba bedobni!

Ha nem akarjuk a szomszédokat magunkra haragítani, érdemes eleinte puha szivacslabdával vagy összetekert zoknigombócokkal próbálkozni!

Egyensúly

Kiváló egyensúlyérzékre nem csak a mutatványosoknak és légtornászoknak van szüksége, hanem minden embernek. Jelentősége talán időskorban rajzolódik ki leginkább, mégis egész életünket meghatározó érzék. Gondoljunk bele, hogy a járás vagy a lépcsőzés is milyen komoly egyensúlyt igényel, hiszen folyamatosan egyik lábunkról a másikra billenünk - egyszerűen csak nem vagyunk tudatában, mert nagyon jól megy a rengeteg “gyakorlásnak” köszönhetően. Az egyensúlyérzék fontos és egy zsebkendőnyi területen is nagyszerűen fejleszthető.

Ötletek az egyensúlyérzék fejlesztésére:

Egy lábon - a gyerekek próbáljanak először csak megállni az egyik lábukon, ha ez sikerül, érintsék meg az orrukat, fülüket, vállukat, stb., végül vegyenek fel egy tárgyat a talajról végig fél lábon egyensúlyozva!

Csukott szemmel - próbáljanak meg leülni majd felállni, lehasalni és hanyatt feküdni, ha jól megy, próbálják meg ugyanezt úgy hogy a két kezük végig a fejük tetején van!

Négykézláb - helyezkedjenek el négykézláb és utasításra emeljék fel az adott végtagjaikat, eleinte csak egyet egyet, aztán próbálják kettesével (pl.: a jobb kart és a bal lábat)!

Az egyensúlyozós feladatokban mindig benne van az eldőlés veszélye, így ügyeljünk a biztonságos tér megtalálására - távol a törékeny vagy éles sarkú tárgyaktól!

Ha nem szeretnénk magunkra haragítani a szomszédokat, próbálkozzunk szivacslabdával

Állatutánzások

Az izmok megdolgoztatásáról se feledkezzünk meg! A klasszikus, testnevelés órákról jól ismert gyakorlatokat alkalmazhatjuk - ezek tetőtől talpig kiválóan átmozgatják a gyerekeket. Pár négyzetméteren, a kanapé körül vagy egy akadálypálya útvonalába is beépíthetjük.

Ötletek állatutánzó gyakorlatokra:

Nyuszi ugrás - A gyerekek haladjanak úgy előre guggolásban, hogy felváltva a két kezükön majd a két lábukon támaszkodnak!

Béka ugrás - guggolásból ugorjanak előre, és érkezzenek újra guggolásba, a nyuszi ugrással szemben a kezüket nem támaszkodásra, hanem egyensúlyozásra használva!

Medve járás - járjanak négykézláb, úgy hogy a térdük nem érinti a talajt és a csípőjük a vállak magassága fölé emelkedik!

Habár még kicsi a testsúlyuk, az izomzatnak és az izületeknek alkalmazkodniuk kell a támaszhelyzetek terheléseihez, éppen ezért ügyeljük a fokozatosságra!

Koordináció

Bosszantó dolog a küszöbbe belerúgni, az ajtófélfának vállal nekiütközni vagy a konyhapult sarkának segítségével a combjainkat lila foltokkal ékesíteni. A testnevelés és a gyermekkori mozgásfejlesztés ilyen profán dolgokban, hétköznapi balesetek elkerülésében is szerepet játszhat.

Ötletek a koordináció fejlesztésére:

Készítsünk egy sort, egy-egy lépésnyire letett bójákból vagy zoknikból.

Szlalomozás - a gyerekek fussanak végig a soron a bóják között cikk-cakkban!

Megkerülés - próbálják meg úgy megkerülni egyesével a bójákat, hogy végig a bójasornak megfelelő irányban van a tekintetük!

Tolatás - először sétálva, majd lassabb futással próbáljanak meg hátrafelé is végigszlalomozni a pályán!

Csúszós zokniban nehezebb végrehajtani a feladatokat, így érdemes a koordinációs pályával mezítláb próbálkozni!

Pár négyzetméter is elég az otthoni mozgáshoz!

Ahogy a leírtakból is kitűnik, ha a mozgás vagy ügyesség fejlesztéséről van szó, nem kell ördöngös dolgokra gondolni. Egészen egyszerű eszközökkel és feladatokkal is komoly hatást lehet gyakorolni a gyerekekre. Ha nem is sikerül tökéletesen végrehajtani egy feladatot, vagy egy akadálypálya nem lesz a legmodernebb játszótérhez fogható, a tanulás és játék egyvelege, az egymásra fordított figyelem nagyon minőségi, közösen és jól eltöltött idő. Így mindenkit arra bíztatunk, hogy bátran próbálkozzon az otthoni feladatokkal, a gyerekek megmozgatásával!

Biró Botond, a Vektor SE alapítójának tanácsait olvashatjátok. A Vektor Sportegyesület egyik célja a 10 év alatti gyermekek sportolási szokásainak, testnevelésének megreformálása. A mozgás legyen elsősorban öröm és kikapcsolódás, a hangsúly pedig kerüljön át a versenysportról a szabadidősportra, hiszen ebben mindenki érintett, míg az előbbiben csupán egy szűk réteg!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)