Magazin

Blog

Rockrider ST 100 MTB vagy Rockrider ST 120 MTB? Melyik kerékpárt válasszam?

Érdemes-e kicsivel többet költeni egy másik modellre, vagy az alap MTB is megfelel? Megnézzük mi a különbség a Rockrider st 100 és a Rockrider st 120 között, hogy könnyebb legyen a választás!

A kezdő, belépő szintű MTB kerékpárok között is van különbség és nem feltétlenül csak az árban keresendő. Mindkét modell alkalmankénti terepkerékpározáshoz lett fejlesztve, tehát alap funkciójukat tekintve nincs köztük különbség. Megfelelő vázméret választása esetén 30 fokos szöget fog bezárni az ember háta, ezáltal egy sportos, hatékonyabb pedálozást és irányítást biztosító pozíciót vehetünk fel. A két vázgeometriában sincs igazán eltérés és mindkét modell egy 80 mm-es rugóúttal rendelkező teleszkóppal van szerelve, amit egy acélrugó biztosít.

Rockrider st 100, egy hasznos kezdő MTB

A Rockrider st 100 MTB hajtásrendszere a klasszikus három tányér elől (22, 32, 42 fogszám) és hét tányér hátul (14-28 fogszám), amivel elméletileg 21 sebességi fokozatunk lehet, de a keresztbeváltások miatt sok az átfedés, ezáltal azért óvatosabban kezeljük ezt a tényt. Az első és hátsó váltásért egy-egy marokváltó felel. A fékrendszer hagyományos v-fékekkel látja el feladatát. 

A Rockrider st 120 MTB már a napjainkra inkább jellemző és egyre terjedő egytányéros hajtással van szerelve, vagyis elöl kizárólag egy 32 fogas tányér található. Hátul kilenc fogaskoszorú felel a különböző sebességekért (11-36 fogszám). A váltást egy a kormány jobb oldalára szerelt kattintós váltó biztosítja. A fékrendszer itt már bowden-es tárcsafékeket takar, amik ellenállóbbak az időjárással szemben.

Rockrider st 120 MTB, a mégjobb élményért

Alkalmankénti használatra, földúton, könnyebb erdei terepen, ösvényen a Rockrider st 100 is egy jó alap terepkerékpár. A kényelem szempontjából viszont érdemesebb a Rockrider st 120-at választani. A váltás hosszabb távon kényelmesebb, nem terheli úgy a csuklót és egyszerűbb, mint a tekerős váltó valamint attól sem kell tartanunk, hogy esetleg megcsúszik a kezünk és beleváltunk véletlenül menet közben. A közepes első tányér és a hátsó kilenc a megfelelő fogszámok miatt bőven ad elég sebességet, hogy a váltakozó terepeken is képesek legyünk gördülékenyen haladni, ezért nem kell tartanunk, hogy kevesebb a váltási lehetőség, mint a Rockrider st 100 esetében. Fékerőben és hatékonyságban ugyan nem lesz feltétlenül jobb a Rockrider st 120 tárcsaféke, de az időjárás (hideg, eső, hőség) sokkal kevésbé fogja befolyásolni a fékezést, így csak a megfelelő kerékpáros öltözetre kell figyelnünk, ha esetleg esőben tekernénk.

Választható modellek nőknek: Rockrider st 100  és  Rockrider st 120

További cikkek a kerékpárokról: Rockrider st 100 és Rockrider st 120

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)