Magazin

Blog

Otthoni ülőmunka okozta izomfájdalom esetén is segít az SMR henger

A hosszú és rendszeres ülőmunka, a nem kellő mértékű folyadékbevitel, a mentális stressz miatt az izompólyában mérgező anyagok halmozódhatnak fel, ami fájdalomhoz vezethet. Az SMR henger használata jelentősen segíthet az izomcsomók fellazításában.

Miért ajánlják az SMR hengert a mozgásszegény életmódot folytatók és a sportolók izomfájdalmának kezelésére is?

Az izompólya optimális esetben ruganyosan követi az izmot, azzal együtt nyúlik, rövidül, fordul. Ám ezt a munkáját csak egészséges, kiegyensúlyozott életmód mellett látja így el. 

  • A helytelen étkezés miatti rossz anyagcsere, a mozgásszegény életmód, a nem kellő mértékű folyadékbevitel, a mentális stressz miatt az izompólyában mérgező anyagok halmozódhatnak fel. Ez pedig hosszútávon gyulladást kelt, elváltozást okoz: az izompólyák megkeményednek, izomcsomók keletkeznek, melyek fájdalmat okoznak. Ezek lényegében izomgörcsök, melyek az izmokban kialakuló túlfeszültség elkerülése érdekében jönnek létre.
  • Sportolóknál is kialakulhat ez, ha nem megfelelően nyújtanak és lazítanak, túlerőltetik izmaikat, nagy ismétlésszámmal végzik ugyanazt a gyakorlatot.

Az SMR henger az így kialakuló izomcsomók fellazításának hatékony eszköze.

Az SMR henger a vádli, comb, far- és hátizmok masszírozásában is remek eszköz.

Hogyan hat az SMR henger?

A masszázshengerrel feloldjuk az izomgörcsöket, lazítjuk az izomcsomókat, hozzájárulunk a sejtek egészséges anyagcseréjéhez. A nyomásgyakorlás megszünteti a letapadást és így hosszútávon megszűnik a fájdalomérzet. 

Tényleg akkor hatékony az SMR hengerezés, ha közben fáj?

Az izomcsomók lazítása eleinte akkor is kis fájdalommal járhat, ha “bevezetésként” a körülöttük lévő területet kezeljük. Ám fontos hangsúlyoznunk: az tévhit, hogy az erős, nyilalló fájdalom az SMR hengerezés természetes velejárója. 

A hengerezés erősségét több tényező befolyásolja:

  • a henger keménysége
  • a henger barázdáltsága
  • a hengerre való ránehezedés erőssége

Minél keményebb, barázdáltabb egy henger, annál mélyebb szöveti rétegekben tudunk oldást okozni. Ez - főleg, ha kevésbé gyakorlott a használó - fájdalmasabb lehet eleinte. Kezdőként válaszd inkább a lágyabb, kevésbé barázdált hengert. A gyártók a hengerek leírásánál többnyire feltüntetik, hogy kemény, vagy lágy-e a termék.

A masszázslabdákkal még célzottabban tudjuk ezeket a hatásokat elérni és könnyebb a mélyebb rétegekben lévő izmokat is masszírozni. Létezik elektromos vibrációs henger is, mely akár több fokozatú intenzitással rezegve működik. Sőt! E kettő kombinációja, az elektromos rezgő masszázslabda is elérhető már :)

Hogyan használjam?

Tegyük a talajra a hengert és helyezkedjünk el rajta. Amennyire tudjuk, próbáljuk ellazítani az izmainkat és így forgassuk rajta a testünket. Minél jobban ránehezedünk a hengerre, annál erősebb lesz az izomcsoportok masszírozása. Kerüljük a csontok és lágy részek masszírozását és egy-egy izomcsoportra kezdetben legfeljebb 1 percet szánjuk. Érdemes az egyes izomcsoportok masszírozásával a vádlitól a hát irányába haladni : így biztosan nem felejtődik el egy testrész sem.

Az alábbi videókon tippeket találtok pár izomcsoport hengerezésével kapcsolatban.

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)