Magazin

Blog

Pénztárcabarát alternatíva - szintetikus lovaglócsizma termékteszt

Az "igazi" lovasok bőr felszereléseket használnak. Ez a mondat akár igaz is lehet, azonban 2022-t írunk, és sok dolog roham tempóban változik. A jövő nem biztos, hogy ebbe az irányba mutat. Leteszteltem a Fouganza 500-as szintetikus csizmáit.

Bevallom, a fenti mondatot sokáig én is teljesen magaménak éreztem. Ha lábbeliről volt szó, kizárólag a bőr termékek jöhettek szóba. Azonban néhány éve már én is látom, hogy elindult egy folyamat, amelynek a végén a bőr termékek talán teljesen eltűnnek. Eleinte elzárkóztam a szintetikus vonaltól, azonban ahogy telnek az évek, egyre több márka zászlaja alatt egyre több termék jelenik meg a piacon, és be kell látni, hogy ez nem feltétlenül jelenti a minőség romlását, sokkal inkább egy modern kori választ a modern kor eszközeivel a felmerülő vásárlói igényekre. Az alkalmazkodás jegyében én is kipróbáltam a szintetikus vonalat, először a lovaglócsizma lett a tesztalany, a Fouganza 500-as szintetikus lábbeli téli, majd permanens változata.

Mi az oka a szintetikus termékek térhódításának?

Sajnos nem is egy van. Egy bőr termék előállítása sokkal drágább, mint egy szintetikusé, emellett a környezetet is jelentősen terheli. Az állatvédelmi szempontok is egyre fontosabbá váltak, sokan már nem szívesen vásárolnak olyan terméket, aminek az előállítása egy állat életébe került. Emellett a mennyiségi igény is a szintetikus termékek javára billenti el a mérleget. Egyre nagyobb számban van szükség lovas termékekre, főleg gyerekek részére, akiknek egyébként sem célszerű bőr lábbelit vásárolni, hiszen pillanatok alatt kinövik azt. Sokszor hallani, hogy régen minden jobb volt, bezzeg a mai világban már mindent mesterségesen állítanak elő, de ha végiggondoljuk, régen azért használt mindenki bőrt, mert egyszerűen még nem volt más alternatíva. Ma már sokkal több lehetőség áll rendelkezésre a gyártásban is, és aki hajlandó egy kicsit nyitni az új dolgok felé, rájöhet, hogy az új módszerek nem feltélenül rosszabbak a régieknél, csak mások.

LB 500 szintetikus lovaglócsizma

Az LB 500-as csizmák előnyei

Bár a méretezésük nem sikerült a legjobban, tehát kell egy kis szerencse hozzá, hogy mindenhol passzoljon, ezt leszámítva csupa jót tudok elmondani róla. Erős, strapabíró anyagból készült, simán bír annyit, mint egy bőr termék. Vastag, gumi betoldása révén kényelmes és felveszi a vádli formáját. Pontosan ugyanannyira izzad bele az ember lába, mint egy bőr lábbelibe, ebből a szempontból nincs lényeges különbség. Nem szükséges külön figyelmet fordítani a karbantartására, elég egy nedves szivaccsal letörölni. Talpkialakítása már az új koncepció szerinti, tehát tökéletesen passzol az 500-as biztonsági kengyelbe, de bármilyen más kengyellel is kényelmesen használható. Nem utolsó sorban nagyon baráti az ára, ami egyrészt a jelenlegi helyzetben roppantul praktikus, másrészt eddig is voltak elveim, amelyek nem engedték, hogy egy bizonyos összeg fölött vásároljak például kobakot. Úgy vagyok vele, hogy megpróbálom megtalálni a minőség - ár - tetszetősség keresztmetszetét - bármilyen szűk legyen is - és abból igyekszem válogatni. 

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)