Magazin

Blog

Pilates vs kettlebell

Egy dolgot igazán nem értek. Ha a sportolásról esik szó, gyakran a nem túl sportos ismerőseim első felindulásból azt mondják: de én utálok futni. Mázli, hogy nem is kell. Szerencsére a XXI. században már rengeteg lehetőségünk van, annyi féle sportot próbálhatunk, majd űzhetünk rendszeresen, hogy megszámolni sem lehet. De tény és való, megtalálni azt, ami igazán tetszik, amit szívesen űzöl hetente több alkalommal, lehet, hogy mégsem olyan egyszerű feladat. Én például fél évig jártam pilatesre, heti egyszer. És a kettlebellt is kipróbáltam. Most ezekről írok nektek.

A pilatest a huszadik század közepén kezdte el nyilvánosan oktatni Joseph Pilates gyógytornász, aki eredetileg sérült katonák felépülésére fejlesztette ki. Több se kellett, Amerika felkapta, a sztárok imádják, a profi táncosok, modellek is űzik, hiszen úgy erősödnek, hogy közben hajlékonyak maradnak. Amit fontosnak tartok kiemelni, hogy ez nem jóga. Ha szellemileg lazulnál el, akkor is próbáld ki nyugodtan, mert ez is a test és a lélek kapcsolatára épül, de ha fontos számodra a spiritualitás, akkor inkább a jógaórát válaszd. Én ezért maradtam inkább a pilatesnél.

pilates
Ha fontos számodra a spiritualitás, válaszd a pilatest!

A Pilates előnyei

Amit először szeretnék kiemelni, az a béke és nyugalom, ami egy ilyen órát körbeleng. Nem mondom, hogy nem lepett meg a vízcsobogás hangja zenei aláfestésként. Főleg, hogy 50 percig csak az ment. Nem vagyok egy túl higgadt, csendes személyiség, de ezek alatt az órák alatt végig a gyakorlatokra és a légzésemre figyeltem, teljesen kikapcsolódtam, szellemileg pedig felfrissültem. Viszont azt sem mondhatom, hogy fizikailag annyira elfáradtam, hogy mozdulni sem bírtam, mert ez sem igaz. Csodát várni nem kell, nem leszünk izomkolosszusok, és nem gondolnám azt sem, hogy ez a leghatékonyabb zsírégető módszer. Viszont rendszeres pilatesezés hatására erősödik a mély hátizmunk, hasizmunk, feszes, szálkás izomzatunk lesz, és a tartásunk is javul. 

Ezt a mozgásformát ajánlják azoknak is, akiknek gerinc vagy hátpanaszaik vannak, sérülés után épülnének fel, vagy ízületeiket kímélnék, tehát nemtől, kortól és edzettségi állapottól függetlenül mindenkinek. Az óra során kecses mozdulatokat hajtottunk végre, és közben végig koncentráltunk a légzésünkre is. A gyakorlatokból nem végeztünk túl magas ismétlésszámmal, nem volt meglepi +8. Az óra viszont őszintén szólva nem volt túl változatos. Tudom, hogy ahány edző, annyi pilates, viszont a 4. óra után már tudtam, hogy mi után mi fog következni, és szerintem ez az előre kiszámíthatóság volt az, ami miatt nem vetettem horgonyt ennél a sportnál. Ajánlom mindenkinek, aki nem annyira kedveli az ugrálós, zenés, hangos órákat, szívesen hagyja kicsit el a zajos hétköznapokat és hajlékonyságra, szálkás izomzatra törekszik, legyen akár éppen 20-as egyetemista, 30-as anyuka, vagy 60-as nagyszülő.

pilates
Ha gerincpanaszaid vannak, a pilates kifejezetten hatékony sport

Kettlebell

Idén ismerkedtem meg a kettlebellel. Igen, az a nagy vasgolyó, amit összevissza lóbálunk. Vagyis mégsem. Ez a gömb alakú fogantyús súly legfőképp abban különbözik egy kézi súlyzótól, hogy itt a markolat messze van a súlyponttól. Emiatt folyamatos koordináció szükséges, ami a nem kis erőkifejtés közben nem egyszerű. Mezítlábas marcona fiúkhoz toppantam be az órára. A szimpatikus szőke, göndör edzőlány azonnal észrevette, hogy új vagyok, ezért bemutatkozott, benyomott egy AC/DC válogatást és nem viccelek: egész órán foglalkozott velem. A csapat többi tagját is figyelte, és koordinálta őket, de az edzés egészében engem tanított. Mert a helyes kivitelezés ennél az eszköznél elengedhetetlen. Talán ez is egyben a legnagyobb hátránya. 

kettlebell
A kettlebell során fontos, hogy helyesen végezd a gyakorlatokat!

A súly felvételétől, az alapvető gyakorlatok helyes kivitelezésén át, a súly lerakásáig mindent megtanultam, és be is gyakoroltam, viszont aki bummbele módjára nekiugrik, hamar lesérülhet. Úgyhogy ha inkább az otthoni edzésedbe építenéd bele a használatát, akkor is érdemes legalább egy-két órára ellátogatni, vagy alaposan kivesézni magyarázó, segítő videókat a gyakorlatokról. Nem volt kérdés, a követező órára is mentem, és már a kicsit bonyolultabb gyakorlatokba is bekapcsolódtam. Viszont néhány alkalom után abba kellett hagynom, mert az óra időpontját egyszerűen nem tudtam összeegyeztetni a suli-munka kombóval. Na de miért is jó, kinek is jó? Az egész izomzatunk dolgozik, minden testtájat átmozgatunk. Viszont aki csak a mellizmán szeretne dolgozni, vagy főképp egy-egy izomcsoporta koncentrálna, annak nem ajánlom. Törzsizmaink erősebbé válnak, de megdolgoztatjuk a has, hát, gerinc mélyizmait is. Kiváló zsírégető, ezért a fogyni vágyóknak is ajánlom. Nőként, ha tónusos, feszes izomzatot szeretnél, akkor szerezz be egyet!

Nincs fekete vagy fehér, jó vagy rossz, ha sportolásra adod a fejed. Tedd azt, amihez kedved van. Ha inkább nyugalomban kikapcsolnál, kiszakadnál a hangos mindennapokból, és hajlékonyságod, kecsességed fejlesztenéd az izomfejlesztés mellett, akkor számodra a pilatest ajánlom. Ha viszont az a típus vagy, aki egy fáradt munkanap után Axl Rose-ra kiadja a benne maradt feszkót, akkor irány a kettlebell óra. Vagy, ha nincs kedved órára járni, edzettségedhez mérten be is tudod szerezni, és hidd el, megéri az árát. Tönkremenni nem fog. A fontos, hogy megtaláljuk azt, ami kikapcsol, amit rendszeressé tudunk tenni a mindennapokban, amit szívesen csinálunk. De persze nem kell egy sport mellett dönteni.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)