Magazin

Blog

Reggeli jóga gyakorlatok 1. rész

2019. november 21.

Az elkövetkező pár hétben egy rövid jóga gyakorlatsort mutatok meg nektek, amit ébredés utáni, reggeli mozgásként javasolok. Garantáltan felébreszti a szervezetet az utolsó kis sejtig! Mellékhatások: jó közérzet, élénkség, vidámság.

A jóga egy „light”-os sportágnak tűnik és ez irányzattól függően igaz is. Persze nem is kell kemény edzéssel kezdeni a napot, hiszen a célunk pont az, hogy finoman, jólesően ébresztgessük a szervezetünket. Mindezek ellenére érdemes a reggeli jógát egy kis bemelegítéssel, az ízületek átmozgatásával kezdeni. A gyakorlatsor leírva hosszúnak tűnik, de nem kell izgulni, kb 20 perc a hossza, számomra a jóga az egész napos belső béke alapját jelenti. Vágjunk hát bele! 

Bemelegítés

Bemelegítésnek elég néhány fejbiccentés (előre, hátra, jobbra és balra), majd lassú fejkörzés mindkét irányba. Előre – hátra körözünk a vállunkkal, majd ellentétes karkörzés következik. Oldalsó középtartásba hozzuk a kezünket, majd ellentétesen forgatjuk a könyököket először befele, aztán kifele. Ezzel a két gyakorlattal a jobb és bal agyféltekénk összekapcsolására ösztökéljük a szervezetünket. Törzsből lazán fordulunk jobbra-balra. Kezek a törzs mellett, hagyjuk, hogy lazán lengjenek a forgás irányába. Csípőkörzéssel folytatjuk mindkét irányba. Megforgatjuk a combnyakakat kifelé és befelé irányuló mozdulatokkal is.  Térd fölött támaszkodva jobbra és balra is térdkörzéseket végzünk. Végül alaposan átmozgatjuk a bokánkat jobbra és balra körzésekkel. 

Nagyon fontos, hogy a jógázás során végig hosszú, mély levegőket vegyünk, hagyjuk, hogy mindenhova oxigén jusson. (Amennyiben tudjuk irányítani a lélegzetvételünket, a levegő útja belégzéskor és kilégzéskor is: has-mellkas-tüdőcsúcs/kulcscsont.) 

Alapállás, kiinduló pozíció (Tadászana)

Ez tulajdonképpen az egyenesen állás technikája. Ha attól félünk, hogy nem tudunk egyenesen állni, gyakoroljuk falnál a tartást. Talpak belső élét igyekezzünk összesimítani, szorosan tartjuk a lábakat egymás mellett, a térdkalácsokat felhúzzuk, szorítjuk a hasat, feneket. Hátraforgatjuk a vállakat, nem húzzuk fel a fülünk mellé. Karok nyújtóznak a test mellett, de a csukló nem törik meg. Fejtetővel nyújtózunk felfelé. A látszattal ellentétben ez egy aktív póz, a gerincoszlopunkban folyamatos a nyújtózás. 
 

Hatásai: Ezzel a pózzal javíthatjuk a tartásunkat, és energetizálhatjuk a szervezetünket.   


Kettes harcos póz (Vírabhadrászana 2) 


Álljunk a jógaszőnyeg rövidebb szélével párhuzamosan. Zárt állásból lépjünk, vagy ugorjunk egy nagy terpeszbe. Kezeink oldalsó középtartásban. A jobb lábfejünket fordítsuk ki, legyen merőleges a szőnyeg rövidebbik élére. A bal lábfejünk is elfordulhat körülbelül 45 fokban, a jobb lábfej egy képzeletbeli vonalon metszi a bal lábfej közepét. Most mélyítsünk bele ebbe az állásba, a  jobb térd hajlításával, jobb combunk párhuzamos a talajjal. (Térd ne menjen a boka elé.) Hasat behúzzuk, a csípőt magunk alá forgatjuk, de ne forduljunk a jobb térdünk irányába. A csípő marad párhuzamos a jógamatrac hosszabb oldalával. A gyakorlatot végrehajtjuk a bal lábra is. 

