Magazin

Blog

Oxelo Yamba, avagy a francia "Penny board"

Már tizenévesen iszonyatosan vonzotta a szememet a gördeszkázás. Ennek ellenére soha nem éreztem magamban kellő erőt, kitartást és legfőképpen bátorságot ahhoz, hogy nekikezdjek. Így maradt a city cruiser, vagy "hunglish verzióban" a városi cruisolás. Annyira megszerettem ezt a fajta girbegurbázást, hogy a deszkám mindenhova elkísér, ahol használható aszfalt van: Balaton, Budapest, Berlin. Csupa B betűs, vajon mi jöhet még? A barcelonai deszkás világ felfedezése régóta nagy álom.

 

 Blink-182 smiley logo

Féltettem a csontjaimat, ezért nem mertem belevágni. Pedig még bőven a középiskolai évek alatt belebolondultam a kaliforniai gördeszkás zenevilág egyik iránymutató zenekarába, őket Blink-182-nak hívták. A videóklippjeikben rendszeresen megjelent a gördeszka. Az öltözködésüket is az akkori deszkás stílus szerint alakították, nem beszélve arról, hogy miután a hírnév útját kezdték el taposni, a trió összes tagja saját ruházati márka létrehozásába csapott bele, mely brandeket teljesen átjárta a skate punk életérzés, egészen annyira, hogy gördeszka lapokat is árultak.

A cruiser egyszerűbb világa

Talán egy nagy csoportot is létre lehetne hozni olyan emberekkel, akiket ugyancsak vonz a deszkázás világa, mégsem jutottak el odáig, hogy gördeszkázni kezdjenek. Az utóbbi években e réteg számára is jelentkezett egy okos és tán egyben csontkímélőbb alternatíva: a városi cruiser deszkák révén. Korábban pár szót már írtam róluk. Ezekkel egyszerűbben meg lehet tanulni az egyensúlyozás technikáját. Ráadásul könnyedebb lábmunka mellett élvezhetjük, ahogy a föld felett pár centivel siklunk egy fadeszkán, vagy egy műanyag lapon.

Egy ilyen deszkával újítottam be én is 2014 tavaszán. Az országban az elsők között vásárolhattam meg az Oxelo Yamba fantázia nevű cruiser deszkáját. Sokan penny-nek hívják tévesen, azonban nem  véletlenül: egy Californiában vízimentősködő úriember 1973-ban jelent meg először a Penny elnevezésű plasztik gördeszkájával.

Oxelo logo
Yamba by oxelo
Oxelo Yamba

A 2010-es évek elején rohamszerűen tért vissza a köztudatba ez a fajta plasztik gördeszka. Persze ahogy felfedezték a piaci rést rajta, rengetegféle márka rukkolt elő játék, vagy komoly sporteszköz formájában. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek között nem elhanyagolható minőségbeli különbségek vannak! Ez a deszka nem feltétlenül a trükkökre van specializálódva, inkább - ahogy a neve is mutatja - city cruisolásra javasolt. Bár vannak, akik ezzel mit sem törődnek és nyomják a trükköket e deszkákkal is.

 Oxelo Big Yamba cruiser

Több mérete létezik, pl 3", vagy 4" széles. A kisebb méret-re jellemző, hogy a nagy lábú embereknek kezdetben nagyon instabil érzetet okozhat, de ezt kevés gyakorlás után is meg lehet szokni, és marha menő egy pár centis deszkával felszállni a buszra, villamosra, nem beszélve arról, hogy egy laza közlekedési eszközről beszélünk, mégis icipici helyen elfér a hónunk alá csapva.

Természetesen azokról sem feledkeztek el, akik a nagyobb lapot igénylik, így beszélhetünk az Oxelo esetén Big Yamba-ról. A szélesebb felfüggesztésnek hála néhány mérföldkővel stabilabbnak érezhetjük magunk alatt a deszkát. Kevésbé fog görcsölni a talpunk, és kényelmesebben cruisolhatunk. Ami még jó hír, hogy nem olyan nagy a különbség az original méretűhöz képest, ezért a szállítása ennek sem megerőltető. Nem egy longboard méret... Ahogy a Penny márka, úgy kezdetben az Oxelo is csak plasztik gördeszkával jelentkezett. 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)