Magazin

Blog

Quechua MH500 Mid bakancsteszt

Pár hónapja már birtokomban van a Quechua MH500 névre hallgató bakancsa, ám nem szerettem volna úgy nyilatkozni róla, hogy nem próbálom ki változatos körülmények között. Mostanra mögöttünk van nem kevés kilométer és szintemelkedés, én pedig elmesélem, hogy alakult a kettőnk kapcsolata.

Az MH500 Mid túrabakancs a Quechua egyik rendkívül - és méltán - kedvelt modellje. A dizájnja kifejezetten szép, nem túl rusztikus, divatos színekkel dolgozik és ránézésre is "technikai" lábbeli. Az én szívemhez a kék árnyalatok állnak közelebb, így nem volt kérdés, hogy ezt a változatát választom, és azt is elmondhatom, hogy sok túra, sár és leápolás után is tartja a színét - bár valamelyest a bőr sötétedett. 

Az első benyomás: "milyen kényelmes!"

Rengeteg vásárlótól hallottam már ezt a jóleső mondatot, mikor rámutattam erre a cipőre, és saját magam is alátámasztom: ez egy nagyon kényelmes bakancs. És kényelmes maradt hegymenetben, lejtőn lefelé, hosszú teljesítménytúrán és több napos sátrazáskor is, mikor 12 kg plusz súlyt cipeltem magamon. Az Evofit kialakítás igazodik a lábfejhez, ezért szélesebb lábfejű hölgyek is jól érzik majd magukat benne, de az én hosszúkás lábfejem is nagyon boldog, mikor viselem. A talp különböző sűrűségű habszivacs rétegekből áll, amik biztosítják az ütéscsillapítást, ám elég kemény marad ahhoz, hogy ne rogyjon meg a nehéz hátizsákos túra után sem - így bátran ajánlom olyan hölgyeknek is, akik nagyobb súllyal bírnak, mint az átlag.

Tapad és gördül, mintha nem is volna a lábadon!

A talpon 5 mm-es barázdák találhatók, és több komponensből áll, segítve a haladást többféle talajon. Átlagos magyar viszonylatban, de még akár a környéki hegyekben is 2000-2500 m magasságig bátran ajánlom, bírni fogja a sziklás terepet és a puhábbat is. Amire nem ajánlom, az a tartós városi használat, a puha (és ezáltal sziklán is jól tapadó) talp, akár a téligumi az autón, elkopik, ha a meleg járdán használjuk. Illetve kemény fagyok idejére sem ajánlom, bár vastag anyagból készült, de nem téli túracipő! Végképp nem hótalphoz való.

MH 500 Mid bakancsok két használat között

Bakancs, de nem bonyi, rég vettél fel ilyen gyorsan cipőt!

Bár hosszan tekergőzik benne a cipőfűző, meglepően gyorsan fel lehet rántani. Az a fajta túrázó vagyok, aki utál megállni, bármiért is, és ha valami nem okés a cipőmben, inkább nem veszek róla tudomást, csak este szentségelek, hogy megint mekkora sebet/hólyagot gyártottam egy felgyűrődő zoknival, vagy beszorult kaviccsal. Ezt a cipőt azonban hajlandó vagyok lekapni magamról, ugyanis egy mozdulattal berántja a főző a felsőrészt és miután két kampóba beakasztottam, csak egy masnit kell rá kötni. A gyári fűzője hengeres kialakítású, azaz strapabíró és erős, ám előfordul, hogy dupla masnit kell kötni rá, mert könnyen lazul.

Bármilyen terepen, bármilyen időben

A vegyes felsőrész egyik előnye az említett kényelmen kívül, hogy ellenálló, a bőr természetes vízzáró, és megvédi a rétegek közt húzódó membránt a mechanikai sérülésektől. Emellett a bőrből készült terület nem húzódik bekötött állapotban. Ez akkor praktikus, ha nincs frissen van zsírozva a cipőnk, és nedves lesz. A bőr ilyenkor felkeményedik és ha sokat gyűrődik, elrepedhet. Bár ez a cipő is kívánja az ápolást, ezzel a dizájnnal minimalizálódott a kockázat. A membrán élettartamát bőrápoló szerekkel, illetve impregnáló spray-vel is megnyújthatjuk. Ez a bakancs nálam elbírt többrendbeli patakban gázolást és egy esős réten történt több órás gombaszedést is beázás nélkül, hivatalosan egyébként 8 órát kell bírnia esős időben. Ha ezt (illetőleg a membrán tűréshatárát) átlépjük, és kezd beázni a cipő, akkor sem kell kétségbeesni! Hagyjuk kiszáradni a bakancsot, és utána újra vízhatlan lesz. Amennyiben úgy tapasztaljuk, hogy nagyon gyorsan illetve nagy mértékben beázik (cuppog, az egész zoknink vizes), akkor merülhet fel a membrán sérülése.

Légy stílusos a természetben is!

Ahogyan azt már megjegyeztem, a Quechua ezalkalommal igazán odatette a külalakot, és túl azon, hogy kellemes, divatos fazont és színt használ, a kollekció egészében megtaláljuk ezt a vonalat. A bakancsunkhoz tudok választani színben passzoló hátizsákot, ruházatot és kiegészítőket. 

 

Címkék:

Hozzászólások

  • Két, azaz három dolgot tudok hozzáfűzni. 1. Az én bakancsom az első évben tökéletesen vízálló volt, de a második évtől fél pár beázik, valószínűleg a vízálló membrán sérült meg benne, mert túl szorosra húztam a fűzőjét a lábfej részen. Keskenyebb lábú hölgyeknek erre érdemes figyelnie, ha azt akarják, hogy tartósan vízálló maradjon a bakancsuk. (Most már nem tudok benne átgázolni a patakokon). 2. Nyári hőségben sajnos túl meleg, pedig a sziklás ösvényeken és nagyzsákos menetnél előny, hogy tartja a bokát. Még nem találtam a terepfutó cipőn kívül alternatívát rá, de talán majd egyszer. Addig is maradnak a vízkivezető zoknik, és a pihenők során a bakancs levétele. 3. A saját (szintén kék színű)  bakancsomban eddig 633 km van, kb két éves használattal. Minimális aszfalttal, terepen használva a talpa már erősen megkopott, sarokrésznél a bordázata gyakorlatilag teljesen eltűnt. Még ezt a szezont a masszívabb bakancsok elővételéig kibírja, de jövőre pótolnom kell. Az utódja valószínűleg egy ugyanilyen bakancs lesz, ha lesz még a kínálatban :-)