A kettes harcos póz tartásjavító gyakorlat


Hatásai: Szintén tartásjavító gyakorlat, bár ezt tulajdonképpen az összes ászanáról elmondhatom. :) Erősíti a csípő-, térd- és bokaízületeket, formálja a lábakat. Segít a csípőtájéki zsírpárnácskák eltüntetésében. Előkészíti, felkészíti a testet a későbbi nehezebb álló gyakorlatok kivitelezésére.   

Sas póz (Garudászana)

A gyakorlatot mindkét kézre és lábra el kell végezni. Alapállásból a bal lábat vigyük át a jobb térd fölött és próbáljuk meg beakasztani a jobb vádlink mögé (nem baj, ha nem sikerül, csak törekedjünk rá), majd a felül lévő láb kezét (most bal), hozzuk alulról. Belehelyezzük könyékhajlatnál a jobb kezet, majd összefonjuk a karokat, kézfejek egymással szembe néznek. Végül megpróbálunk beleülni, belemélyíteni a pózba. Gerincünk maradjon egyenes, inkább ne üljünk bele az ászanába, ha nem tud egyenes maradni a gerincoszlop. 3-4 légzés után bontsuk a tartást, tárjuk jól szét a kezeket, mintha egy szárnycsapást szeretnénk végezni. Cseréljük a kezeket-lábakat és végezzük el újra a gyakorlatot. 

A saspóz fejleszti az egyensúlyt

Hatásai: Egyensúlyozó pózról van szó, így javítja az egyensúlyérzéket és a koncentrációs képességet. Erősíti a bokát, a combokat, gerincoszlopot. Lazítja a vállat és a csípőt. A szorítás utáni elengedés frissíti a vérkeringést, jótékonyan hat a visszerekre. 
Térdproblémásoknak nem ajánlott ez a gyakorlat!   


Kar- és lábemelés nagylábujjfogással (Utthita haszta pádángusthászana)

A gyakorlatnak több változata is van. A lábakat lehet előre, oldalra és ellentétes oldalra is emelni. Zárt állásból emeljük a jobb lábunkat, fogjuk meg térd alatt, közben a bal talpunkat mélyítsük el a talajba. Fogjuk meg a jobb láb nagylábujját hüvelykujj, mutatóujj és középső ujj kulcsolással. Majd nyújtsuk ki előre - ha nem nyúlik, ne erőltessük, maradjon hajlítva -. Amennyiben kinyújtottuk a lábat és az nem okoz fájdalmat, kellemetlenséget, hozhatjuk a lábat a jobb oldalra. Fej fordul a baloldalra. Így próbálunk egyensúlyozni. Koncentráljunk egy stabil pontra a távolban, az segíteni fog fenntartani a pózt. Ismételjük meg a gyakorlatot a másik oldalunkra is. 

A lábakat lehet előre, oldalra és ellentétes oldalra is emelni.

Mint ahogyan a képen is látszik, egy jógaheveder segíthet nekünk a gyakorlat kivitelezésében, amennyiben nem érjük el a lábunkat. 

Hatásai: Ez az ászana erősíti a lábizmokat, derekat, gerincoszlopot és a hasat. Lazítja a csípőt. Jótékonyan hat az emésztésre és a férfi nemi szervekre. 

Kar- és lábemelés nagylábujjfogással.

Ugye milyen jóleső, még olvasni is? :)

A következő bejegyzésemben a lefelé néző kutyapózzal folytatom a reggeli gyakorlatsor bemutatását.

Koletár Kata

A jógával nem indult gördülékenyen a kapcsolatom: kényszer hatására mentem el az első hatha jógaórámra. Aztán valahogy ottragadtam. Megfogott ez a sportág, hiszen annyira más mint a többi.

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)