Magazin

Blog

Power Plate - a vibráló fitnesz edzés

Krisztinek erős előítéletei voltak a Power Plate edzések kapcsán, ám úgy döntött kipróbálja ezt az egyre többek által kedvelt edzésformát. Beigazolódott szkeptikussága, vagy hatékony ez a mozgásforma? - Elmeséli élményeit.

Első Power Plate edzésem - dinamikus kezdés

Eljutottam..bármennyire is voltak fenntartásaim a “rezgős állvánnyal” kapcsolatban, félretettem minden előítéletemet és megkezdtem az első alkalmat a Fehérvári úti PULSE Power Plate Mozgásstúdióban. Alapból edzőterembe járok leginkább munka után, ahol a nyugis, kicsit vonszolós “na jó kezdjünk neki” életérzéssel abszolválom az átöltözést.

Hangulatos power plate terem

Itt viszont már ahogy beléptem az ajtón a dinamikus, kiszámított tempó az, ami jellemezte a hangulatot. Erre már az időpont foglaláskor információ dúsan és lényegretörően megfogalmazott e-mailben is felhívták a figyelmemet: “10 percnél több késés esetén nem áll módunkban elkezdeni az edzést “ Bence, az aznapi személyiedző (aki nem mellesleg le nem fagyó mosollyal és kedvességgel segít az egymás után érkező hölgyeknek és uraknak) először bemutatta, hogy a gép hogyan hat az ízületekre és az izomzatra, illetve részletesen kitértünk az egészségügyi és edzettségi állapotomra. Figyelmes és megnyugtató. Talán mondanom sem kell, hogy eltérő orvosi javaslat és terhesség mellett tilos, viszont szülés után 6-12 héttel már lehet edzeni a Power Plate gépeken. Illetve hölgyek! Azokon a bizonyos napokon is nyugodtan lehet jönni, mert rugalmasan alakíthatóak a gyakorlatok és semmi egyéb kellemetlen hatása nincs ennek az edzés formának.

Izzasztó vibrálások

Felálltam a gépre, jött a bemelegítés, aminek végeztével már halovány izzadságcseppeket véltem felfedezni a homlokomon. Meglepett. Ezután semmi pihi, már jöttek is a gyakorlatok, amik egész összetettek voltak és egyikre se tudtam volna azt mondani, hogy kizárólag egy területre fókuszált. Amit így elsőre megjegyeztem, hogy mindenképp kövessem az edző utasításait, mert ha nem megfelelően tartom magam, az intenzitás is más, és nem mellesleg az izmok helyett a fejedben végződik a vibrálás...tudod, mint amikor a jó öreg Ikarusz buszon elaludtál és az üveg támasztotta meg a fejed..úgy..nna. Tartsuk ki, amit ki kell.

 A saját testsúlyos gyakorlatok mellett fitnesz eszközöket is bevetettünk

Na, de az edzés. Minden gyakorlatsort 1-1,5 percig kell elvégezni, különböző eszközökkel kiegészítve. Ami azt gondolom éppen elég, hogy megérezd min is dolgozol. Használtunk súlyzókat, gumiszalagot, gumipántot, edzőhevedert, kettlebellt, fitneszlabdát. Kevésbé a zihálós, életért küzdős, edző által füledbe ordított “Csinálod! Nem állsz meg!” sportok közé sorolnám, inkább az állóképességet növelős, “hűhával” visszaszámolós gyakorlatsornak, ami végére kellemesen elfáradsz és talán  még lelki békédet megtartva Buddha tanításaira is tudsz emlékezni. Ami megnyugtató lehet, hogy a meghatározott időtartam alatt annyiszor csinálod meg a gyakorlatot, ahányszor csak bírod, de azt gondolom, ha bevállaltuk a fél órát, tegyük oda rendesen, lesz eredménye :) A 25. perc végére azért éreztem, hogy itt kérem ez a test dolgozik, amit leginkább a kitartott gyakorlatoknál adta a tudtomra. Ruházatnak a szokásos edzőtermi viseletet ajánlom. Én ujjatlan My Top felsőt, vagy légáteresztő rövid ujjú pólót viseltem  térdig érő pilates nadrággal.

 A hasizmokat is megdolgoztattuk

Nem mondom, hogy nem tudtam felemelni a kezem és hogy mindenem bedurrant, de hogy egy kis izomlázam lesz, ahol eddig nem volt, az bizti. Az edzés végén egy kellemes rezegtető lazítással és nyújtással zárul minden alkalom, ami egy minimum lazításnak elég, de a precízebbek ha az öltözőben vagy a zuhany alatt megnyújtóznak még itt ott, azzal hibát nem követnek el.

Mi az eredmény 8 alkalom után?

A 8 alkalmas bérletem végére biztosan állíthatom, az előítélet sportban sem egy hasznos dolog. Ahogy a képeken is láthatjátok, 2 gép van a stúdióban és minden alkalommal volt szerencsém más, nálam gyakorlottabb Powe Plate felhasználókkal edzeni és mind személyes tapasztalat, mind elmondások alapján is kifejezetten ajánlom. 

 Combizmot is erősítettünk

-minden sport mellé : 

ekem zseniálisan bevált állóképesség növelésre és az egész test mélyizmainak átmozgatására. Hozzáteszem, a 8 alkalom alatt egyszer sem volt 2 ugyanolyan gyakorlat sorozat és a személyi edző jelenléte és odafigyelése hibátlan és egyben elengedhetetlen a gép használatához. Pont ezért a sérülés szerzés szinte kizárt, illetve ugyanez elmondható a mozdulat elcsalására is. ;) 

-és fogyni vágyóknak: 

Jobb módszert ajánlani sem tudnék. Ahogy a vibrálás mindenhol serkenti a vérkeringést és nem kímél egy kritikus pontot sem, megspékelve a gyakorlatokkal igazán eredményes kg-ban, de még inkább cm-ben! Nagyon látványos változást lehet elérni vele. Ha az étrendre is figyelünk maga a főnyeremény az összetettségével a mindennapi időhiányban ez az edzésforma. Egy szó, mint száz, ha a fenti a cél, bízz benne! Ez tényleg nem csak “rezegtetés”. Én tuti, hogy megyek még.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)