Magazin

Blog

Padel – a leggyorsabban növekvő ütős sport a világon

Könnyebb, mint a tenisz, kevésbé vesz igénybe, mint a squash, remek kardiómozgás és „társasjáték” négy ember számára. Ez a padel!

A padel a tenisz és a fallabda legjobb elemeit ötvözi. Párok játsszák egymással szemben egy 10x20 méteres „mini teniszpályán” speciálisan a sportág számára kifejlesztett padelütővel és labdával. A padelütők rövidebbek és tömörek a teniszütőkhöz, vagy fallabdaütőkhöz képest. Többféle ütő létezik, attól függően, hogy kezdő, vagy haladó szinten játszik valaki, ez határozza meg, milyen az ütő fejformája és mekkora a súlya.

Hogyan játsszuk?

A pályán lévő „küzdőteret” üvegfal és részben kerítés veszi körül, a két térfelet pedig háló választja el, épp úgy, mint a teniszben. A játékszabályok és a pontszámítás megegyeznek a teniszével, annyi kiegészítéssel, hogy az oldalsó és a hátsó falat is be lehet vonni a játékba, a falról visszapattanó labdának is van szerepe a játékban. Mivel a fal is játszik, és ritkán megy „ki” a labda, ezért garantáltak a hosszú és élvezetes menetek.

Főleg a teniszből és a fallabdából érkezett eleinte a „keménymag”, de mára már sokan kezdenek játszani, akiknek nincs előéletük más ütős sportban. Hihetetlenül könnyű megtanulni a padelt: 10 perc alatt az alapütések és szabályok megismerhetőek, és nagyon gyorsan el lehet jutni egy olyan szintre, ahol már élvezhető a játék.

A tenisszel ellentétben az alsó szerva és az üvegfal-határ megkönnyíti a folyamatos játékot – nincs annyi „üresjárat”. Mivel a padel páros játék, ezért a négy fő garantáltan jól érzi magát a pályán, igazi társasági 
sport sok nevetéssel és beszélgetéssel. Manapság megfigyelhető az a tendencia is, hogy fiatal hölgyek érkeznek edzésre, hiszen a padel remek kiegészítő sport és mozgás a futás, a kondi, vagy a jóga mellett.

Mennyire népszerű? 

Nem véletlen, hogy jelenleg már több mint 18 millióan padeleznek, a világ több mint 90 országában, míg a padelpályák száma évente több mint 20%-al növekszik. Európa számos országában gombamód szaporodnak és nyílnak a padelklubok és épülnek a pályák. A padel „bölcsőjének” tekinthető spanyol piac mellett, Franciaországban, Belgiumban, Svédországban, Finnországban és Portugáliában is óriási növedésnek indult a sport - Olaszországban is több mint 1500 pálya létezik. 

Magyarország sem kivétel a fejlődés alól, sőt éllovasnak nevezhető a térségben, hiszen a 23 nyilvánosan látogatható pályából 18 darab 2021-ben épült! Miután 2018 nyarán megépült az első nyilvános, szabvány padel klub Budapesten, Premier Padel név alatt, mára már országosan is egyre gyakrabban nyílnak pályák. 2021 elején megnyitott a Padel Club Hungary két helyszíne, a Bikás Park és a Padel Club Bravos Szentendrén. Hamarosan következett Göd, ahol egy pályán lehet élvezni a játékot, majd nyáron megnyitott a Bebto team pályája a Római Parton szinten egy pályával. 

Ősszel Budapesten felépült a Premier Padel 2, három kültéri pályával, maja a Premier Padel Park is megnyitott négy beltéri pályával a Feneketlen tó mellett. Szegeden is épült a meglévő pályák mellé még egy és Kecskeméten is megépült a két padel pálya. Evvel a meglévő Premier Padel 1 pályákat, a szegedi, hajdúszoboszlói és a hajdúsámsoni pályákat számításba véve már 23 padelpálya épült országosan. 

A szövetség számításai szerint nagyságrendileg 2,000-en játszanak kisebb nagyobb rendszerességgel hazánkban. 2016-ben alakult meg a Magyar Padel Szövetség, melynek célja, hogy széles körben 
népszerűsítse a padelsportot Magyarországon, segítsen kialakítani az ehhez nélkülözhetetlen infrastruktúrát és széles amatőr bázis mellett nemzetközileg is versenyképes felnőtt és utánpótlás versenyzőket neveljen ki. 

Mi lesz a jövő?

A MAPASZ 2018 óta rendez versenyeket, évente átlagosan 6 ranglistaversenyt, egy Magyar 
Bajnokságot és 2020 óta már csapatbajnokságot is, ahol 2021-ben 7 csapat vett részt. Padelezőink az elmúlt években részt vettek felnőtt és szenior Európa Bajnokságon, nemzetközi versenyeken 
Ausztriában, Horvátországban, Olaszországban, Németországban és Spanyolországban. 

A szövetség elnöke Kerekes Péter a következőt nyilatkozta: A szövetség számára nagyon fontos feladat az utánpótlás bővítése, a játék népszerűsítése és az infrastruktúra bővítése. Az utóbbira látunk számos jelet önkormányzatok és magánszemélyek összefogásából is. Ennek köszönhetően idén vélhetően 25 új pálya épül majd: szinte megduplázódik a pályák száma és már országosan nyolc helyszínen lehet játszani. Ebbe a körbe biztosan beletartozik majd Debrecen, Kaposvár és Székesfehérvár is. Nagyon fontos országosan népszerűsíteni a sportot is, ezért egy padelt népszerűsítő roadshowt szeretnénk szervezni legalább 6-10 állomással. A padel fejlődése megállíthatatlan!

A cikket Aczél László készítette, a Premier Padel partnere, és a MAPASZ alelnöke.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)