Magazin

Blog

Poncsó vs. esőkabát - Melyik a jobb?

Az időjárás sokszínűségének és az évszakok "kitolódásának" köszönhetően évről évre egyre gyakrabban fordulnak elő heves esőzések, melyek sokszor napokig tartanak. Van, hogy leszakad az ég, és odakint mindent eláraszt a víz, ám nekünk akkor is kerékpárra kell pattannunk, hogy eljussunk a munkahelyünkre vagy az iskolába. A legtöbben irtózunk még az átázott ruha gondolatától is. Ennek megelőzősére szolgál az esőkabát. Vagy a poncsó. De vajon melyik a jobb és megbízhatóbb?

Az emberek olykor szeretik túlzásba vinni a dolgokat, de ahogy a mondás is tartja: " Az egyszerű néha nagyszerűbb." Felesleges felaggatni a kerékpárunkat mindenféle vízhatlan ponyvával és elbarikádozni magunkat az utolsó esőcsepptől is, főleg, ha van nálunk egy erre alkalmas esőkabát. Valójában nem is érdemes párhuzamot vonni, egymással szembe állítani a poncsót és az esőkabátot, hiszen mindkettőnek megvan a maga előnye, s végső soron mindketten ugyanazt a célt szolgálják: megvédenek minket az esőtől, nehogy utunk végeztével csurom vizesen kelljen leszállnunk a kerékpárunkról. 

Kerékpáros esőkabát vs poncsó
 Felesleges felaggatni a kerékpárunkat mindenféle vízhatlan ponyvával

A helyes kérdés inkább úgy hangozhatna, hogy mire jó az egyik és mire jó a másik?

Mégis (mint mindenben), próbáljuk a számunkra legjobbat, legmegfelelőbbet megtalálni, hogy aztán egyes fórumokon és egyéb/más közösségi oldalakon megvitassuk előnyeiket és hátrányaikat, akaratlanul is ringbe küldve őket. Aki a poncsóra esküszik, bizonyára másoknak is azt fogja javasolni, aki pedig az esőkabátra, mindennek lehordja majd az előbbit. Találkoztam már ilyennel. Az igazság az, hogy (mint mindenben), itt is fel tudunk sorakoztatni pro-és kontra érveket. Hasztalan kiállni az egyik vagy a másik mellett, ugyanis mindkét típusnak más és más a felhasználási területe. Képzeljünk el egy kerékpárost, aki poncsóban edz vagy versenyzik. Valahogy fejben sem passzol az elképzelés, nemhogy a valóságban.  :) Vagy vegyünk például egy anyukát, aki az óvodába igyekszik a gyermekéért munka után. El tudjuk hinni, hogy a legdrágább, legkönnyebb, versenyzőknek szánt esőkabátot fogja megvásárolni magának, egyszerű hétköznapi használatra, amin ráadásul még kapucni sincs? Kötve hiszem. Talán százból egynél előfordulhat. De, ha már a pro-és kontra érveknél járunk, fussunk át röviden mindkettőn.

ESŐKABÁT

Az esőkabátoknak is több fajtájuk lehet. Anyagukat tekintve lehetnek vékonyak vagy vastagabbak, könnyűek vagy ultrakönnyűek, vízlepergetők vagy teljesen vízállók. Készülhetnek kapucnival vagy kapucni nélkül (ez utóbbit a kerékpárversenyzők használják, a bukósisak biztonságos viselete miatt), elláthatják őket fényvisszaverő csíkokkal, illetve megtalálhatók a szivárvány minden színében, a rikító neon zöldtől egészen a feketéig. Az esőkabátok nem feltétlenül szellősek, olykor nagyon bent tudják tartani a testhőt, de vannak drágább típusok, melyek rendelkezhetnek oldalsó (cipzáras vagy tépőzáras) szellőzőnyílással, megkönnyítve ezzel a komfortérzetünket. A kézfejünket ugyan nem védik meg az esőtől és általában alacsony gallérral készülnek -aminek következtében könnyebben befolyik az esővíz a ruhánk alá -, mégis ideálisabb viselet, mint egy vitorlavászonként kiterített poncsó. Ha már kapucnis esőkabát mellett döntünk, legalább olyat vásároljunk, aminek a kapucniját rá tudjuk húzni a bukósisakunkra (bár szerintem ez akadályozhat minket a szabad oldalra pillantásban, továbbá manapság már lehet kapni bukósisak alatt hordható vízálló sapkát is), elhárítva ezzel az előbb említett problémát.

Esőnadrág

Ha az esőkabát a nyerő és 100%-osan biztosak akarunk lenni a dolgunkban, érdemes beszereznünk mellé egy esőnadrágot is, ami arról gondoskodik, hogy alul se ázzunk ronggyá. Az esőnadrágok túlnyomó zöme tartalmazhat egy ún. cipővédő részt is, ami ugyanabból az anyagból készül, mint maga az esőnadrág és amit egy gumírozott pánt segítségével könnyedén felhelyezhetünk a lábbelinkre. Ha pedig ez valakit zavarna a tekerésben, akkor még mindig ott van másik megoldásnak a vízálló kamásli

Kerékpáros esőkabát vs poncsó
A vízálló kamásli is védelmet nyújt az eső ellen

Az esőnadrágok nagy előnye még, hogy ráhúzhatjuk a hétköznapi farmerünkre is, nem kell attól tartanunk, hogy vizes lesz vagy összesározzuk. Praktikus viselet, ugyanakkor a bő szabásnak köszönhetően (hogy feljöjjön ránk), gyakran zavarhat minket pedálozás közben a nagy lánckerékhez folyton hozzáérő lábszár-rész. Ezt könnyen orvosolhatjuk egy lánctányérvédővel és/vagy egy pár bokapánttal. :) Manapság már mindenre van megoldás.

PONCSÓ

Kerékpáros esőkabát vs poncsó

A poncsó (az esőkabáttal ellentétben) teljes egészében megvéd a fentről érkező égi áldással szemben. Nincs az a vízmennyiség, amit ne bírna ki, s még a kézfejünket is biztonságban elfedi. A csapadék jöhet fentről, előröl, hátulról és oldalról, kizárt, hogy megtalálja az utat a száraz ruhánkhoz. Kitűnően zár, azonban ismét csak az esőnadrággal kell példálóznom és kiegészítenem a komplett viseletet vele, mivel hiába a sárvédő, az alulról érkező, felhordott talajvízzel szemben a poncsó mit sem ér. Egyeseket a szabad mozgásban is meglehetősen korlátoz, és ha teljes egészében ráterítjük a kerékpár kormányára, megfosztjuk magunkat a világítástól, ami éjszaka elengedhetetlen (és egyben kötelező). Komfortosság szempontjából zavaróbb tud lenni, mint egy esőkabát, ámbár tény, hogy bátrabban felveszi a harcot egy hosszan tartó zivatarral szemben. Vannak esőkabátok is, melyek órákig kibírják átázás nélkül, azonban (mint említettem) ez a nyakrész kialakításától és az anyag vastagságától is függ. A poncsó ezeket a hibákat rendre kiküszöböli azzal, hogy tetőtől talpig elfedi a kerékpárost. Egyszerű, hétköznapi, városi használatra ajánlatosak, lehetőleg kerüljük őket a kerékpáros edzéseken, mert könnyen bukáshoz vezetnek! Mint az látható, az érvek-ellenérvek bizony itt is jelen vannak. 

Mindenki döntse el maga, melyik esőálló öltözéket részesíti előnyben! A lényeg, hogy teljes mértékben védve legyünk. :) Hátszelet! :)

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)