Magazin

Blog

Praktikus téli tippek öltözködéshez fázós lovasoknak

Bár az időjárás még egy darabig kegyes hozzánk, azért a reggelek és az esték már nagyobb odafigyelést igényelnek mind a lovasok, mind a lovak szempontjából. Ebben a cikkben néhány praktikus téli tippet adunk kezdő lovasoknak, melyekkel megkönnyíthető a téli lovazás.

1. Mi fér be a kobak alá?

Biztosan Te is találkoztál már a problémával, vagy elgondolkodtál rajta, hogy vajon mit csinálnak téli hidegben a lovasok, hogy ne fázzon a fejük? Ilyenkor a szülőknél előkerül a dilemma: akik vásárlás előtt állnak éppen, úgy érezhetik, nagyobb méretű kobakra van szükség, hogy a vastag, kötött sapka aláférjen. Az állítható méretű kobakok alá ugyan több minden befér, mint a fix modellek alá, azonban nem érdemes túl vastag sapkákat alávenni, mert akkor már nem úgy illeszkedik a fejre, ahogyan kell. Legjobb, ha direkt fejvédő alá való vékony sapkát, homlokpántot, vagy maszkot választasz. Ezek szinte alig vesznek el helyet a kobak belső részéből, így nem fognak szorítani sem, és viselésükkel a kobak a téli időszakban is a lehető legbiztonságosabban illeszkedik a fejedre. Ráadásul szívesebben is veszed majd fel a kobakot, ha alatta melegben van a fejed, ezt tapasztalatból mondom.

2. Mi fér be a gerincvédő alá?

Kínálatunkban négyféle gerincvédő található, ebből kettő csak a gerincet, kettő pedig a teljes felsőtestet védi. A rugalmas gerincvédő kényelme miatt népszerű. Bár a gerincvédőket kívül szokás hordani, ez az egyetlen termék a négyből, ami kulturáltan befér egy bővebb kabát alá, ha valaki ahhoz ragaszkodik. Védelmi szempontból azonban messze nem ér fel a kemény borítású modellünkhöz. Az egész felsőtestet védő két modellünk minden esetben kívül viselendő. Vastagságuk miatt nem is szükséges alájuk kabátot venni, elég egy vastag, magasnyakú pulóver lovaglás közben. A kabátot elég az óra elején és végén a hátunkra dobni, az sem baj, ha nem lehet behúzni, csak a lovas háta és deraka legyen melegen, főleg, ha megizzadt. Bármit is vegyen a lovas az ilyen típusú mellények alá, arra mindig ügyelni kell, hogy a vállaknál és a deráknál lévő piros biztonsági sávok minden esetben takarásban legyenek, amikor a lovas a mellényt viseli. Nagyobb méret csak akkor választható, ha az nem ér hozzá a hátulsó nyeregkápához, és fölül sem lóg túl a hetedik nyakcsigolyán. Ezért is jó a Safy nevű alákabátunk, mert egy védőmellénnyel kiválóan kiegészíthető egy protektoros lovaskabáttá. A maximális biztonság érdekében szülőként mindig figyeljünk rá, hogy mikor növi ki a gyermek a védőfelszerelését, mert a lovardában nem biztos, hogy szólni fognak! 

 

 Gondosan megválasztott felszerelésekkel télen is komfortosan érzed magad.

3. Mit tegyek, ha fázik a lábam?

Örök dilemma, hogy ha egy lábbeli elég meleg, akkor biztosan nem lehet benne kellő érzéssel és biztonságosan lovagolni. Ha pedig alkalmas lovaglásra, akkor a nap többi részében fogsz megfagyni benne. Ezért érdemes egy téli lovas és egy téli ló körüli lábbelit tartani. Ez olyan, mint az univerzális nyereg kérdése. Jó több dologra is, de nem a legjobb. Mit tegyél, ha már van egy lábbelid, amit amúgy szeretnél, de valamiért fázol benne? Először érdemes megnézni, hogy mennyi hely van a lovas lába és a lovagláshoz használt lábbeli belső felülete között. Hiába jó a lábbeli, ha nem jó a mérete. A túlságosan passzos, vagy szoros lábbeli akadályozza a láb normál vérkeringését. Valamint a láb és a lábbeli közötti levegőrétegnek sem marad benne elég hely, mely egyébként szigetelne valamennyit. Ezen kívül lehet bármilyen szuper téli lábbelink - egy rossz zoknival ezekből a tulajdonságokból nem sokat fogunk érezni. Érdemes tehát beruházni legalább 1-2 pár kinomdottan sportoláshoz való technikai zoknira. Ha ezek mellett még mindig fázik a lábunk, segíthetünk magunkon aktív szenet tartalmazó egyszer használatos melegítő talppárnával. Ezt főleg a síelők és a téli túrázók szokták bevetni a leghidegebb napokon.

4. Mit tegyek, ha fázik a kezem?

Vannak lovasok, akik bármit viselnek is, mindig fázik a kezük. Azonban van pár dolog, ami legalább néhányukon segíthet. Érdemes olyan kesztyűt választani, amiben van még egy pici hely a levegőrétegnek. Nyilván ne válasszunk olyan nagy méretet, ami már zavaró, de a túl passzos kesztyűben egy bizonyos hőmérséklet alatt simán fázhat a kéz. Előfordulhat az is, hogy egy-egy ló erősebben támaszkodik, vagy nagyon küzd elöl. Ettől ugye ujjainkra nagyobb nyomás nehezedik, ami szintén tudja befolyásolni az ujjaink vérkeringését. Minél puhább kézzel lovagolunk, annál kevésbé fog fázni a kezünk. :) Léteznek kimondottan lovagláshoz tervezett háromujjas kesztyűk, ahol csak a hüvelyk és a kisujj van elkülönítve a többitől, és ezek általában bővebb fazonúak. A tiszta bőr kesztyűkben télen sokan fáznak, erre az időszakra érdemes egy bőrtől különböző anyagból készült, akár bélelt kesztyűt választani. A régi öregek, akik nem hordtak még lovaglókesztyűt azt csinálták, hogy felállított bezárt öklüket a ló baltavágásán a nyak két oldalára, vagy ahhoz nagyon közel tartották, hogy a ló testének hője melegítse a kezüket. És végső soron itt is rendelkezésre áll a kézmelegítő párna, ha már végképp bejött a hideg, vagy nagyon korán/későn tudtok csak lóra ülni.  

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)