Magazin

Blog

Paklenica - Nyaralás sporttal fűszerezve

Azon emberek közé tartozom, akik a nyaralás alatt sem hagynak fel a mozgással. Te is? Szeretnéd aktívan eltölteni a nyaralásod napjait? Vonz a tengerpart, de imádod a hegyeket, völgyeket? Akkor irány Paklenica!

Két hónapja végre beírtam a naptáramba a nyaralást. Ez pedig számomra nem csak arról szól, hogy reggeltől estig süttetem a pocakom a parton, nekem fontos az, hogy a pihenés mellett űzhessem a szívemhez legközelebb álló sportokat, vagyis a túrázást és a sziklamászást. Ezekkel a feltételekkel már kicsit nehezebb volt helyszínt találni, de rövidebb keresgélés után meg is találtuk a legmegfelelőbbet: Paklenicát, Horvátországban. Paklenica az egész évben felkapott nemzeti parkjáról ismert. A parkhoz közeli városkában, Starigradban rengeteg szálláslehetőség van, sok az apartman és a kemping, mindenki megtalálhatja maga számára a legkényelmesebbet. Mi egy pici apartmant választottunk, ami 200 méterre volt a tengerparttól és a nemzeti parktól is. A közelben volt minden, amire szükségünk lehetett: bolt, étterem, gyógyszertár, mászós bolt, bankautomata stb. Hat napunk volt, hogy kipihenhessük a fáradalmakat, még jobban elfáradjunk és felfedezzük ezt a csodás helyet.

Nyaralás alatt is fontos a sport
Paklenica, Horvátország

A paklenicai Nemzeti Park

A park Horvátország középső részén fekszik, 36,17 négyzetkilométeren terül el, változatos tájakkal, gazdag növény-, és állatvilággal találkozhatunk. Túrázók, sziklamászók, kerékpárosok is előszeretettel látogatják a parkot. Belépőt kell venni, de cserébe meglepő módon, a park területén található mosdó, büfé és szuvenír bolt is. Valamint plusz 10 kunáért parkoló jegyet is válthatunk, amellyel a legfelső parkolóig, a mászó utak beszállásáig is el tudunk menni. Mindezek mellett lehetőség van kerékpár, mászó felszerelés és oktató bérlésére is. Ezt pedig sokan ki is használják. Mi is találkoztunk pár mászó oktatóval, akik odafigyeléssel és türelemmel ismertetik meg a mászást az arra vágyóknak. Azt hiszem egy nemzeti parktól kívánni se lehetne többet. Sokan egész családdal látogatnak el ide, gyerekekkel együtt élvezik a természet közelségét, kirándulnak, bringáznak, és a mászó csemeték, mint kis pókok szaladnak fel a falra, ezért nyugodtan kis-nagycsaládostól elutazhat oda bárki, senki sem fog unatkozni.

Számos kikapcsolódási lehetőség
 Paklenica Nemzeti Park

Mássz!

A bejárattól pár kilométerre már megtalálhatjuk a beszálló helyeket. Utazás előtt érdemes kalauzt venni vagy kölcsönözni, hogy könnyebben kiigazodjunk az egyes utakon. Vannak egy, illetve több kötélhosszas utak is, melyek rendszeresen ellenőrzött nittekkel és standpontokkal vannak ellátva. 

Mászás, Paklenica
Mászás a parkban

Most nyár közepén a hőmérséklet felment akár 40 fokra is napközben, így a mászást reggelre időzítettük, 7 és 11 közé, abban az időszakban volt a legkellemesebb az idő. Még ilyen melegben is népszerű a mászók körében a park, egész Európából jönnek ide, hogy kiélvezhessék a park adta lehetőségeket. A mászással körülbelül egy éve ismerkedtem meg. Eddig többet másztam teremben, mint sziklán. A kettő nagyon különbözik egymástól, és én műfalon valahogy nagyobb biztonságban érzem magam, mint kint, épp ezért volt hasznos több napot sziklán eltölteni. Igazán jó falak voltak ott ahhoz, hogy még több magabiztosságot szerezzek a sziklán való mászáshoz. De! Mindig felelősségteljesen menjetek bele egy-egy útba, és ne kockáztassátok a saját vagy párotok testi épségét! 

Sziklamászás, Paklenica
Mindig felelősségteljesen menjetek bele egy-egy útba

Túrázz!

A hatalmas területű park tele van különböző útvonalakkal, melyek a bejáratnál egy nagy táblán hosszúság és nehézség alapján vannak jelölve. Könnyű kirándulós és nehezebb túraútvonalak is vannak, melyek egészen 1700 méter magas hegycsúcsokig vezetnek. Igazán gyönyörű látvány a sziklafalakkal, különböző fákkal és sokszínű pillangókkal tarkított táj. Sajnos hosszabb túrára most mi sem vállalkoztunk a meleg miatt, de pont ezért úgy tervezzük, hogy tavasszal visszajövünk, amikor olyan az időjárás, hogy akár egész nap túrázhatunk és mászhatunk. A mászáson és túrázáson kívül, persze azért pihentünk is. Úsztunk és napoztunk a tengerparton, sétáltunk, várost néztünk Zadarban. Igazán kellemes hat napot tölthettünk el itt, sok mozgással. Tudom, hogy a nyaralás a pihenésről szól, de ez és a sportolás nem zárja ki egymást. Válasszunk olyan mozgásformát, amit szeretünk csinálni, és nem kell megszakadni, csak annyit mozogjunk, amennyi jól esik, és kellemesen elfáradunk tőle. Egy laza kirándulás, biciklizés, kocogás is sokat tehet hozzá a pihenőnapjainkhoz. Nem kezdem el sorolni, mennyi jótékony hatása van a sportnak, mert már mindenki úgyis ezerszer hallotta, de higgyétek el, a pihenés és a sport jól megférnek egymás mellet. Egy aktív, sportos nyaralás ezerszer jobb lehet, tervezzétek ti is így! Így, ha természet közeli nyaralóhelyre vágynátok, szerettek túrázni, akár mászni is, látogassatok el Paklenicára!

Nyaralás, sport, Paklenica
Éljen az aktív, sportos nyaralás!

  

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)