Magazin

Blog

Rúdfitnesz - Beltéri játszótér: nem csak a nagyoknak!

Mire gondol egy gyerek, ha húzódzkodót, bordásfalat, rudat, tornaparkot, korlátokat lát? Egy hatalmas játszótérre, tele különböző mászó alkalmatosságokkal! Neki ez még csak nem is sport, inkább kellemes időtöltés. Sok-sok érdekesebbnél érdekesebb feladatot lát benne, amivel versenghetnek egymással, önmagukkal, bemutathatják a szülőknek, milyen ügyesek és mindezt úgy, hogy nekik ez csak "játék".

Sport a gyermekkorban

Több sportról is azt mondják, hogy csak akkor lehet igazán eredményesnek lenni benne, ha már 3-4 éves korban elkezdi az ember. RSG (ritmikus sportgimnasztika), balett, különböző táncok.  Aztán ott van sok másik sport, amit pedig nem akarnak gyerkőcöknek megengedni, mert ez a “felnőttek sportja”. Ezért is néznek furcsán, ha egy gyerek saját testsúlyos edzést végez, vagy legalábbis szeretne. Pedig lényegében mire gondol egy gyerek, ha húzódzkodót, bordásfalat, rudat, tornaparkot, korlátokat lát? Egy hatalmas játszótérre, tele különböző mászóalkalmatosságokkal! Neki ez még csak nem is sport, inkább kellemes időtöltés. Sok-sok érdekesebbnél érdekesebb feladatot lát benne, amivel versenghet a többiekkel, önmagával, bemutathatja a szülőknek, milyen ügyes és mindezt úgy, hogy neki ez még csak "játék".

 Az első balettórákra már 3-4 évesen be lehet íratni a gyerekeket.

Na de miért is hozom fel egy rudas cikkben a picúrokat?

Sok rúdfitnesz stúdió indít manapság gyerekeknek órákat, elsősorban csoportos formában. A kicsik a tréner segítségével tanulják meg a feladatokat. Az én kis városomban is megvalósult a gyermek rúdfitnesz oktatás. A Decathlonos sportágválasztókon is kint voltunk, hogy bemutassuk kicsiknek és nagyoknak az erőelemeket, duó gyakorlatokat, különböző kombinációkat, amikkel készültünk… De végül, ha 15 percet töltöttünk összesen mozgással, talán sokat is mondok! Jött a sok-sok gyerkőc, hogy megmutassa: “Ő tud a legeslegmagasabbra mászni!” Olykor talpig beöltözött kis judosok, karatésok is tiszteletüket tették és egyáltalán nem zavarta őket, hogy csúszik a ruhájuk, így is nekivágtak a kihívásnak. A piciknek segítettünk a feljutásban (talán ebben fáradtunk el igazán), a nagyobbaknak néhány kezdő gyakorlatot is mutattunk. Végül már minden stand bezárt, csak a mi brigádunk állt még a parkolóban kígyózó sorral, fáradhatatlan picúrokkal, akik egymással versengve akarták meghódítani a “mászókát”.

Rúdsport utánpótlás

Ugyanúgy, mint bármely más versenysportban, a rúdsportban is nevelkedik az utánpótlás. Volt szerencsém már élőben juniorokat látni versenyen és azt kell hogy mondjam, elképesztő, mire képesek! Az a bátorság, erő, hajlékonyság, amit egy-egy lurkónál láttam, szinte már félelmetes volt. Mi, akik felnőtt korban kezdtük, sokkal több korlátba ütközünk, és itt nem az erő, hajlékonyság hiányára célzok. A gyerekekben sokkal kisebb a félelemérzet, míg mi "nagyok" úgy meg tudunk rémülni egy-egy trükktől, hogy kis társaink is megmosolyognának minket. Láttam olyan kislányt is, aki komoly RSG múlttal rendelkezett és ez meg is látszott a produkcióján. Éppen ezért is érdemes beíratni a gyerkőcöket minél fiatalabb korban, ha van kedvük és lehetőségük, mert amellett, hogy így "időben" kezdik a felkészülést, ha esetleg versenyezni vágynak, javul a koordinációjuk, a tartásuk, fejlődik az izomzatuk, az állóképességük, levezetik a felesleges energiákat és tudjuk, a sportnak nevelő hatása is van. Kitartás, csapatszellem, egészséges versengés, önfegyelem... Csak néhány dolog azokból, amit a mozgás, a sport adhat nekik.

Gyerkőcök a rúdsportról:

Szabina (11) és Levi (8): Mióta jársz órára? - "Én már 2 éve járok, testvérem Levente fél évig járt, de azóta már focizik.”

Miért szeretitek ezt a sportot? - Jó erőnléti sport, sokat lehet vele izmosodni. Van otthon rudunk és szeretem megmutatni anyának, hogy mit is vettünk az órán. Levinek a mászás tetszett a legjobban, volt, hogy órán minden rudat megmászott.”

Eszter (10) elmondása szerint, ő azért szereti, mert ez egy jó sport, ahol barátokat talált. Másfél éve jár, heti 2 alkalommal. A Decathlon Sportágválasztón talált rá és szívesen ajánlaná másoknak is, mert: izmossá tesz, megtanít kecsesen mozogni és mert jó érzés, ha meg tud csinálni egy-egy nehezebb elemet.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)