Magazin

Blog

Rockrider ST 100 - avagy, mire képes egy hobbi kerékpár intenzív használat mellett?

Az alkalmi használat helyett gyakrabban is élhetünk a Rockrider ST 100 felhasználásával. Figyelembe kell venni a kerékpár korlátait és lehetőségeit és az időjárási viszonyok függvényében érdemes nyeregbe pattannunk. Körültekintő használat és rendszeres karbantartás mellett szinte bármilyen időben használható.

Az egyik legkeresettebb Decathlonos kerékpár az ST 100-as Rockrider. Ennek oka elsősorban a remek ár-érték arány, illetve, hogy egy belépő szintű hegyikerékpárról van szó. Alapvetően földutakra és könnyebb erdei utakra tervezték, alkalmi használatra, ami heti néhány óra könnyed kerékpározást jelent. Nyújthat-e többet a javasolt használaton túl ez a típus? A válaszom egyértelműen igen, de ennek feltételei vannak, amikről az alábbiakban olvashattok.

Munkában

Másfél éven keresztül munkaeszközként használtam  ezt a modellt, amit a neon zöld (hivatalosan sárga) színe miatt Mojitonak neveztem el. Heti öt nap, napi négy-hat óra tekerés mellett volt időm kiismerni a bringát. Természetesen leginkább a Péterhalmi-erdőben és a földutakon hasított, de a rossz minőségű aszfaltot és a kátyúkat is remekül megoldotta. A jó minőségű aszfalt már egy más kérdés, ott a rugós villa és a széles kerekek negatív hatása érezhető volt, ami természetes, ugyanis nem egy aszfaltra szánt kerékpárról beszélünk, de azért akadt olyan áttét, amivel jó tempóban lehetett vele haladni mindezek ellenére. Mivel nem szezonálisan használtam, hanem egész évben, ezért megtapasztalhattam, hogy milyen szakadó esőben, mínusz tíz fokban, jégen, vagy éppen harmincöt fokos hőségben, olvadozó aszfalton kerékpározni vele és a látási és útviszonyok figyelembevétele mellett használhatónak bizonyult.

Mint minden Rockridert, az ST 100-at is terepen fogod igazán élvezni

Teendők

Alapvetően az ST 100-ra szerelt V-fékekkel is remek fékhatást tudunk elérni, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy az időjárás ennél a fékrendszernél komolyabban is befolyásolhatja a fékhatást. Szakadó esőben megcsúszhat és tovább gördülhet a kerék pláne, ha a fékpofák nincsenek jól beállítva. Fontos, hogy ezeket párhuzamosan állítsuk be és a teljes felületükkel érjék a felnit mindkét oldalról. A mínusz fokok is ronthatják a fékhatást, de mivel jóval óvatosabb tempóban mentem, akár jeges utakon is, kevésbé volt érezhető az esetleges gyengülése a fékeknek. A nagy hőség szintén okozhat problémát, de kellő odafigyeléssel vészes dolgokkal valószínűleg nem fogunk találkozni. Az igazán fontos, hogy gyakran ellenőrizzük a fékrendszereket és korrigáljuk, ha elállítódnának, mert a jól belőtt fékek adják meg a kellő biztonságot a kerékpározáshoz és az időjárás is kevésbé lesz rájuk negatív hatással. Az útviszonyoknak megfelelően tekerjünk. Előnye még a V-féknek a tárcsafékkel szemben, hogy olcsóbb cserélni, javítani és könnyebb állítani is, amit viszont sűrűbben kell, főleg, ha gyakrabban használnánk, mint a heti néhány alkalom.

Érdemes időt szánni a rendszeres karbantartásra

A másik fontos rész a váltás mechanizmusa. Az első váltón a legkisebb tányért nem igen használtam, mert olyan emelkedőkre nem mentem, ahova szükség lett volna rá. A középső és a nagy lánckereket már sokkal gyakrabban vettem igénybe. A hátsó hét racsni mindegyikét forgattam, ami az elsőkkel kombinálva sok sebesség lehetőséget adott, talán többet is, mint amire ténylegesen szükségem lett volna. Alapvetően jól váltott, de ehhez arra volt szükség, hogy a fékek mellett a váltót is viszonylag sűrűn állítsam az intenzív használat függvényében. Könnyen állítható, egyszerű marokváltókról beszélünk.

A kerékpár élettartamát a karbantartás növeli leginkább. Érdemes odafigyelni a lánc zsírtalanítására és a szennyeződésektől való megtisztítására, majd új kenést adni neki, főleg esős használat után, de a vázra és minden szerelékre figyeljünk oda és a felnit se hagyjuk ki, mert az ott lerakódó szennyeződés negatív hatással lesz a fékrendszerünkre.

Választhatod szürke és fehér (női) festéssel is


Másfél év használat után Mojito, olyan állapotban van, mint mikor kihoztam az áruházból és szerencsére semmit nem kellett rajta cserélni. Megfelelő karbantartás és odafigyelés mellett bárkinek lehet tartósan jó állapotú ST 100-asa, akár gyakoribb használat mellett is. A gyártók a hölgyekről sem feledkeztek el és kifejezetten nekik fejlesztették ki a női ST 100 modellt fehér színben, illetve választhatjátok a szürke modellt is.

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)