Magazin

Blog

Rockrider ST 120 MTB vagy Riverside 500 Trekking? Melyiket válasszam?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mountain bike-ot, vagy trekking kerékpárt érdemes-e vásárolni? A válasz egyszerű is, meg nem is, minden a felhasználástól függ!

Hogy jobban megérthessük a két különböző felhasználásra tervezett kerékpárt, nézzünk meg egy-egy belépő szintű modellt, hasonló felszereltséggel. A Rockrider st 120 és a Riverside 500 mind a váltás rendszerében, mind pedig a fékek kialakításában megegyezik és mindkét bringa alumíniumból készül. Elől mindkét kerékpár egyetlen tányérral rendelkezik azzal a kivétellel, hogy az st 120 32 fogas lánctányért kapott, míg az rs 500 36 foggal rendelkezik. Ennek prózai oka csupán annyi, hogy az st 120-at arra tervezték, hogy úttalan utakon, erdőben, hegyre föl és le használjuk, ennek megfelelően a kisebb lánctányér könnyítés a fölfelé kapaszkodáshoz. Hátul mindkét bicikli 9 fogaskoszorúval dolgozik 11-36T kiosztásban. Mindkét esetben bowdenes tárcsafékkel vannak szerelve 160 mm-es tárcsákkal.

Rockrider ST 120, amit terepen fogsz igazán élvezni

Természetesen a Riverside 28"-as kerekekkel, míg a Rockrider 27,5"-es kerekekkel üzemel, de ez semmiképpen se befolyásoljon a választásban, mert nem ezen múlik. Az st 120 a 80 mm-es rugóúttal jobban fogja venni a terepakadályokat, mint az rs 500-as, aminek 60 mm-es az útja. Viszont a terepet leszámítva a Rockrider semmiben sem jobb, mint a Riverside. A kicsit nagyobb lánctányér gyorsabb haladást biztosít az rs 500-nak és ebben a vékonyabb kerekek is közrejátszanak. Hosszabb túrákon a Riverside sokkal kényelmesebb nemcsak a vázkialakítás miatt, aminek köszönhetően 60 fokos a hát dőlése a Rockrider 30 fokos dőlésével szemben, hanem mert a csuklódat is megtámasztja az ergonomikus kormány.  

Van lehetőség a két típus átalakítására is igény szerint. Ha hosszabb, de kényelmesebb erdei túrákra vágysz akkor a Riverside 500-asba tehetsz vastagabb terepkülsőt is, mivel a villa elég sokat megenged. Bizonyos esetekben akár 50 mm-es külső is belemehet, de ez minden esetben a gumiköpeny kialakításától függ. Épp úgy a Rockrider st 120-at is átalakíthatod túrakerékpárrá, akár föl is szerelheted csomagtartóval és kerékpárostáskával, illetve keskenyebb, simább borítású külsőt is tehetsz bele. A lényeg, hogy mindkét modellben sok a potenciál az egyéni igényekhez való igazításra.

Riverside 500-as, hosszabb túrákra tervezve szinte bármilyen terepen

Ahhoz, hogy a megfelelő típust válaszd, fel kell tenned a kérdést magadnak, hogy hol és mire akarod használni? Amennyiben a válaszod az, hogy heti néhány alkalommal irány az erdő és egy kis hegymászás, akkor mindenképpen a Rockrider st 120-at érdemes kiszemelned, de ha hosszabb túrákat tervezel aszfalton is nemcsak terepen, akkor egyértelmű, hogy a Riverside 500, ami neked való. A trekking kerékpároknak megvan az az előnyük, hogy szinte bárhol megállják a helyüket, kényelmesen és mégis dinamikusan lehet velük haladni, akár erdei ösvényről, földútról vagy aszfaltról legyen szó.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)